FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 9. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Policijskim očevidom utvrđeno je da je jutrošnju eksploziju na željezničkoj pruzi u Podsusedu prouzročila nepoznata eksplozivna naprava, a o kakvoj je napravi riječ pokazat će daljnje kriminalističko istraživanje, doznaje se u PU zagrebačkoj. Riječ je o izvanrednom događaju, izjavila je Hini Gordana Dušanić iz PU zagrebačke. Međutim, odgovorila je, o mogućem terorističkom činu, preuranjeno je špekulirati. Najavila je da bi policija sutra trebala reći više o samom događaju. Eksplozija je nešto prije 4 sata odjeknula na X. koridoru, najprometnijem hrvatskom željezničkom magistralnom pravcu kojim uz međunarodne i domaće putničke i teretne vlakove prometuje i prigradska željeznica. Nitko nije ozlijeđen, a oštećen je teretni vlak koji je prometovao na relaciji Zagreb-Varaždin te pruga. U 16,57 sati uspostavljen je promet na oba kolosijeka na relaciji Zagreb Glavni kolodvor – Zaprešić.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je danas predsjednika Hrvatske biskupske konferencije i zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića sa suradnicima, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH. "Tijekom susreta razgovarali su o nekim aktualnim aspektima odnosa države i Katoličke crkve poput pitanja funkcioniranja Vojnog ordinarijata, rješavanja pravnih i imovinskih pitanja, očuvanja sakralne i kulturne baštine te o potrebi i primjerima ekumenske i međureligijske komunikacije u hrvatskom društvu. Također dotaknuli su i aktualnu temu zdravstvenog odgoja te se složili da dobra volja, strpljivost, odgovornost i iskrena spremnost na razgovor jesu temelj komunikacije u područjima političkog života i civilnog društva". Crkva podupire zdravstveni odgoj, ali je protiv ovakvog modula o spolnom odgoju, izjavio je Puljić nakon susreta s predsjednikom Josipovićem, te se zauzeo za dogovor nadležnih komisija i prestanak prepirke preko medija o tom pitanju. U izjavi za Katolički radio mons. Puljić je, uz ostalo, rekao da "Predsjednik zna svoju službu, obnaša ju vrlo korektno te uvažava različitosti u društvu".

PULA - Istarski HNS na lokalnim izborima poduprijet će IDS-ova kandidata za istarskog župana Valtera Flegu te će u skladu s tom odlukom u petak s IDS-om potpisati predizborni koalicijski sporazum, odlučeno je večeras u Puli na sastanku proširenog Predsjedništva HNS-a Istarske županije. Sporazumom su se dogovorili, kako se čulo, o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima za Županijsku skupštinu, ali i u Puli te u drugim jedinicama lokalne samouprave u Istri. Ustvrdivši kako je odluka donesena pošto su pregovarački timovi razgovarali s predstavnicima SDP-a i drugih stranaka koji podupiru kandidaturu Damira Kajina, a zatim i s IDS-om, predsjednik istarskoga HNS-a Veljko Ivančić izjavio je novinarima kako u HNS-u vjeruju da je Flego bolji kandidat jer iza sebe već ima iskustvo gradonačelnika Buzeta od dva mandata. Govoreći o programima, Ivančić je kazao kako je HNS kao liberalna stranka po programu i svjetonazoru zasigurno bliža IDS-u te da "nema neusuglašenih pitanja". Najavio je da će ovih dana te dvije stranke intenzivno raditi na zajedničkom programu za izbore.

ČAKOVEC - Svečanom akademijom u čakovečkome Katoličkom domu danas je proslavljen Spomendan odcjepljenja Međimurja od mađarske države 9. siječnja 1919. godine, a predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko tom je prigodom rekao nazočnima kako su Međimurci u povijesti, kao i danas, ponajprije radom pokazali kako se voli domovina. Na velikoj narodnoj skupštini, održanoj na čakovečkome Franjevačkom trgu toga povijesnog dana prije 94 godine, pred desetak tisuća ljudi donesena je rezolucija o odcjepljenju Međimurja od Mađarske. Spomendan odcjepljenja Međimurja od mađarske države mora biti primjer kako se i u sklopu Europske unije bori za nacionalne interese i kako ih treba obraniti, rekao je na akademiji predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko. Kako je istaknuo, Međimurci su radom pokazali kako se voli domovina, a to su vrijednosti na kojima počiva Europska unija. Na svečanoj akademiji u čakovečkome Katoličkom domu predsjednik Hrvatskoga sabora rekao je kako je jednom izborena sloboda neotuđiva, ali treba je i čuvati. Međimurski župan Ivan Perhoč ocijenio je kako se o važnosti tog događaja prije 94 godine premalo zna i u Hrvatskoj i u Međimurju.

ZAGREB- Bivši ministar zdravstva, HDZ-ov saborski zastupnik Darko Milinović dezinformacijama je danas nazvao tvrdnje aktualnog ministra zdravlja Rajka Ostojića da su neovisne analize pokazale da je je Milinović ministarstvo vodio "bez plana, strategije i vizije", a u priopćenju je, među ostalim, postavio pitanje Ostojićeve odgovornosti za smrt 24 pacijenta u 'aferi Baxter', na što je Ostojić uzvratio da je riječ o klevetama zbog kojih će Milinovića tužiti. "Afera Baxter i dalje čeka na odgovor, kako su tada govorili da je tada zamjenik ministra Rajko Ostojić odgovoran za tragediju koja se dogodila (smrt 24 pacijenta), budući je ukinuo odjel u Ministarstvu koji je bio zadužen za reakciju kod incidentnih događaja", stoji u priopćenju kojim je Milinović reagirao na jučerašnju Ostojićevu konferenciju za novinare. Milinović je upitao i gdje je Ostojić bio u vrijeme tog incidenta. Na Ostojićevu tvrdnju da je Milinović za sobom ostavio golem dug i preduge liste čekanja, bivši je ministar, uz ostalo, uzvratio tvrdnjom da je "novostvoreni dug u prvih šest mjeseci ministra Ostojića 1.398.000.000 kuna", što je, kaže, "utvrdilo upravno vijeće koje je imenovala nova vlada, a potpisao premijer Milanović". Na Milinovićevo priopćenje reagiralo je Ministarstvo zdravlja, iz kojeg je priopćeno da je riječ o klevetama i da je ministar već angažirao odvjetnika kako bi tužio Milinovića.

PULA - Istarski župan Ivan Jakovčić poslao je danas prosvjedno pismo Ministarstvu socijalne politike i mladih te Ministarstvu rada i mirovinskog sustava nezadovoljan zato što je najnovijom izmjenom statuta Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) područna služba HZMO-a u Puli pretvorena u područni ured. U pismu upozorava potpredsjednicu vlade i ministricu socijalne politike Milanku Opačić te ministra rada Miranda Mrsića da se time nastavlja trend da se, bez konzultacija s lokalnom i regionalnom samoupravom i bez ikakvih jasnih kriterija, sve važne državne službe koje su od nastanka Istarske županije djelovale kao područne službe sa sjedištem u Puli odjedanput prebacuju pod područnu službu u Rijeci. Pozvao ih je da promijene Statut HZMO-a tako da Puli vrate podružnicu te da odustanu od daljnjih ukidanja sjedišta i podružnica državnih ustanova u Puli.

SLAVONSKI BROD - Brodsko-posavska Policijska uprava priopćila je danas da je protiv 32-godišnjeg muškarca, povezanog s tragičnim slučajem iznenadne smrti tromjesečnog dojenčeta u Slavonskome Brodu, danas podnijela i prekršajnu prijavu zbog sumnje da je bio nasilan prema nevjenčanoj supruzi. Protiv muškarca već su podnesene kaznene prijave zbog sumnje u nedopušteno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari te zbog sumnje u kazneno djelo zapuštanja i zlostavljanja djeteta ili maloljetne osobe. Cijeli slučaj izašao je u javnost 27. prosinca, kada je nevjenčana supruga osumnjičenog 32-godišnjaka u njegovoj pratnji u slavonskobrodsku bolnicu donijela mrtvo tromjesečno dojenče. Zbog mnogih suprotnih informacija vezanih uz cijeli slučaj, Ministarstvo socijalne politike i mladih poslalo je inspekciju u Centar za socijalnu skrb u Slavonskome Brodu, a ministrica Milanka Opačić najavila je rezultate nadzora do kraja tjedna.

VALPOVO - Na valpovačkoj obilaznici na državnoj cesti D 34 u prometnoj nesreći koja se dogodila poslijepodne poginula je 58-godišnja žena iz okolice Osijeka, priopćila je večeras osječko-baranjska Policijska uprava. U prometnoj nesreći sudjelovalo je nekoliko vozila, a uzroci nesreće još se utvrđuju, rekla je glasnogovornica osječko-baranjske Policijske uprave Vesna Žnidarić-Bolarić.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙