FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljen uzlet tečaja eura nakon izostalih naznaka smanjenja kamatnih stopa u eurozoni

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 11. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Euro je u petak nastavio jačati prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, crpeći i dalje podršku iz činjenice da s jučerašnjeg sastanka Europske središnje banke (ECB) nije stigao ni najmanji signal da bi kamatne stope u eurozoni uskoro mogle biti snižene.

Euro je u takvim okolnostima ojačao 0,63 posto i njime se trgovalo po 1,3355 dolara. Nakratko je dosegnuo i 1,3364 dolara, što je prema Reutersovim podacima njegova najviša razina od prošlogodišnjeg travnja.

Jedinstvena europska valuta dosegnula je i najvišu razinu u četiri mjeseca prema švicarskom franku, od 1,2180 franaka. Prema jenu je nakratko dosegnula 119,22 jena, najvišu razinu od svibnja 2011.

Dolar je prema jenu bio na dobitku 0,45 posto i njime s trgovalo po 89,18 jena.

Euro je u četvrtak prema dolaru ojačao čak 1,6 posto nakon što čelnik ECB-a Mario Draghi na prvom ovogodišnjem bančinom zasjedanju nije ponudio nikakve naznake koje bi upućivale na sniženje kamatnih stopa u bliskoj budućnosti. Riječ je o njegovom najvećem dnevnom dobitku u posljednjih pet mjeseci.

Većih utjecaja na jedinstvenu europsku valutu nije imala današnja aukcija talijanskih obveznica, unatoč padu troškova zaduživanja dugovima pogođene treće najveće članice eurozone.

"Aukcija talijanskih državnih obveznica nekako je danas zanemarena, nakon vrlo pozitivnih odjeka jučerašnje španjolske aukcije obveznica i Draghijevih izjava, pa ne čudi da nije bilo većih promjena tečajeva", kazao je valutni strateg u banci BNP Paribas Michael Sneyd.

Japansku valutu, pod pritiskom prodaja od studenoga zbog špekulacija da bi japanska središnja banka mogla dodatno ublažiti monetarnu politiku, dodatno su pogodili najnoviji podaci o prvom manjku na tekućem računu bilance plaćanja u 10 mjeseci. U studenome je manjak iznosio 222,4 milijarde jena (2,5 milijarde dolara) i uvelike je nadmašio očekivanja.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙