FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 29. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Saborski Odbor za gospodarstvo većinom je glasova danas podržao prijedlog zakona o tržištu električne energije, a usprotivili su mu se oporbeni članovi, koji smatraju da se zakonom mora propisati vlasništvo države nad mrežom za prijenos električne energije, jer bi se, tvrde, u protivnom mogla ponoviti situacija kao ona s nejasnim vlasništvom nad distribucijskim kanalima nakon privatizacije HT-a. "Država je trebala biti vlasnik prijenosne mreže, a ne HEP, koji treba samo upravljati mrežom, jer 130 trafostanica i 7,5 tisuća kilometara dalekovoda nije gradio HEP, nego građani", rekao je Đuro Popijač. I Ivan Šuker (HDZ) smatra da bi predloženi model, po kojem je mreža za prijenos električne energije u vlasništvu HEP-a, bio katastrofalan u slučaju privatizacije te tvrtke. "Budite sigurni da će HEP za nekoliko godina biti predmet privatizacije", rekao je. I SDP-ova zastupnica Mirela Holy smatra da je model za koji se vlada odlučila nepovoljan za Hrvatsku, ističući da je riječ o modelu koji je do sada primijenila samo Austrija, ali da je "i tako uređena država imala problema s njegovom implementacijom". Smatra da bi za Hrvatsku bolji bio model TSO, kakav su primijenile Francuska i Njemačka, u kojem vlasnik mreže postaje operator prijenosnog sustava.

ZAGREB - Prema najnovijim izvješću, zrak u Slavonskom Brodu onečišćen je sumporovodikom, lebdećim česticama i ozonom, rekao je danas ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, ustvrdivši da trajno rješavanje tog problema ostaje prioritet njegovog ministarstva. I ovo izvješće potvrđuje, zrak u Slavonskom Brodu onečišćen je sumporovodikom, lebdećim česticama i ozonom, a mala je utjeha da je zrak čist po osnovi benzena, sumporovog i dušikovog dioksida, kazao je ministar na predstavljanju ocjene kvalitete zraka u Slavonskom Brodu za 2012. Upozorio je da rješavanje problema onečišćenja ostaje prioritet njegovog ministarstva sve dok je zrak onečišćen i dok postoje "iskakanja", poput onih vezanih za benzen, zabilježenih tijekom zime. "Stoga ministar Zmajlović i stručna radna skupina koju čine djelatnici ministarstva i vanjski stručnjaci bez zadrške ubrzavaju sve aktivnosti, na međudržavnoj razini po pitanju svih na koje BiH može utjecati, a tiču se modernizacije rafinerije kao i na svim drugim poljima", priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša.

ZAGREB - Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je danas, u razgovoru s izaslanstvom Hrvatske zajednice županija o Zakonu o sanaciji javnih ustanova i proceduri sanacija županijskih bolnica, da u sanacijskom procesu neće doći do ukidanja odjela niti će biti ukidanja djelatnosti. Ostojić je objasnio županima postupke u sanaciji županijskih bolnica i odgovorio na neke njihove dvojbe, posebno vezano za pitanje može li u sanaciji doći do ukidanja nekih bolničkih odjela. Rekao je da u sanacijskom procesu neće doći ni do ukidanja odjela, niti će biti ukidanja djelatnosti. Jer, da je to htio, naglasio je ministar, mogao bi to učiniti i sa sadašnjim ovlastima, priopćilo je ministarstvo. U sanacijskom programu, kaže se u priopćenju, predviđeno je i redefiniranje bolničkih proračuna u skladu s opsegom rada kako bi bolnice mogle poslovati bez gubitaka. Ministar Ostojić izdvojio je također da u sanaciji neće doći do otpuštanja zaposlenika, osim u izuzetnim slučajevima, ako je zapošljavanje bilo mimo kriterija.

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić poručio je danas da je mirovinski sustav stabilan, te da će mirovine dolaziti redovito. Odnos zaposlenih i umirovljenika trenutačno je 1,19 prema 1, mirovinski sustav nam je stabilan, a na nama je da ga takvim održimo i u budućnosti, rekao je Mrsić odbacivši nagađanja da je sustav doveden na granicu izdržljivosti i da mu prijeti urušavanje. Nakon konferencije o diskriminacije mladih na tržištu rada, Mrsić je u izjavi novinarima upozorio na važnost izgradnje dugotrajno održivog mirovinskog sustava, u koji uskoro ulazi i "baby boom" generacija, rođenih između 1945. i 1960. Na tome ova vlada intenzivno radi, pripremajući prijedlog novog zakona o mirovinskom sustavu te izmjene zakona o dobrovoljnim i obaveznim mirovinskim fondovima, poručio je ministar.

ZAGREB - Oko 36 posto mladih susrelo se s dobnom diskriminacijom tijekom traženja posla u Hrvatskoj, pokazuju rezultati istraživanja predstavljenog na završnoj konferenciji projekta "Diskriminacija mladih na radnom mjestu", održanoj danas u Zagrebu. Anonimnu on line anketu prošle je godine proveo Institut za razvoj tržišta rada, a ispitano je 3200 mladih i 75 poslodavaca na području cijele Hrvatske. Jednogodišnji projekt istraživanja diskriminacije mladih na tržištu rada u Hrvatskoj pokazao je da poslodavci, u ponudi brojne i često vrlo kvalificirane radne snage, zahtjev za prethodnim radnim iskustvom često koriste kao izvor neizravne diskriminacije i povod za iskorištavanje "neiskusnih" mladih radnika. S diskriminacijom se mladi, zbog svoje dobi i neiskustva, susreću tijekom razgovora o zaposlenju, ali i tijekom napredovanja u karijeri, što je vrijedećim zakonom okvalificirano kao izravna diskriminacija, upozorio je Nikola Buković iz Mreže mladih Hrvatske. Po riječima Tene Šimonović Einwalter, koordinatorice za područje suzbijanja diskriminacije pri Uredu pučkog pravobranitelja, s institucionalnim okvirom suzbijanja diskriminacije slabo su upoznati i mladi i poslodavci. O visokoj nezaposlenosti i zapošljavanju govorio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, istaknuvši da je prošle godine zaposleno više od 170 tisuća ljudi u Hrvatskoj, više nego protekle četiri godine, ali još uvijek premalo za zaustavljanje negativnih trendova. Značajnije pozitivne pomake, dodao je, očekuje krajem ove i u idućoj godini.

ZAGREB - Spolni odgoj nije dobra stvar, on ne daje seksualnu informaciju nego hiperseksualizaciju djece, rekla je američka znanstvenica Judit Reisman na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu, kamo je došla kako bi, ustvrdila je, upozorila na opasne posljedice uvođenja takvog odgoja u škole. Hrvatska je pretrpjela mnogo u prošlosti, iskusili ste režim koji je nametao različite oblike kontrole i sada tražite novi svijet, no želim vas upozoriti da ideje koje dolaze pod maskom novog svijeta donose i novu vrstu kontrole, istaknula je Reisman. Znanstvenica, koju se često naziva kontroverznom, u Hrvatsku je došla u organizaciji Centra za obnovu kulture i građanske udruge Vigilare, koja se protivi najavljenom uvođenju Zdravstvenog odgoja u hrvatske škole, a kaže i da je došla radi potpore novinarki HTV-a Karolini Vidović Krišto, čija je emisija ukinuta nakon prikazivanja isječaka filma "The Kinsey Syndrome". I ja sam vjerovala da će spolni odgoj govoriti o planiranom roditeljstvu i pravilnom imenovanju dijelova tijela, no to se nije dogodilo, rekla je Reisman. Mozak djeteta nije sposoban za kritičko razmišljanje čak i do dobi od 13 godina, jer će djeca, kao što vježbaju matematiku, vježbati spolni odgoj, glumiti situacije koje vide na slikama, dodala je. Veliki dio svoje karijere, uključivši i ovo gostovanje, Reisman je posvetila razotkrivanju rada tog "oca seksualne revolucije" kojeg parafrazirajući naslov knjige koju je prije nekoliko godina objavio njegov institut nazvala "pedofilom koji je promijenio svijet". Njezino izlaganje prekinuo je čovjek iz publike povicima da je "homofob i lažljivica, da promiče govor mržnje i da Hrvatska nije zemlja trećeg svijeta". Njezini pristaše, koji su kao i protivnici došli na konferenciju, zaprijetili su mu policijom te je anonimni prosvjednik i otišao. Svugdje sam putovala, ali nikada nisam vidjela toliko nasilnika kao u Hrvatskoj, toliko buke i vrijeđanja, zaprepaštena sam pokušajima da me se nasilno prekine u govoru, rekla je Reisman, čiji je jutrošnji susret sa studentima na Fakultetu političkih znanosti također bio na rubu incidenta.

ZAGREB - Ministarstvo obrane (MORH) poziva sve muškarce, hrvatske državljane rođene 1995. godine, kao i starija godišta koji dosad nisu upisani, da se radi upisa u vojnu evidenciju jave u područne odsjeke za poslove obrane prema mjestu prebivališta. Riječ je o redovitom godišnjem upisu u vojnu evidenciju sukladno Zakonu o obrani, priopćeno je danas iz MORH-a. Ovisno o mjestu prebivališta i zakazanom terminu, upisi u evidenciju obavljaju se u područnim odsjecima za poslove obrane, a prilikom dolaska pozvani muškarci moraju predočiti osobnu iskaznicu ili domovnicu i OIB. Svi pozvani, bez obzira jesu li dobili pojedinačni poziv ili ne, obvezni su javiti se na upis, a eventualnu spriječenost trebaju javiti područnom odsjeku za poslove obrane ili opravdati preko roditelja ili članova uže obitelji. Također, sukladno Zakonu o obrani, na poziv su obvezni odazvati se i hrvatski državljani koji borave u inozemstvu, i to u diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu države u kojoj borave, zbog uvođenja u vojnu evidenciju.

RIJEKA - Predstavnici grada Rijeke, komunalne tvrtke Vodovod i kanalizacija te Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su danas u Rijeci mandatno pismo kojim se utvrđuje namjera sklapanja ugovora za projekt dogradnje sustava javne odvodnje otpadnih voda i vodoopskrbnog sustava na rubnim područjima grada, vrijedan 13 milijuna kuna. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da se potpisom mandatnog pisma omogućavaju daljnji razgovori uključenih strana i odobrenje kredita EBRD-a. Izgradilo bi se više od 24 kilometra sustava odvodnje otpadnih voda za područje Gornjeg Zameta, južnog dijela Donje Drenove, sjevernog dijela Srdoča i u naseljima Tibljašima, Pulcu, Pehlinu i Brašćinama. Uz taj sustav, nadogradio bi se i obnovio dio vodoopskrbnog sustava grada, dodao je Obersnel. Ocijenio je da je taj projekt važan za poboljšanje komunalnog standarda u Rijeci. Već bi se ove godine mogao raspisati natječaj za izvođenje radova, dodao je.

ZAGREB - Hrvatska podružnica međunarodne motociklističke skupine Hells Angels ustvrdila je danas da je stotinjak pripadnika policije i USKOK-a s repetiranim oružjem u subotu upalo na njihovu privatnu zabavu u Sesvetama gdje su ih maltretirali i vrijeđali pri čemu su neke i ozlijedili te su najavili žalbe stranim veleposlanstvima i prigovor MUP-u na postupanje policije. Vršiteljica dužnosti glasnogovornice zagrebačke policije Mirela Ban potvrdila je da je u Sesvetama u subotu bila racija, ali je odbacila tvrdnje hrvatske podružnice Hells Angelsa da je policija bila brutalna i dodala da zasad nisu dobili pritužbu na postupanje policajaca. U policiji kažu da nisu postupali po prijavi zbog remećenja javnog reda i mira već da je to bila planirana racija, ali nisu željeli objasniti zbog čega. Na zabavi je, kažu u policiji, bilo je više od 50 motociklista, a četvorica su, tvrde, odbila zapovijed opirući se policajcima koji su ih zbog toga na silu vezali. Policajci su svezali dvojicu Madžara te Nijemca i Hrvata kojeg su poprskali suzavcem jer se najviše opirao, kažu u policiji. Dodaju da zasad nitko nije uhićen niti kazneno prijavljen te da je nekoliko osoba bilo na obavijesnom razgovoru. Hrvatska podružnica je na facebook stranici Occupy Croatia objavila da je rezultat akcije u kojoj su policajci s "fantomkama" upali uz povike "lezi, pucat ću", 60 izmaltretiranih ljudi, među kojima i jedna trudnica te nekoliko ozlijeđenih zbog suzavca i gnječenja koljenom iako nije bilo pružanja otpora. U toj motociklističkoj udruzi tvrde i da je policija nekoliko posjetitelja prisiljavala da se skidaju do gola na temperaturi od minus 15 stupnjeva, trudnicu iz BiH ležati na hladnom podu te je doživjela šok i lakše je ozlijeđena, dok su Slovenku vrijeđali da je prostitutka. Tvrde i da su izgnječeni prsti dvojici državljana BiH koji su zadobili i ozebline te da su dvojica Madžara lakše ozlijeđena udaranjem teleskop palicom. Objavili su i da je u naletu policijskog vozila razbijena opel astra i da su zabilježena oštećenja u kući.

ZAGREB - Unutarnja kontrola MUP-a utvrdila je nadzorom u međimurskoj policiji da je pritužba pokojnog policajca Dine Molnara, koji se nedavno ubio, većim dijelom neutemeljena, ali je utvrđena utemeljenost pojedinih navoda koji se odnose na propuste u primjeni metodologije rada pa je protiv nekoliko policajaca najavljen disciplinski postupak. Vezano uz navode o ometanju u napredovanju, MUP navodi kako je nadzor utvrdio da je Molnar na svoje traženje premješten iz dubrovačko-neretvanske u međimursku policiju, a 2008. na svoj zahtjev i uz suglasnost načelnika međimurske policije upisao je preddiplomski stručni studiji kriminalistike. U MUP-u kažu da je Molnar nakon završetka studija podnio zahtjev za nastavak školovanja na specijalističkom diplomskom stručnom studiju kriminalistike, za što nije dobio suglasnost načelnika policijske uprave s obzirom na to da nije bilo potreba službe za visokom stručnom spremom. MUP je najavio da će obavijesti utvrđene u nadzoru biti dostavljene Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu kojem se također žalio Molnar. Riječ je o 27-godišnjaku iz Novakovca koji se nakon prijave ubio službenim pištoljem, a po pisanju medija zbog prijave je navodno bio pod mobbingom.

ZAGREB - Slab potres, s epicentrom 12 kilometara sjeverno od Ozlja, zabilježili su danas u 18 sati i 23 minute seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske. Potres, čija je magnituda bila 2,1 po Richteru, osjetio se i u Jastrebarskom.

ZAGREB - Dugogodišnji ravnatelj Zagrebačkog kazališta lutaka (ZKL) Nikola Ćubela umro je danas u 68. godini nakon teške bolesti. "Svojim je djelovanjem ostavio neizbrisiv trag na tome kazalištu, ali i na hrvatskoj umjetnosti, pogotovo onoj lutkarskoj, dajući priliku mladim i iskusnim redateljima i glumcima da usvoje i zavole to zahtjevno umijeće", ističe ZKL i dodaje da je Nikola Ćubela od početka radnog vijeka djelovao na hrvatskoj kulturnoj sceni kao uspješan voditelj, organizator i ravnatelj.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙