FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 31. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Nastavlja se pad broj zaposlenih u Hrvatskoj, u prosincu prošle godine je bilo ukupno 1.337.746 zaposlenih, što je 15.580 osoba ili 1,2 posto manje nego u studenom, objavio je Državni zavod za statistiku. To je peti mjesec zaredom kako pada broj zaposlenih na mjesečnoj razini. Usporede li se najnoviji podaci o zaposlenima s onima objavljenim prije godinu dana proizlazi da je krajem ove godine u Hrvatskoj bilo 30.126 manje zaposlenih nego na kraju 2011. U prosincu 2012. u pravnim je osobama u Hrvatskoj bilo 1.109.719 zaposlenih, što je u odnosu na studeni manje za 11.180 osoba ili za 1 posto. Za 2 posto na mjesečnoj je razini smanjen broj zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama u kojima je krajem prošlogodišnjeg prosinca bilo je 200.472 zaposlenih, što je 4.156 osobe manje nego u mjesecu prije. Broj osiguranih poljoprivrednika u prosincu je u odnosu na studeni pao za 0,9 posto ili za 244 osoba pa je krajem prosinca bilo 27.555 osiguranika poljoprivrednika. U Hrvatskom zavodu za zapošljavanje krajem prosinca 2012. bilo je evidentirano 358.214 nezaposlenih, što je na mjesečnoj razini porast za 11.167 osoba ili za 3,2 posto. Stopa registrirane nezaposlenosti porasla je sa 20,4 posto u studenom, na 21,1 u prosincu, najvišu razinu od ožujka 2003. godine.

ZAGREB - Hrvatska je u robnoj razmjeni s inozemstvom u prošloj godini zabilježila, izraženo u kunama, rast izvoza za 1,4 posto, a uvoza za 0,4 posto, dok je izražen u eurima hrvatski izvoz blago povećan, za 0,3 posto, a uvoz smanjen za 0,7 posto, pokazuju danas objavljeni privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Pokrivenost uvoza izvozom za cijelu prošlu godinu iznosila je 59,4 posto, prema 58,9 posto u 2011. Hrvatski robni izvoz u 2012. godini, izražen u kunama, iznosio je ukupno 72,2 milijarde kuna i bio je 1,4 posto veći nego u 2011. godini. Uvoz je istodobno porastao za 0,4 posto, na 121,5 milijardi kuna. Tako je lani zabilježen ukupan vanjskotrgovinski deficit u iznosu od 49,3 milijarde kuna, što je za 1,1 posto manje u odnosu na deficit u robnoj razmjeni u 2011. Iskazan pak u eurima (uz godišnji rast tečaja eura od 1,1 posto) hrvatski je robni izvoz lani iznosio 9,6 milijardi eura ili 0,3 posto više nego u 2011., dok uvoz bilježi pad od 0,7 posto, na 16,16 milijardi eura. Iskazan u eurima manjak u robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom u 2012. iznosi 6,55 milijardi eura, što je smanjenje za 2 posto u odnosu na prethodnu godinu.

ZAGREB - Sindikat radnika Dina Petrokemije priopćio je danas kako je na njegov javni poziv zainteresiranim investitorima za poslovnu suradnju ili preuzimanje Dina Petrokemije kroz predstečajnu nagodbu stiglo prvo pismo namjere s ponudom koja sadrži precizne podatke o mogućoj visini ulaganja. Čelnik sindikata Predrag Mihaljević rekao je Hini kako se radi o zajedničkoj ponudi dviju tvrtki iz plinsko-naftne branše, jedna od njih ima sjedište u Londonu, a druga je visokokapitalizirano društvo koje kotira na Frankfurtskoj burzi. U ponudi se navodi spremnost za pokretanje proizvodnje, a s predstavnicima potencijalnih investitora sutra bi trebao razgovarati predsjednik Nadzornog odbora Dina Petrokemije Leo Dolezil. Mirjana Tomašković, savjetnica Uprave Diokija, koji je vlasnik Dina Petrokemije, izjavila je kako ne može ništa potvrditi u vezi navodne ponude, kao ni o drugim investitorima (ruskom Gazpromu) o kojima se spekulira u medijima. Ni Mihaljević ne zna ništa o navodnoj ponudi Gazproma, ali ističe kako bi bilo dobro da se javi što više potencijalnih ulagača jer rok za predstečajnu nagodbu ističe, a ako se ne pronađe nikakav investitor Dina Petrokemija će otići u stečaj.

ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine u komercijalnim smještajnim objektima boravilo 3,3 posto više turista nego u godini prije, a broj noćenja povećan je za 4 posto, pokazuju danas objavljeni prvi rezultati Državnog zavoda za statistiku. Povećanje turističkog prometa ostvareno je zahvaljujući većem dolasku stranih gostiju, dok se kod domaćih turista bilježe minusi. Tako je u Hrvatskoj u 2012. godini bilo 4,5 posto više dolazaka stranih turista nego u godini prije, a to činili 87,6 posto svih dolazaka. Još veći udjel strani su turisti imali u ukupnim noćenjima u Hrvatskoj, od gotovo 92 posto, a njihovih je noćenja bilo 5,1 posto više nego u 2011. Domaćih je pak turista lani bilo 4,1 posto manje nego u prethodnoj godini, a broj njihovih noćenja u padu je za 6,8 posto. Tako je i udio noćenja domaćih turista u ukupnim noćenjima smanjen na 8,3 posto (sa 9,3 posto u 2011.).

ZAGREB - Zagrebački Dalekovod i slovenski Elektro Servisi uspješno su završili izgradnju dvostrukog 110 kilovoltnog dalekovoda Beričevo - Trbovlje u Sloveniji, priopćeno je iz Dalekovoda. Investitor projekta je Elektro Slovenija, izvođač radova bio je konzorcij Elektro Servisi i Dalekovod, a vrijednost ugovora iznosila je nešto više od sedam milijuna eura. Izgradnjom ovog dalekovoda omogućen je najkraći mogući prijenos električne energije u posavskoj regiji uz znatno niže energetske gubitke te je podignuta kvaliteta i učinkovitost transportnog sustava u Sloveniji, kaže se u priopćenju. Dodaje se da je za Dalekovod završetak posla u Sloveniji izuzetno bitan, jer je unatoč zahtjevnoj trasi i uz upotrebu helikoptera, uspio završiti dalekovod pola godine prije roka.

ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze i danas stagniraju uz negativni predznak, treći dan zaredom, pri čemu su najveće gubitnice dionice u građevinskom sektoru, a najveća dobitnica dionica Diokija. Oko podneva Crobex je bio u minusu 0,23 posto, na 1.889 bodova, a Crobex10 0,15 posto, na 1.062 boda. Redovni promet iznosio je 4 milijuna kuna. Najlikvidnija je bila povlaštena dionica Adrisa, kojom je do podneva ostvareno 744.000 kuna prometa, a cijena joj je blago ojačala, za 0,12 posto, na 282,9 kuna. Najveća dobitnica je dionica Diokija, kojoj je cijena skočila 14,16 posto, na 13,16 kuna, uz promet od 244.000 kuna. Osim što je danas objavljen plan restrukturiranja te kompanije, tržište je vjerojatno reagiralo na medijske špekulacije da je za Dinu Petrokemiju zainteresiran ruski Gazprom, kao i za kutinsku Petrokemiju. Sindikat radnika Dine Petrokemije priopćio je danas da je pristiglo pismo namjere za preuzimanje te tvrtke, no da se ne radi o Gazpromovoj ponudi. Dionica Petrokemije poskupjela je 2,42 posto. Znatnije je porasla i cijena dionice Varteksa, za 10 posto. Po gubitku, pak, izdvaja se građevinski sektor.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na jučerašnju tečajnicu oslabila prema euru za 0,05 posto, a oslabila je i prema drugim značajnijim valutama. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,586050 kuna. Na vrijednosti su prema kuni dobile i ostale promatrane inozemne valute. Najviše je, za 0,62 posto, porastao tečaj švicarskog franka pa srednji tečaj franka iznosi 6,140562 kune. Prema američkog dolaru kuna je oslabila za 0,04 posto, a prema britanskoj funti za 0,19 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,596909 kuna i funte 8,841550 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙