FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 9. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

PULA

IDS-ov kandidat za istarskog župana Valter Flego i gradonačelnik Pule i potpredsjednik IDS-a Boris Miletić danas su za posjeta pulskoj Općoj bolnici izrazili negodovanje što iz Vlade još nije stigla odluka o davanju državnog jamstva na kredit za izgradnju nove bolnice. Ustvrdili su i kako je dug bolnice nastao zato što limit koji propisuje HZZO nije dostatan za njeno funkcioniranje te kako je u tom pogledu Istra zakinuta u odnosu na druge. Svi preduvjeti za izgradnju nove bolnice su osigurani, imamo valjanu građevinsku dozvolu kako bi se izgradila bolnica i kako bi naši građani imali bolji zdravstveni standard, izjavio je gradonačelnik Boris Miletić, a ravnatelj bolnice dr. Lems Jerin je upozorio da projektu nove pulske bolnice za tri mjeseca istječe valjanost građevinske dozvole. "Nema više čekanja, čelnici županije su učinili sve kako bi danas imali sve spremno, čak i financije, za raspisivanje javnog natječaja," rekao je Valter Flego dodavši kako će nova bolnica u Puli biti upravo ono što Istri treba u 21. stoljeću. Govoreći o sanaciji dugova bolnice Miletić je rekao kako se u pulskoj bolnici obavlja puno više usluga i pregleda pacijenata, "što i HZZO priznaje ali se to ne isplaćuje". "To je glavni razlog što pulska Opća bolnica ima tolike dugove koji se kreću oko 169 milijuna kuna," istaknuo je. To se može riješiti tako da HZZO "ispravi nepravdu iz proteklih dvadeset godina i sanira dugove", rekao je.

ZAGREB

Zagrebački galerist Ivo Jerić posvjedočio je na suđenju u slučaju Fimi media da je optuženi bivši premijer Ivo Sanader s prijateljima, među kojima su bili i najviši državni dužnosnici poput Luke Bebića i Bože Biškupića, razgledavao i rezervirao slike poznatih hrvatskih autora koje bi potom, u gotovini i najčešće bez računa, kupovao bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić. Tužiteljstvo sumnja da su umjetnine za bivšeg premijera kupovane novcem koji je preko marketinške agencije Fimi media izvlačen iz državnih institucija i tvrtki, a čiji se značajniji dio slio u stranački "crni fond". "Sanader je dolazio s prijateljima, oni bi razgledavali i komentirali slike, a kada su nešto rezervirali nekoliko dana kasnije dolazio bi Barišić koji ih je plaćao i preuzimao", kazao je Jerić. Na takav način kupljena su četiri djela, Đure Pulitike, Munira Vejzovića, Tihomira Lončara i Nives Kavurić Kurtović, čija je slika vrijedna 4.000 eura pojedinačno bila najskuplja, rekao je. Sanaderovu zbirku umjetnina ranije je na suđenju spomenuo mesar i bivši HDZ-ov zastupnik Stjepan Fiolić koji je priznao da je na svom imanju skrivao Sanaderove slike cijenjenih autora poput Vlahe Bukovca, Celestina Medovića i Ivana Lackovića Croate.

ZAGREB

Predsjednik Hrvatskih laburista-Stranke rada Dragutin Lesar ispričao se predsjedniku Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozrenu Matijaševiću što ga dio medija još uvijek spominje kao kandidata te stranke za splitskog gradonačelnika, te navodi kako Matijašević nikad nije bio kandidat te stranke za gradonačelnika Splita, niti je splitski ogranak ili Predsjedništvo stranke o tome ikada odlučivalo. U današnjem priopćenju laburista se navodi kako je točno da se Lesar krajem listopada 2012. sastao s Matijaševićem, te da je na tom sastanku Matijašević rekao da ne želi ući u politiku i da nema nikakvih ambicija da bude kandidat za gradonačelnika Splita. Predsjednik stranke Dragutin Lesar to je prihvatio i o tome izvijestio predsjednika splitskog ogranka te predsjednika županijske podružnice. Kako neki mediji o tome i dalje iznose neistine, predsjednik stranke se javno ispričava Matijaševiću što se njegovo ime ponovo spominje u tom kontekstu i time mu se nanosi šteta. U priopćenju kažu i kako je u dijelu medija iznesena neistina da je Dragutin Lesar vrijeđao Dalmatince. Točno je jedino da je Lesar dva bivša čelnika splitskog ogranka nazvao nesposobnima, neodgovornima i prevrtljivima, što se pokazalo točnim kada su prešli u stranku koja ideološki i programski zastupa stavove i vrijednosti u potpunosti drugačije od onih koje zastupaju Laburisti, kaže se u priopćenju.

ZAGREB

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) za informatičke tehnologije, Tatjana Prenđa Trupec postala je članica ad hoc radne grupe Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za razvoj Europske strategije informacijske sigurnosti u zdravstvu, priopćeno je danas iz HZZO-a. Prenđa Trupec tako je ušla u uski tim vrhunskih svjetskih stručnjaka za eZdravstvo čija je zadaća prenijeti vlastita pozitivna iskustva u primjene informatičke tehnologije u zdravstvu na druge članice SZO, navodi HZZO. Radna grupa počinje s radom tijekom siječnja. Prenđa Trupec također je, trenutačno kao promatrač, a od 1. srpnja kao aktivni sudionik, predstavnica Hrvatske uključena u rad "eHealth Network" grupe Europske komisije koja se bavi svim važnim pitanjima eZdravstva Europe, pa tako i prekogranične suradnje u eZdravstvu, dodaju iz HZZO-a. Tatjana Prenđa Trupec diplomirala je 1998. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER), na smjeru Računarska tehnika te završila Stručni poslijediplomski studij managementa na Sveučilištu u Zagrebu, a trenutno pohađa Cotrugli Business School E-MBA.

ZAGREB

Zagrebačka nezavisna lista (ZNL), stranka na čijem je čelu Tatjana Holjevac, izaći će na predstojeće lokalne izbore u Zagrebu, a Holjevac je danas najavila kako je otvorena za mogućnost da bude kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu. Holjevac je na današnjem novogodišnjem domjenku ZNL-a novinarima ukratko predstavila program "Zagreb 2021." s pet strateških projekata za razvoj grada i poboljšanje života građana. Ti strateški projekti su: Tesla, čiji je cilj sagraditi optičku mrežu; Zeleni grad, koji uključuje obnovu pročelja uz pomoć sredstava iz EU fondova; Poduzetnički grad, projekt koji će rasteretiti poslovanje poduzetnika i obrtnika; Projekt revitalizacije kulturno-turističkih sadržaja, za privlačenje novih gostiju; i projekt decentralizacije upravljanja gradom Zagreb je moj grad. Pojašnjavajući projekt energetske učinkovitosti i rekonstrukcije zgrada, tzv. "limenki", rekla je kako namjeravaju napraviti pilot projekt jedne zgrade i po tome tražili novac od fondova Europske unije. Na taj način će, rekla je, građanima koji žive u "limenkama" pojeftiniti režije, na krov će se moći staviti solarne ćelije, a zgrade urediti da budu energetski učinkovite. Holjevac je ocijenila da je odnos Zagrebačkog holdinga i Grada Zagreba vrlo loš te da Holding ne bi smio biti d.o.o., nego javno poduzeće.

SLAVONSKI BROD

Koncentracija sumporovodika od 70 mikrograma po prostornome metru, deset puta veća od dopuštene, i ponovni kvar na mjernim uređajima za praćenje kakvoće zraka ponovno su uzbunili stanovnike Slavonskoga Broda, koji upiru prstom u rafineriju u Bosanskome Brodu. "Nažalost, stanje je dosta alarmantno, jučer su bile povišene koncentracije sumporovodika, a prije nekoliko dana benzena. U međuvremenu uređaji su bili u kvaru, tako da možda najviše vrijednosti i nisu mjerene. Nema tu slučajnosti, kvarovi su česti", kaže član Građanske inicijative za čist zrak u Slavonskome Brodu Peter Tot Đerđ. Čekajući postavljanje još jedne mjerne postaje za praćenje kakvoće zraka, Tot Đerđ ističe kako će važan pomak u cijeloj situaciji biti i najavljeni sporazum o zaštiti okoliša Hrvatske i Bosne i Hercegovine kojim će se definirati suradnja u slučajevima prekograničnog onečišćenja okoliša. "Nova mjerna postaja potvrdit će odakle smrdi i odakle dolazi onečišćenje zraka premda mi to već dobro znamo. Od međudržavnog sporazuma očekujemo korak naprijed u rješavanju tog problema. Brođani su nezadovoljni, to su pokazali u studenome na prosvjedu, a novi prosvjedi nikome ne trebaju", ističe Peter Tot Đerđ. Rafinerija u Bosanskom Brodu u vlasništvu ruske kompanije počela je, nakon remonta, punim kapacitetom raditi prije deset dana.

ZAGREB

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je putem Facebooka izvijestio da nije potpisao povećanje cijene vode niti je o tome primio dopis od Zagrebačkog holdinga. "Ako takav zahtjev dođe, gradonačelnik će iskoristiti sva sredstva koja su mu dostupna da zaštiti građane Zagreba od takvog nameta Zagrebačkog holdinga. Društvo koje je nesposobno treba otići.... Minus koji su napravili u dvije i pol godine je narastao na 1,3 milijardu kuna. Strašno i sramotno. Nakon izbora u svibnju to treba hitno sanirati", stoji na Facebook stranici gradonačelnika Bandića. Također, Bandić ponavlja da ne može utjecati na odluku Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA-e) i Vlade RH da povećaju cijene toplinske energije građanima Hrvatske, ali je dao nalog najbližim suradnicima da hitno pronađu način kako da se pomogne najosjetljivijim skupinama Zagrepčana koje će to povećanje najviše pogoditi. Gradonačelnik se na svojem Facebook profilu oglasio, kako kaže, "zbog upita javnosti i u svrhu davanja istinitih i točnih informacija građanima Zagreba".

ZAGREB

Nakon završenog natjecanja za Svjetski skijaški kup, od sutra, 10. siječnja, žičara Trosjed i Crveni spust bit će otvoreni za rekreativno skijanje građana, priopćeno je danas iz Zagrebačkog holdinga. Odmah po okončanju natjecanja za Svjetski skijaški kup započeti su radovi na demontaži tribina i opreme te čišćenja i uređenja skijališta, stoji u priopćenju. Trenutačno snijega ima dovoljno na Crvenom spustu na dijelu na kojem se odvijalo natjecanje te su dodatnim zasnježivanjem osposobljeni dijelovi staze na prilazu donjoj postaji žičare i dijelovi staze na izlazu sa žičare Trosjed. Iz Holdinga napominju da ostale skijaške staze još nisu otvorene zbog nedovoljno niskih temperatura.

ZAGREB

Mladi hrvatski pijanist i skladatelj Bruno Vlahek za svoju Koralnu fantaziju za orgulje - Pripravite put Gospodinu dobio je prvu nagradu 33. međunarodnog natjecanja za skladbe za orgulje Cristobal Halffter u Španjolskoj, a kao dio nagrade ta će skladba u španjolskom gradu Leonu biti praizvedena u rujnu ove godine. Ocjenjivački sud kojim je predsjedao ugledni španjolski skladatelj i dirigent Cristobal Halffter Vlaheku je tu nagradu dodijelio jednoglasno, izvijestio je Muzički informativni centar. Dvadesetšestogodišnji Vlahek jedan je od istaknutijih i svestranijih glazbenih umjetnika mlade generacije, prvu poduku klavira dobio je kao devetogodišnjak, a već dvije godine kasnije osvojio je prvu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanju u Pinerolu (Italija) nakon čega postaje i dvostrukim apsolutnim pobjednikom hrvatskih državnih natjecanja u Dubrovniku. Kao četrnaestogodišnjak započinje rad s Vladimirom Krpanom, u čijoj je klasi diplomirao kao jedan od najmlađih studenata u povijesti zagrebačke Muzičke akademije. Poslijediplomske studije završio je na Konzervatoriju u Lausannei te na Hochschule fuer Musik u Koelnu.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙