FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ponovo oslabio prema dolaru nakon izjava ECB-ovog dužnosnika

Autor: vmom
LONDON, 16. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu dodatno oslabio prema dolaru i jenu na međunarodnim deviznim tržištima, pogođen izjavom čelnika eurogrupe Jean-Claudea Junckera da je tečaj jedinstvene europske valute opasno visok.

Euro je u takvim okolnostima oslabio 0,2 posto i njime se trgovalo po 1,3276 dolara. Time se dodatno udaljio od 1,3404 dolara, najviše razine u 11 mjeseci na koju se popeo u ponedjeljak.

Jedinstvena europska valuta oslabila je i 0,7 posto prema jenu, kliznuvši na 117,34 jena.

I dolar je oslabio prema jenu, i to 0,8 posto, na 88,13 jena.

Čelnik eurogrupe potaknuo je ulagače na značajnije prodaje eura jučerašnjom izjavom da je njegov tečaj "opasno visok". Danas je član ECB-ova vijeća za monetarnu politiku Ewald Nowotny uputio poruku sasvim drugačijeg predznaka, ustvrdivši da tečaj jedinstvene europske valute ne predstavlja razlog za veću zabrinutost.

"Nowotnyjeve izjave umirile su tržišta", konstatirao je čelnik valutne strategije u Commerzbanci Ulrich Leuchtmann.

Izjave čelnika eurogrupe pritisnule su euro i prema jenu. Time se euro spustio s najviše razine u posljednjih 20 mjeseci od 120,13 jena koju je nakratko dosegnuo ovih dana nakon što je ECB prošli tjedan otklonio očekivanja skorog sniženja kamatnih stopa. U međuvremenu su ojačali pritisci na japansku središnju banku da agresivnije ublaži monetarnu politiku i oslabi jen.

Jačanje valute obično pogađa izvoz i vodeće središnje banke u svijetu, uključujući američki Fed, britansku i japansku središnju banku, tiskaju novac u nastojanju da većom ponudom održavaju niže vrijednosti svojih valuta.

Najnoviji oporavak jena uslijedio je pak nakon što je japanski ministar gospodarstva Akira Amari jučer upozorio da bi prekomjerno slabljenje jena moglo povećati uvozne cijene, što bi naštetilo standardu građana.

Mnogi trgovci oporavak jena smatraju zdravom korekcijom, s obzirom da je izložen većim pritiscima od lanjskog listopada zbog očekivanja da će nova vlada zagovarati agresivnije ublažavanje monetarne politike u Japanu.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙