FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15:30 sati

Autor: dhai
ZAGREB, 10. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15:30 sati.

ZAGREB

Oslobađajuća haška presuda protiv bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja i dvojice njegovih suradnika postala je pravomoćna nakon što u propisanom roku nijedna od strana u postupku nije najavila žalbu, priopćeno je iz Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY). "Nijedna strana nije podnijela žalbu na oslobađajuću presudu nakon suđenja Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju te je stoga presuda postala pravomoćna i slučaj je sad zaključen", kazala je na redovitoj konferenciji za novinare u Haagu glasnogovornica suda Magdalena Spalinska. Haški je sud 29. studenoga na ponovljenom suđenju oslobodio svake odgovornosti za ratne zločine bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja, ratnog zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) a oslobodio je svake odgovornosti i drugu dvojicu optuženika Lahija Brahimaja i Idriza Balaja, također zapovjednika u OVK-u, te naložio i njihovo puštanje na slobodu. Sud je utvrdio da nije postojao udruženi zločinački pothvat kao što je bilo navedeno u optužnici.

PARIZ

Tri žene ubijene u Kurdskom institutu u Parizu bile su kurdske aktivistice, a motiv ubojstva čini se politički, izvijestili su u četvrtak policija i drugi izvori, dok stotine pripadnika kurdske zajednice na sjeveru Pariza traže brzu istragu o tom trostrukom ubojstvu. Tijela ubijenih pronađena su u Informacijskom centru Kurdistana, instituciji bliskoj Radničkoj partiji Kurdistana (PKK), stankom koja duže od 25 godina vodi pobunu protiv turske države u kojoj je poginulo više od 40.000 ljudi.

Novinska agencija Firat, također bliska PKK-a, navodi da je jedna od žrtava bila predstavnica političke skupine Kurdski nacionalni kongres u Parizu. Kurdski informativni potral u Francuskoj prenosi da su ubijene Sakine Cansiz, članica PKK-a, Fidan Dogan koja je radila u informativnom centru i Leyla Soylemez, mlada aktivistica, piše France 24 na svojim internetskim stranicama. Nema sumnje da se radi o politički motiviranom ubojstvu, rekao je zaposlenik centra Berivan Akyol.

Reuters podsjeća kako je turska vlada nedavno javno priznala da pregovara s zatočenim čelnikom PKK-a Abdullahom Ocelanom s kojim je, prema pisanju turskih medija, dogovorila okvir mirovnog plana. Turski mediji također prenose da su ubijene bile povezane s PKK-om, koju vlade SAD-a, Turske i Europska unija smatraju terorističkom organizacijom. CNN prenosi izjavu Hugha Popea, analitičara za Tursku u Međunarodnoj kriznoj skupini, koji kaže da ubojstva treba promatrati u svjetlu pregovora turske vlade, Ocalana i drugih kurdskih čelnika koji traju od studenoga prošle godine. "Nitko ovo ne bi trebao koristiti kao izgovor za prekid pregovora. Radi se o jedinstvenoj prilici, ovo je godina bez izbora. Tko god to učinio, jako je važno da pregovarači poduzmu korake kako bi uvjerili jedni druge da su za nastavak pregovora", rekao je Pope, navodi CNN. U razgovoru za France 24, odvjetnik jedne od žrtava Armel Taverdin rekao je kako su ubojstvo počinile "snage koje se protive pronalaženju političkog rješenja za Kurdistan, snage koje traže provokaciju".

BRUXELLES

U srijedu su u Siriji, nakon sličnih lansiranja prošlog tjedna, ispaljene balističke rakete kratkog dometa, rekao je dužnosnik NATO-a u četvrtak. "Jučer smo u Siriji detektirali lansiranje nenavođenih, balističkih raketa kratkog dometa. To je uslijedilo nakon sličnih lansiranja 2. i 3. siječnja", rekao je dužnosnik. Dužnosnik je dodao da su "sve rakete ispaljene unutar Sirije i pale na sirijski teritorij. Niti jedna nije pogodila turski teritorij". NATO nije mogao dati ostale pojedinosti o tipu raketa ali je osudio njihovu uporabu. "Uporaba takvog neselektivnog oružja pokazuje krajnje nepostojanje obzira za živote Sirijaca. To je bezobzirno i mi to osuđujemo", rekao je dužnosnik. Od početka prosinca 2012. godine NATO je detektirao najmanje 15 lansiranja balističkih raketa kratkog dometa unutar Sirije od kojih niti jedna nije pogodila Tursku, dodao je dužnosnik.

QUETTA

Jedanaest je osoba ubijeno, a 27 ih je ranjeno u četvrtak u napadu počinjenom u gradu Quetta, u jugozapadnoj pakistanskoj pokrajini Balutchistan.

Grad je podijeljen na više islamističkih i neovisnih grupa te ga redovito potresaju nasilje i napadi - pobunjenički, ali i međuvjerski. "Prema informacijama kojima raspolažemo u eksploziji je smrtno stradalo 11 ljudi, a 27 ih je ranjeno. Još ne znamo koja je eksplozivna naprava uporabljena, no odjeknula je u vrlo napučenom dijelu grada", rekao je šef policije Quette, Mir Zubair Mehmud. Nije rekao tko je bio cilj napada.

ŽENEVA

Dva putnička vlaka sudarila su se u četvrtak ujutro u Švicarskoj u blizini željezničke stanice u Neuhausen am Rheinfallu, na sjeveroistoku zemlje, blizu njemačke granice, pri čemu je 17 osoba ozlijeđeno, među kojima je 9 primljeno u bolnicu, izvijestila je policija. U akciji spašavanja sudjelovalo je 220 ljudi. Nitko nije teže ozlijeđen, rekla je policija na tiskovnoj konferenciji, a prenosi lokalni list Schaffauser Nachrichten. Lokalni mediji su u početku izvijestili o više od 30 ozlijeđenih i rekli da su njemačke hitne službe sudjelovale u spasilačkoj akciji. Svi su putnici izvučeni nakon dvosatne intervencije, dodaje policija. Nesreća se dogodila tijekom jutra u vrijeme pojačanog prometa i vlakovi su bili krcati u trenutku sudara. Po snimkama, kabina lokomotive je potpuno uništena. Uzroci nesreće se istražuju.

JERUZALEM

U četvrtak je u Tel Avivu eksplodirao automobil u blizini autobusa, pri čemu su ranjene četiri osobe, a policija sumnja da je riječ o pokušaju ubojstva glavnog člana skupine koja se bavila organiziranim kriminalom. Izraelski radio je objavio kako je automobil pripadao vođi skupine koja se bavila organiziranim kriminalom.

"Riječ je o incidentu povezanom s kriminalnim djelom", rekao je glasnogovornik policije Micky Rosenfeld, aludirajući na to kako vjeruje da napad nisu izveli palestinski militanti. Policija je izvijestila o četiri ozlijeđene osobe u ulici Menahema Begina. Rosenfeld je također kazao kako policija sumnja da bi eksplozija mogla biti pokušaj napada na vođe organiziranog kriminala. Istražuju se dojave prema kojima je "netko tko je prošao na motociklu postavio ili ubacio eksploziv u automobil".

LONDON

Gotovo polovina svjetske hrane a riječ je o gotovo dvije milijarde tona, završava u smeću, pokazalo je istraživanje jednog britanskog instituta. Odbacivanje hrane, odnosno bacanje hrane u smeće posljedica je lošeg skladištenja, strogih propisa o njezinoj prodaji do točno određenog datuma, prevelike količine naručenih proizvoda te izbirljivosti kupaca, prenosi BBC naglaske iz studije Ustanove strojarskih inženjera (IMechE), koja okuplja 100 tisuća članova iz različitih industrija.

Istraživanje je pokazalo da se oko 30 posto povrća u Velikoj Britaniji ne bere niti prikuplja isključivo zbog izgleda koji ne zadovoljava kriterije velikih trgovinskih lanaca. Svake godine u smeću završi između 30 posto i 50 posto od četiri milijarde tona hrane proizvedene diljem svijeta, a najviše hrane završi u smeću u europskim zemljama i u SAD-u. "Ta bi se hrana mogla iskoristiti za prehranu sve većeg broja stanovnika našeg planeta, gladne ne moram ni spominjati. Usto, smatram da se nepotrebno iscrpljuje zemlja, troši voda i ostali energetski resursi koji se koriste tijekom proizvodnje, prerade i distribucije prehrambenih namirnica. Razlozi leže u u lošoj organizaciji posla, neprikladnom transportu, potrebi za savršenim izgledom voća, povrća i ostalih namirnica koji zahtijevaju uprave velikih trgovinskih lanaca, te poticanja na kupnju metodom 'kupiš 1 dobiješ 2 proizvoda' zbog čega u svom domu gomilamo prevelike količine hrane i na kraju ih ne uspijemo konzumirati", rekao je dr. Tim Fox, ravnatelj IMechE-a.

ŽENEVA

Međunarodni protokol za borbu protiv ilegalne trgovine duhanskim proizvodima, kojeg je u studenom potvrdilo 176 zemalja članica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), otvoren je u četvrtak na potpisivanje na svečanosti u Ženevi. Predstavnici 12 zemalja, Kine, Francuske, Gabona, Libije, Mianmara, Nikaragve, Paname, Južne Koreje, Južnoafričke Republike, Sirije, Turske i Urugvaja, su u ime šest regija koje pokriva WHO potpisali taj dokument. Nakon dva dana potpisivanja u Ženevi, protokol će se moći potpisivati u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku do 9. siječnja 2014. Protokol stupa na snagu 90 dana nakon što ga potpiše 40. država.

Ilegalna trgovina duhanskim proizvodima predstavlja globalni problem i on pogađa sve krajeve svijeta, od Balkana do Bliskog Istoka i Azije. Šverc duhanskim proizvodima predstavlja 11,6 posto globalnog tržišta cigareta, zbog čega se godišnje gubi 40 milijardi eura poreskih prihoda. Prošle godine se u Europi popušilo 65,3 milijardi ilegalnih cigareta, tj. 10,4 posto sveukupne potrošnje duhanskih proizvoda. Tek 20 zemalja svijeta nije pristupilo Protokolu, a među njima su i SAD, Švicarska, Indonezija, Argentina i Češka.

LJUBLJANA

Politički potres u Sloveniji, izazvan izvješćem protukorupcijskog povjerenstva o Janezu Janši i Zoranu Jankoviću, dovodi u pitanje održivost Janšine koalicijske vlade, a skraćuje i manevarski prostor za traženje drugih rješenja jer nitko ne želi nove prijevremene izbore. Da bi šefovi dviju stranaka koje su izborima prije 14 mjeseci dobile zajedno skoro dvije trećine mandata u parlamentu, međusobno konkurirajući za položaj predsjednika vlade, trebali "spakirati kofere" i otići iz politike poručuje u četvrtak čak i "Finance", poslovni dnevnik koji je do sada s naklonošću gledao na Janšine najave strukurnih reformi i jačanje konkurentske sposobnosti posrnulog gospodarstva, a Jankovića kritizirao kao socijalističkog tajkuna, sklonog koruptivnim poslovima. Ostanu li Janković i Janša na svojim mjestima, time će poslati poruku drugim da su netransparentno djelovanje i kršenje zakona dopušteni i da svatko može ignorirati nalaze istražnih tijela, navodi list i dodaje da je na njima samima da to shvate i dadu ostavke. "U suprotnom se može dogoditi da će se Slovenija pretvoriti u državu kaosa, a to može dovesti do potpunog sloma", navodi list. Nova politička nestabilnost utjecala je u srijedu na privremeni pad glavnog indeksa na Ljubljanskoj burzi od 5,2 posto, ali za sada nije utjecala na rast kamata na slovenske državne obveznice, navodi poslovni dnevnik. Budući da još nema jasnog raspleta hoće li se umiriti razlike u vladajućoj koaliciji koje su sada došle do izražaja, jesu li moguće promjene prema tehničkoj vladi ili prijete prijevremeni izbori, i u inozemstvu se pitaju kako dugo sadašnja vlada može izdržati, te mogu li je poljuljati novi javni prosvjedi najavljeni za petak u Ljubljani, piše list.

PEKING

Sjeverna Koreja mora izaći iz prisilne izolacije što će se dogoditi ako vlasti dopuste stanovništvu korištenje interneta, u protivnom ostat će nerazvijena, rekao je u četvrtak izvršni direktor Googlea Eric Schmidt nakon kontroverznog posjeta Pjongjangu. Nakon tri dana što ih je u najzatvorenijoj zemlji svijeta proveo u pratnji bivšeg američkog diplomata Billa Richardsona, Schmidt je u zračnoj luci u Pekingu rekao kako je "vrjeme da se Sjeverna Koreja otvori prema internetu, inače će je vrijeme pregaziti". "Dok se planet svakim danom sve više povezuje, odluka Sjeverne Koreje da ostane virtualno izolirana pogodit će samo njih, njihov gospodarski rast i drugo", rekao je predsjednik divovskog pretraživača. Sjevernokorejci su od najranijeg doba bombardirani državnom propagandom i praktički odsječeni od svijeta. Pristup informaciji koja nije državna gotovo je nemoguć i oštro se kažnjava. "Ohrabrili smo sjevernokorejsku vladu da razvije uporabu interneta", rekao je Richardson, biviši američki veleposlanik pri UN-u i dodao da je s vlastima razgovarao o Amerikancu korejskog podrijetla Kenneta Baeu, koji je uhićen prošli mjesec u Pjongjangu.

"Rečeno nam je da je dobra zdravlja i da će uskoro početi suđenje. To je ohrabrujuće", rekao je Richardson. Američki State Departement ocijenio je prošli tjedan da trenutak za posjet izvršnog direktora Googlea Erica Schmidta i bivšeg diplomata Billa Richardsona Sjevernoj Koreji nije pogodan i da ne stoji iza te inicijative već dvojac putuje privatno i ne nosi nikakvu poruku američke vlade. No, Richardson je iskoristio posjet privatnog karaktera da progovori o politici te je ustvrdio da je pozvao sjevernokorejsku vladu da "prekine testiranje balističkih raketa i moguće nuklearne pokuse".

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙