FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro poskočio prema dolaru nakon ECB-ove odluke

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 10. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Euro je poskočio u četvrtak prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, a na dobitku je bio i prema švicarskom franku i japanskom jenu, nakon što je Europska središnja banka (ECB) zadržala postojeće kamatne stope.

Euro je tako prema dolaru ojačao za 1,09 posto i njime se trgovalo po 1,3206 dolara.

Jedinstvena europska valuta poskočila je i prema jenu, nakratko dosegnuvši najvišu razinu u posljednjih 18 mjeseci. Potom se njome trgovalo po 116,13 jena, što znači da je u plusu 1,2 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije. Euro se nakratko popeo i na najvišu razinu u posljednjih gotovo mjesec dana u odnosu na švicarski franak.

Dolar je prema jenu ojačao 0,4 posto i njime se trgovalo po 88,22 jena, što je nedaleko 88,40 jena, dosegnutih u petak, što je prema Reutersovim podacima njegova najviša razina od srpnja 2010.

Zasjedanje ECB-a bilo je u fokusu ulagača. Očekivano je banka zadržala postojeću kamatnu stopu od 0,75 posto, što je istog trena poduprlo euro. Njegov uzlet dodatno je ubrzao jer na budno praćenoj tiskovnoj konferenciji nije bilo nikakvih naznaka skorašnjih smanjenja kamatnih stopa u eurozoni.

"Većina tržišnih sudionika, uključujući i mene, očekivala je da će ECB barem u tragovima nagovijestiti sniženje kamatnih stopa", kazao je Omer Esiner, glavni tržišni strateg u tvrtci Commonwealth Foreign Exchange u Washingtonu. "Sama činjenica da su takvi nagovještaji izostali bila je snažan signal za kupovine eura".

Euru je podršku pružila i snažna potražnja na aukciji španjolskih državnih obveznica.

"Španjolska aukcija bila je bolja nego što je očekivalo i to je također razlog jačanja eura", kazao je Alexandre Dolci, valutni strateg u banci BBVA u Londonu.

Od drugih valuta koje su ojačale izdvaja se i britanska funta, nakon što je britanska središnja banka BoE danas također očekivano zadržala postojeće kamatne stope. Ojačala je tako 0,5 posto prema dolaru, na 1,6103 dolara.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙