FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 9. siječnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec sastao se u srijedu sa slovenskim ekspertom za pitanje Ljubljanske banke Francom Arharom te nakon toga u izjavi novinarima rekao kako očekuje da će Arhar do kraja ovog mjeseca ponovno sastati s hrvatskim stručnjakom Zdravkom Rogićem kako bi našli kompromisno rješenje za to pitanje kojim Slovenija uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom. "Arharu sam poručio da se što prije sastane s Rogićem i očekujem da će se to dogoditi do kraja ovog mjeseca", rekao je Erjavec. Slovenski je ministar istaknuo da je potrebno naći kompromisno rješenje koje bi omogućilo da Slovenija ratificira hrvatski pristupni ugovor da bi Hrvatska, kako je i predviđeno, postala članicom EU 1. srpnja ove godine. "Vrijeme teče, a Slovenija bi trebala ratificirati hrvatski pristupni ugovor do srpnja", rekao je Erjavec, koji ranije, prilikom razgovora s novinarima neposredno uoči Nove godine, nije isključio mogućnost da Slovenija pristupni ugovor ne ratificira na vrijeme zbog otvorenog pitanja Ljubljanske banke. Slovenski ministar vanjskih poslova pritom je ponovio poznate uvjete Ljubljane za ratifikaciju. "Slovenska stajališta su jasna - ratifikacije neće biti dok se ne povuku tužbe protiv Ljubljanske banke na hrvatskim sudovima. Nije moguće u isto vrijeme imati tužbe sa sudskim procesima i pregovore o problemu Ljubljanske banke u okviru Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu", rekao je Erjavec. Prema njegovim riječima, jedno i drugo se isključuje jer bi sudska presuda značila da se u Baselu nema o čemu pregovarati.

BEOGRAD - Srbijanski državni vrh postigao je u srijedu jednoglasan dogovor o tzv. platformi za Kosovo koju je predložio srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić te o rezoluciji kojom je vlada definirala temeljna načela za pregovore s Prištinom. Platforma o Kosovu je strateški i obvezujući dokument i neće biti dostupna javnosti, dok će o rezoluciji, kako obvezujućem dokumentu za pregovore, srbijanski parlament raspravljati na izvanrednoj sjednici u subotu, rečeno je nakon današnje zajedničke sjednice srbijanskog predsjednika i vlade. "Srbija je barem danas na sjednici vlade pokazala da iza jednog dokumenta može stati jednoglasno, uz sva ograničenja...Ono što danas radimo je minimum u odnosu na ono što smo mogli dobiti prije nekoliko godina i maksimum onoga što bismo mogli dobiti kroz nekoliko godina", ocijenio je Nikolić. Premijer Ivica Dačić potvrdio je "iskazano puno državno jedinstvo" i rekao da će tekst platforme ostati državna tajna jer "nije uobičajeno da se o platformi i našoj taktici upoznaju oni s kojima trebamo pregovarati". Rezoluciju čini pet točaka među kojima je ključna da Srbija nikad neće priznati neovisnost Kosova, potom da će dijalog s Prištinom biti nastavljen, a da svaki pomak u dijalogu mora pratiti i napredak Srbije u procesu eurointegracija. Rezolucija obuhvaća i rješavanje statusa sjevera Kosova, uz posebna jamstva individualnih i kolektivnih prava za Srbe u središnjem Kosovu, južno od Ibra. Prema neslužbenim saznanjima, u prijedlogu rezolucije, o kojem će u subotu na izvanrednoj sjednici raspravljati parlament, kao rješenje za instutucionalnu organiziranost srpske zajednice navodi se stvaranje zajednice srpskih općina na kosovskom sjeveru te u enklavama središnjeg Kosova u kojima su Srbi u većini.

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u srijedu kako smatra da je prerano za ocjene kako će se na petočlanu koalicijsku vladu odraziti nalaz protukorupcijske komisije da je premijer Janez Janša kršio protukorupcijski zakon. "Mi ćemo pričekati što će se događati idućih sati i idućih dana i onda ocijeniti kakva je politička situacija, za sada je prerano najavljivati što će se dogoditi", rekao je Erjavec u srijedu na konferenciji za novinare u Ljubljani. Erjavec je tako, kao predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), članice vladajuće koalicije, komentirao zadnje događaje te ocjene da bi premijer Janez Janša trebao dati ostavku iz moralnih razloga. Protukorupcijska komisija utvrdila je da je Janša nije u stanju objasniti razliku između svoje imovine i stvarnih prihoda koja iznosi najmanje 210.000 eura te da se tijekom prvog premijerskog mandata našao u u sukobu interesa, sklapajući ugovore o kupnji i prodaji stana s tvrtkom koja je poslovala s državom.

SARAJEVO - Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir podržao je u srijedu aktivnosti koalicije nevladinih udruga pod nazivom "1. ožujka" koja ima za cilj potaknuti što brojniju registraciju prognanika na području Republike Srpske kako bi tamo mogli glasovati na izborima 2014. te je istodobno pozvao prognane i izbjegle Hrvate iz tog entiteta da to i sami učine te podupru ovu akciju. Kako je priopćeno iz koalicije "1. ožujka", čiji su se predstavnici sastali s predsjednikom FBiH, Budimir je izrazio punu potporu planiranim aktivnostima, a izbjegle i prognane Hrvate pozvao je da pokažu građansku odgovornost i prijave prebivalište u mjestima u RS u kojima su živjeli do početka rata. Koaliciju "1. ožujka" osnovalo je u prosincu prošle godine tridesetak pretežito bošnjačkih nevladinih udruga. Najavili su kako će zajednički djelovati na tome da se do općih izbora u BiH, planiranih za 2014. godinu, na teritoriju Republike Srpske osigura registracija najmanje stotinu tisuća prognanih nesrba koji bi svojim glasovima mogli presudno utjecati na izbor dijela zastupnika iz Republike Srpske u Zastupnički dom parlamenta BiH i tako spriječiti stranke sa srpskim predznakom da ubuduće imaju većinu kojom će blokirati donošenje važnih zakona na državnoj razini.

SARAJEVO - Predstavnici vlasti Republike Srpske u srijedu su u Banjoj Luci obilježili 9. siječnja kao 21. obljetnicu osnutka tog sadašnjeg entiteta u sastavu Bosne i Hercegovine, a njegov predsjednik Milorad Dodik ovu je prigodu iskoristio kako bi najavio nastavak borbe za očuvanje autonomije RS. Skupina tadašnjih zastupnika u skupštini SR BiH srpske nacionalnosti 1991. ultimativno je tražila da dotadašnja republika SFRJ ostane u sastavu krnje Jugoslavije nakon što su je napustile Hrvatska i Slovenija, a kada za to nisu dobili potporu u siječnju 1992. proglasili su "republiku srpskog naroda u BiH" što je kasnije dovelo do rata. U povodu obilježavanja 9. siječnja kao Dana RS oglasile su se i brojne udruge koje okupljaju bošnjačke ratne stradalnike i članove obitelji ubijenih i nestalih Bošnjaka. "Zabrinjavajuća je činjenica da će gotovo polovica stanovnika BiH danas slaviti i obilježavati ubijanja, silovanja, protjerivanja, pljačku i genocid ili Dan RS", stoji u priopćenju udruge "Majke enklava Srebrenice i Žepe".

MOSKVA - Ruski i američki diplomati planiraju u petak u Ženevi održati sastanak s međunarodnim posrednikom za Siriju Lakhdarom Brahimijem, objavila je ruska agencija Interfax, prenoseći izjavu koju je u srijedu dao ruski doministar vanjskih poslova Mihail Bogdanov. "Trostrani sastanak, na kojem će sudjelovati Mihail Bogdanov, zamjenik američke državne tajnice William Burns i Lakhdar Brahimi planiran je za 11. siječnja u Ženevi", prenosi Bogdanova Interfax. Prošli su mjesec održana dva sastanka američkih i ruskih diplomata s Brahimijem, a i Rusija i SAD, iako se ne slažu oko sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, podupiru Brahimijeve napore u cilju pronalaženja diplomatskog rješenja gotovo dvogodišnjeg sukoba između Assadovog režima i njegovih protivnika. On nastoji postići mirovni sporazum na temelju lipanjskog dogovora svjetskih sila iz Ženeve, koji poziva na uspostavu prijelazne vlade.

DE DOORNS - Južnoafrička policija pucala je gumenim mecima na štrajkaše koji su ih gađali kamenjem u blizini mjesta De Doorns, javlja francuska novinska agencija France presse. Poljoprivredni radnici u Južnoj Africi u srijedu su pokrenuli štrajk kako bi dobili povećanje dnevnice sa 6 na 13 eura. Do sukoba je došlo kada su štrajkaši željeli probiti policijsku blokadu i doći do središta grada. Čitavo područje izgleda poput ratne zone - štrajkaši se brzo pomiču između upaljenih vatri na cesti, zrakom odjekuju gumeni meci a policijski helikopteri nadlijeću to područje. Policija je zatvorila glavnu cestu prema gradu,a prema procjenama u štrajku sudjeluje između 3 i 3,5 tisuće demonstranata.

RAMALLAH - Devet je osoba poginulo, a nekoliko se vodi kao nestalo zbog jakog nevremena koje je prije četiri dana zahvatilo Bliski istok i dodatno otežalo život sirijskih izbjeglica, napose u Libanonu. Meteorološke službe najavile su kako će loše vrijeme potrajati do četvrtka. Temperature su pale ispod sezonskih prosjeka u nekoliko zemalja regije, a sniježilo je u srijedu u Siriji, Libanonu, na palestinskim područjima, u Izraelu i Jordanu.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙