FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 9. siječnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Broj osoba evidentiranih na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) prešao je u utorak 360.000, a trenutni broj nezaposlenih je 360.799 osoba. Na web-stranici HZZ-a također je objavljeno da slobodnih radnih mjesta ima 2.618. Trenutni broj nezaposlenih predstavlja dnevno stanje nezaposlenih osoba prijavljenih u evidenciji HZZ-a, a broj slobodnih radnih mjesta prikazuje koliko je trenutno raspoloživih slobodnih radnih mjesta prijavljenih HZZ-u i oglašenih na web-stranici Burza rada HZZ-a. Podaci o trenutanom broju nezaposlenih i broju slobodnih radnih mjesta informativnog su karaktera i ovise o dnevnim događanjima koja nisu ravnomjerno raspoređena tijekom mjeseca, pojašnjava HZZ. Zadnji službeni statistički podaci, koji su rezultat redovitog mjesečnog izvještavanja o stanju na tržištu rada, odnosili su se na studeni 2012. godine, kada je u evidenciji HZZ-a bilo registrirano 347.047 nezaposlenih, što je bilo za 4,1 posto ili 13.647 osoba više nego u listopadu, a za 14,9 posto ili 44.967 osoba više nego u studenom 2011. godine.

ZAGREB - Inspektori Porezne uprave, njih 328, tijekom utorka do 13 sati u 20 su gradova obavili 1108 nadzora primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom te u 61 nadzoru utvrdili nepravilnosti, izvijestila je na konferenciji za novinare ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec. Nepravilnosti su tako utvrđene u 5,5 posto slučajeva, a čelnica Porezne uprave istaknula je da je zadovoljna tim rezultatom odnosno niskim udjelom ugostiteljskih objekata koji nemaju fiskalne uređaje, s obzirom na broj provedenih nadzora. Čavlović Smiljanec je rekla da su nadzirani pretežno kafići u gradskim centrima te da se nadzor nastavlja. Onima kod kojih su utvrđene nepravilnosti inspektori su dali rok od dva dana da ih uklone odnosno uvedu fiskalni uređaj, a ako to ne učine, što će biti provjereno u petak, slijedi pečaćenje poslovnih prostora i to već u petak. Isto tako, ako obveznik ne uvede fiskalni uređaj riskira optužni prijedlog, zabranu obavljanja djelatnosti i naplatu kazne od pet tisuća kuna. Nada Čavlović Smiljanec je rekla da provedba zakona o fiskalizaciji Poreznoj upravi donosi brojne informacije o načinu poslovanja poduzetnika, a jedna od njih je i evidencija radnog vremena te identitet osoba koje izdaju račune, budući da se na fiskalnu kasu moraju prijaviti svojim OIB-om.

ZAGREB - Voditelj "Clean start" projekta Denis Petrović izjavio je da se analiza stanja u državnim tijelima i tvrtkama radila po natječajnoj dokumentaciji te da pod povećalom nije bio ni jedan bivši ministar. Nakon što je oporba osporila analizu stanja u 22 državna tijela i trgovačka društva, Petrović je u Vladi u kratkoj izjavi novinarima rekao da su konzultantske kuće radile po svojoj standardnoj metodici. Mislim da ne bi palo na pamet ni jednoj od ovih renomiranih savjetničkih kuća nametnuti neku metodiku koja bi bila van njihovih standarda, kazao je. "To mi je bilo jako važno kao koordinatoru da ne postoji ni jedan nametnuti metodološki princip prema kojemu netko izvršava nalog", rekao je Petrović. Na napomenu novinara da bivši ministri koji su se našli pod povećalom tvrde da iskazane brojke nisu točne i da je u njihovim resorima sve bilo čisto, Petrović je rekao da se svi podaci mogu provjeriti, te da ni jedan ministar nije bio pod povećalom niti je to traženo u natječajnoj dokumentaciji.

DUBROVNIK - Protiv gradonačelnika Metkovića Stipe Gabrića Jamba Općinsko državno odvjetništvu u Metkoviću podiglo je optužnicu zbog zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju. Po riječima glasnogovornika Županijskoga državnog odvjetništva u Dubrovniku Vlatka Cibilića, riječ je o zloporabi ovlasti koja se dogodila 2004. godine, a vezana je za isplatu štete za elementarnu nepogodu sušu koja je pogodila Dubrovačko-neretvansku županiju i dolinu Neretve u ljeto 2003. godine. Tereti ga se da je tom prilikom oštetio stradale od suše za više od četiri milijuna kuna. Kako navode mediji, na račun grada Metkovića država je za isplatu štete uplatila 5.592.367 kuna, a isplaćeno im je 1,38 milijuna kuna. Ostatak od oko četiri milijuna kuna Jambo i pročelnik metkovskog odjela za gospodarstvo Milorad Dodig, koji je tada bio član povjerenstva za procjenu šteta od elementarne nepogode, a protiv kojeg je također podignuta optužnica, budući da je riječ o namjenskim financijskim sredstvima, trebali su vratiti u državni proračun. To nisu učinili, nego su se dogovorili i s namjerom da izbjegnu vraćanje novca u proračun i gradu Metkoviću priskrbe nepripadajuća financijska sredstva dopunili popis stradalnika od elementarne nepogode imenima 161 osobe i iznosima pomoći za te osobe u visini oko četiri milijuna kuna.

ZAGREB - U nastavku suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu, HDZ-u i bivšim dužnosnicima te stranke bit će ispitani novi svjedoci. Među njima bi se na klupi za svjedoke trebali naći i Sanaderov prijatelj i nekadašnji HDZ-ov saborski zastupnik Jerko Rošin te Stjepan Fiolić, također bivši HDZ-ov parlamentarac, koji je odnedavna sa Sanaderom optužen zbog nezakonite prodaje Fiolićeve zgrade u Planinskoj ulici Ministarstvu regionalnog razvoja po znatno višoj cijeni od tržišne.

VARAŽDIN - U Galerijskom centru Varaždin otvorena je izložba fotografija pod nazivom "Snaga paraolimpizma" fotoreportera Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) Damira Senčara. Izloženo je 45 fotografija s nastupa hrvatskih paraolimpijaca, među kojima i fotografije svih osam osvajača paraolimpijskih odličja za Hrvatsku - od Milke Milinković, Jelene Vuković, Mihovila Španje, Darka Kralja, Antonije Balek, Branimira Budetića, Mikele Ristoski do Zorana Talića, te šestorice paraolimpijaca koji su bili dragovoljci Domovinskog rata: Darka Kralja, Tomislava Zadre, Tomislava Špalja, Maria Dadića, Zorana Križanca i Bore Rađenovića. Damir Senčar se fotografijom aktivno bavi od 1995. godine u Hini, gdje trenutačno radi kao urednik u Foto redakciji, a za svoj je rad dobio više domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙