FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 22. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak odbacio je danas optužbe da Vladin prijedlog zakona o strateškim investicijskim projektima omogućuje rasprodaju nacionalnog bogatstva, poput šuma i voda, te istaknuo da se tim zakonom samo želi ubrzati postojeća procedura. Te optužbe su "potpuno deplasirane" jer novi zakon, koji bi trebao privući investitore, ne uzima javno dobro niti predviđa bilo kakve postupke koji već nisu definirani u postojećim zakonima. Njime se samo ubrzava postupak pa će procedura koja bi inače trajala dvije godine trajati puno kraće, izjavio je Vrdoljak novinarima odgovarajući na primjedbe Komisije Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax, HDZ-a i nekih nevladinih udruga na čl. 18. toga zakonskog prijedloga. To znači da i danas država može pomaknuti granicu javnog dobra, samo to traje godinama. I danas država može izgraditi autocestu i izvlastiti sve vlasnike, bilo lokalne, regionalne ili privatne, samo što to više neće trajati dvije godine nego kraće, ustvrdio je. Pozvao je sve zainteresirane na široku javnu raspravu, uključujući i nevladine organizacije. Napominje kako "nema razloga za žučne rasprave" u situaciji kada je na burzi rada prijavljeno gotovo 370.000 ljudi. Vrdoljak se također usprotivio zahtjevu za produženjem roka za javnu raspravu, ustvrdivši kako tisuće onih koji čekaju na investicije nemaju vremena čekati još šest mjeseci. Očekuje da će zakon biti usvojen idućeg mjeseca.

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je danas kako su vode, šume i poljoprivredno zemljište nacionalna bogatstva ove države i neće i nisu predmet prodaje ni po zakonu o strateškim investicijama niti po bilo kojem drugom zakonu. "Stav je Vlade i mene kao resornog ministra da su vode, šume i poljoprivredno zemljište nacionalna bogatstva ove države i neće i nisu predmet prodaje ni po ovom zakonu niti po bilo kojem drugom", rekao je Jakovina upitan da komentar ocjena da će zakon o strateškim investicijama omogućiti prodaju nacionalnog bogatstva. Ovaj zakon će samo pojednostaviti mogućnosti investicija u Hrvatsku i otkloniti neke administrativne barijere koje su do sada stvarale probleme potencijalnim investitorima, kazao je Jakovina novinarima nakon sastanka Vijeća za prehrambenu industriju. Ne govorimo o prodaji nacionalnog bogatstva Republike Hrvatske, rekao je Jakovina navodeći da su i danas, na Nacionalnom vijeću za vode, koje je konstituirano u Saboru, to vrlo jasno potvrdili i on i predstavnici zakonodavne vlasti.

ZAGREB - U skladu sa nepovoljnim makroekonomskim kretanjima i lošim prognozama za 2013. godinu, GfK indeks povjerenja potrošača zabilježio je u prosincu 2012. godine pad na 31,47 bodova, s 34,15 bodova koliko je iznosio u rujnu, objavljeno je danas iz Centra za istraživanja tržišta GfK. Indeks je dobiven istraživanjem stavova na reprezentativnom uzorku od 1000 stanovnika Hrvatske. Skala indeksa je od 0-100 pri čemu vrijednosti iznad 50 predstavljaju uzlaznu fazu ekonomskog ciklusa. GfK indeks povjerenja potrošača, koji se mjeri zadnjih sedam godina, najvišu je razinu zabilježio u veljači 2007. godine, kada je iznosio 55,82 boda, a njegova razina iz prosinca 2012. najniža je do sada. Komponenta indeksa koja mjeri sklonost potrošnji također je pala u prosincu 2012. u odnosu na prethodno istraživanje, iz rujna, i to sa 40 bodova u rujnu na 36 bodova u prosincu, što potvrđuje prevladavajuće recesijsko raspoloženje potrošača, ističu iz GfK. Komponenta indeksa koja mjeri ocjenu sadašnjeg financijskog stanja pala je četiri boda, a očekivanja budućeg dohotka ostala su nepromijenjena u odnosu na prethodno mjerenje, navode iz GfK.

ZAGREB - Deklarativno opredjeljenje Vlade za fiskalnu konsolidaciju u praksi se, kroz proračun za ovu godinu, svelo na zadržavanje prava proračunskih korisnika koja se ostvaruju nauštrb poreznih obveznika, ocjenjuje se u publikaciji "RBAnaliza" Raiffeisen banke. Analitičari RBA procjenjuju da bi se u Hrvatskoj u 2013. godini mogao ostvariti skroman rast od 0,5 posto, nakon četiri godine pada BDP-a. Za 2012. očekuju realni pad BDP-a za 1,8 posto, napominjući kako je u posljednje četiri godine hrvatski BDP smanjen za oko 10 posto. Analitičari RBA navode kako proračun za 2013. donosi veće rashode i prošireni deficit u odnosu na prošlogodišnji proračun, u kojem je najavljen zaokret u dugogodišnjoj praksi vođenja populističke fiskalne politike. Za planirani rast u 2013. Vlada računa i s povećanjem investicija u privatnom sektoru. Ako se opredjeljenje Vlade za uklanjanje prepreka privatnom poduzetništvu ne zadrži samo na deklarativnoj razini, u drugom polugodištu moguće je očekivati zaustavljanje negativnih tendencija u gospodarstvu pa bi nakon četiri godine pada u 2013. godini mogli ostvariti skroman rast od 0,5 posto, zaključuju analitičari RBA.

ZAGREB - Ukupni prihodi 250 najvećih trgovačkih lanaca na svijetu u prošloj su fiskalnoj godini dosegli 4 tisuće milijardi dolara, a u to se prestižno društvo uvrstila i Agrokorova maloprodaja, zauzevši 226. mjesto, pokazao je izvještaj konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte "Globalna snaga maloprodaje u 2013." Agrokorova se maloprodaja, zahvaljujući prosječnom godišnjem rastu koji je u razdoblju od 2006. do 2011. iznosio 16,1 posto, uspjela plasirati i na 31. poziciju među 50 najbrže rastućih trgovačkih lanaca na svijetu. Na Deloittovov izvještaj iz Agrokora ističu da su "ponosni što se hrvatska kompanija uspjela rangirati tako visoko u svijetu i naći se u društvu vodećih svjetskih maloprodajnih igrača". "Taj uspjeh nije došao sam po sebi, već je rezultat dugogodišnjeg značajnog ulaganja u uvođenje nove tehnologije, najbolje svjetske prakse, znanje ljudi kao i praćenje trendova u maloprodaji na globalnom tržištu", komentirali su iz Agrokora.

ZAGREB - Za dalji rast i razvoj telekom i medijskih kompanija u Hrvatskoj potrebno je njihovo okretanje novim proizvodima te poslovna i digitalna transformacija u čemu ne smije biti oklijevanja, kao ni u inovacijama te iznalaženju izvora novih investicija bilo u državi, europskim fondovima ili drugdje. Poručili su to s današnje konferencije o trendovima u telekomunikacijama i medijima u Zagrebu predstavnici vodećih telekom i medijskih kuća u Hrvatskoj, predsjednici uprava Hrvatskog telekoma (HT) Ivica Mudrinić, Vipneta Mladen Pejković, Ericssona Nikole Tesle (ENT) Gordana Kovačević te glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije (HRT) Goran Radman. Ocjenivši da je važnost telekoma, medija i općenito ICT sektora napokon prepoznata i na državnoj (vladajućoj) razini za rast i razvoj te otvaranje radnih mjesta, svi su istaknuli i da prošla godina za njihovo poslovanje i stanje na tržištu možda nije bila blistava, ali da su učinili puno u transformaciji i okretanju novim proizvodima.

ZAGREB - Redovni promet Zagrebačke burze danas je iznosio 17 milijuna kuna, dionički indeks Crobex zabilježio je pad za 0,26 posto, na 1.886,70 bodova, dok je specijalizirani indeks Crobex10 porastao za 0,14 posto, na 1.059,83 boda. Dvije su dionice danas ostvarile promete iznad milijun kuna, HT-a i Zagrebačke banke. Dionica HT-a uz porast cijene od 0,65 posto, na 217,01 kunu, zabilježila je 5,5 milijuna kuna prometa. Cijena dionice Zagrebačke banke pala je pak za 1,19 posto, na 36,50 kuna, ostvarivši 2 milijuna kuna prometa.

Promet od 767,7 tisuća kuna imala je dionica Belja, čija je cijena porasla 2,50 posto, na 78 kuna. Porast cijene od 1,43 posto, na 245,97 kuna, ostvarila je dionica Petrokemije uz promet od 713 tisuća kuna. Dionica Viadukta prodano je za 688,2 tisuće kuna, a cijena im je porasla za 4,30 posto, na 437 kuna. Viadukt je danas objavio da je zaključio 55,5 milijuna kuna vrijedan ugovor za izgradnju prve faze kružnog toka Šijana i dio trase ceste D66 u Puli.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙