FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 8. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je danas kako je njegov prethodnik u HDZ-ovoj vladi Darko Milinović to ministarstvo vodio površno, bez plana, strategije i vizije, što su, poručio je, pokazale i analize neovisne konzultantske kuće. "Analizu o dugu koji je ostavio bivši ministar učinila je neovisna konzultantska kuća, a ne politika. Njegova (Milinovićeva) preciznost i ozbiljnost u javnim nastupima potpuno je jednaka 'ozbiljnosti' kojom je vodio ovo ministarstvo: vodio ga je površno, bez plana, strategije i vizije", rekao je Ostojić odgovarajući na Milinovićeve optužbe kako su podaci "Clean starta" nevjerodostojni i kako je on zapravo 'nečisti start'. Vidim da mu nije lako, ustvrdio je aktualni ministar zdravlja na račun svog prethodnika dodajuću kako mu je zbog toga "osobno i ljudski baš žao". Posljedice Milinovićevog vođenja sustava su, po Ostojićevim riječima, pregolem dug, prelijevanje javnih sredstava u privatne džepove, privatni monopol i preduge liste čekanja. "Analiza su jasne, posljedice vidimo – golemi dug i preduge liste čekanja koje su bile prije godinu dana, a sada su značajno snižene", naglasio je Ostojić.

ZAGREB

Voditelj "Clean start" projekta Denis Petrović izjavio je danas da se analiza stanja u državnim tijelima i tvrtkama radila po natječajnoj dokumentaciji te da pod povećalom nije bio ni jedan bivši ministar. Nakon što je oporba osporila analizu stanja u 22 državna tijela i trgovačka društva, Petrović je u Vladi u kratkoj izjavi novinarima rekao da su konzultantske kuće radile po svojoj standardnoj metodici. Mislim da ne bi palo na pamet ni jednoj od ovih renomiranih savjetničkih kuća nametnuti neku metodiku koja bi bila van njihovih standarda, kazao je. "To mi je bilo jako važno kao koordinatoru da ne postoji ni jedan nametnuti metodološki princip prema kojemu netko izvršava nalog", rekao je Petrović. Na napomenu novinara da bivši ministri koji su se našli pod povećalom tvrde da iskazane brojke nisu točne i da je u njihovim resorima sve bilo čisto, Petrović je rekao da se svi podaci mogu provjeriti, te da ni jedan ministar nije bio pod povećalom niti je to traženo u natječajnoj dokumentaciji. Zadatak je bio analizirati 22 tijela i predložiti mjere za poboljšanje situacije, dodao je, naglasivši da se u natječanoj dokumentaciji nije tražila revizija nego savjetovanje.

SLAVONSKI BROD

Slavonskobrodskome Gradskom vijeću i gradonačelniku Mirku Duspari danas je stiglo očitovanje Ureda državne uprave u Brodsko-posavskoj županiji po kojemu odluka o privremenom proračunu za 2013. nije donesena u skladu sa zakonom. Riječ je o odluci Gradskog vijeća da se bez prijedloga gradonačelnika prihvati odluka o privremenom financiranju grada. "Neupitno je da odluka o privremenom financiranju Slavonskoga Broda za 2013. godinu nije u skladu sa zakonom", stoji u odluci koju je potpisao predstojnik Mirko Vilajtović. U obrazloženju se podsjeća da prijedlog odluke mora sadržavati račun prihoda i rashoda, a njih može predložiti samo gradonačelnik. Pozivajući se na Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi gradska pravna služba tumačila je kako jedino gradonačelnik može predložiti donošenje odluke o privremenom financiranju. Gradsko vijeće naime na posljednjoj sjednici 18. prosinca prihvatilo je vlastiti prijedlog odluke o privremenom financiranju, no odluku je gradonačelnik Mirko Duspara stavio izvan snage i pozvao u pomoć ministarstva uprave i financija.

DUBROVNIK

Protiv gradonačelnika Metkovića Stipe Gabrića Jamba Općinsko državno odvjetništvu u Metkoviću podiglo je optužnicu zbog zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju. Po riječima glasnogovornika Županijskoga državnog odvjetništva u Dubrovniku Vlatka Cibilića, riječ je o zloporabi ovlasti koja se dogodila 2004. godine, a vezana je za isplatu štete za elementarnu nepogodu sušu koja je pogodila Dubrovačko-neretvansku županiju i dolinu Neretve u ljeto 2003. godine. Tereti ga se da je tom prilikom oštetio stradale od suše za više od četiri milijuna kuna. Kako navode mediji, na račun grada Metkovića država je za isplatu štete uplatila 5.592.367 kuna, a isplaćeno im je 1,38 milijuna kuna. Ostatak od oko četiri milijuna kuna Jambo i pročelnik metkovskog odjela za gospodarstvo Milorad Dodig, koji je tada bio član povjerenstva za procjenu šteta od elementarne nepogode, a protiv kojeg je također podignuta optužnica, budući da je riječ o namjenskim financijskim sredstvima, trebali su vratiti u državni proračun. To nisu učinili, nego su se dogovorili i s namjerom da izbjegnu vraćanje novca u proračun i gradu Metkoviću priskrbe nepripadajuća financijska sredstva dopunili popis stradalnika od elementarne nepogode imenima 161 osobe i iznosima pomoći za te osobe u visini oko četiri milijuna kuna.

ZAGREB

Vršitelj dužnosti glavnog urednika Hrvatske televizije Dean Šoša danas je izjavio kako je emisija "Slika Hrvatske" ukinuta jer je njena posljednja tema "Pedofilija kao temelj spolnog odgoja?" bila obrađena ispod profesionalnog standarda, jednostrano, aktivistički, a ne novinarski. "Osobnog sam mišljenja da je ta emisija ispod profesionalnog standarda za emitiranje uopće na medijskom prostoru. Riječ je o jednoj jednostranoj emisiji. HTV, odnosno HRT mora donositi sve strane, biti objektivan medij, a ovo je bilo upravo sve suprotno - imali smo jednostranu emisiju koja je aktivizam, a ne novinarstvo. Kruna svega je emitiranje filma unutar nje na koji nisu osigurana prava za insert", kazao je Šoša na sjednici Programskog vijeća na HRT-u objašnjavajući razloge zbog čega je ukinuta emisija "Slika Hrvatske" te podsjetivši da su zbog posljednje teme dobili brojne primjedbe gledatelja. Napomenuo je da je već ranije donijeta odluka da će ukidanjem satelitskog programa, na kojem se emitirala sporna emisija, i pozicioniranjem Četvrtog programa, biti ukinuta i proizvodnja emisije "Slika Hrvatske".

ZAGREB

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u 2013. će godini povećati ulaganja u program te nakon duljeg vremena investirati i u tehnološku obnovu, najavio je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman na današnjoj sjednici Programskog vijeća, predstavljajući Program rada i financijski plan HRT-a za iduću godinu. "Bez obzira na nepovoljne okolnosti, poslije nekoliko godina nepovoljnog trenda, ove ćemo godine povećati ulaganje u programske sadržaje. Također, prvi put nakon šest godina uspjet ćemo investirati u tehnološku obnovu HRT-a. Sada smo podkapacitirani, što ostavlja posljedice", rekao je Radman. Dodao je i da HRT u svom planu za 2013. predviđa stanovita povećanja sredstava od pristojbe, budući da je još uvijek velik broj korisnika radio i TV prijemnika koji ne plaćaju pristojbu. Istaknuo je da HRT nema namjeru predlagati povećanje pristojbe. Naglasio je da je poslovni plan HRT-a za 2013. napravljen prema postojećoj strukturi HRT-a, no, dodao je, kada Sabor prihvati novi statut i ustrojstvo HRT-a, doći će do promjena samoga plana, i to početkom drugoga kvartala ove godine.

KARLOVAC

Regionalna organizacija zaštita potrošača (ROZP) danas je na konferenciji za novinare posvećenoj problemima potrošača s karlovačkom Gradskom toplanom ustvrdila da potrošači moraju imati pravo na izbor hoće li se grijati preko toplane ili ne. Nitko nema pravo oduzeti potrošačima pravo na izbor, a evidentno je da karlovačka Gradska toplana mjesecima ignorira zahtjeve dijela građana za izdvajanje iz sustava grijanja, pri čemu gradske vlasti ne sazivaju ni tematsku sjednicu Gradskog vijeća ni gradskog Vijeća za zaštitu potrošača javnih usluga, kazala je dopredsjednica te udruge Marija Perušić. Predsjednik udruge Željko Tomašić pri tom naglašava da oni ne traži da se javne usluge pružaju ispod realne cijene, ali trebaju biti sukladne potrošnji, o čemu pružatelj usluga i korisnik moraju imati i ugovor. Lokalna je samouprava ta koja treba stvoriti uvjete da svi potrošači imaju u svojim stanovima mjerne instrumente kalorimetre, da bi mogli plaćati grijanje isključivo po potrošnji, rekao je.

RIJEKA

Predsjednik riječkog ogranka Primorsko-goranskog saveza Nikola Ivaniš ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare da velike političke stranke pokušavaju podijeliti građane na crvene i crne izjavama o "crvenoj peronospori" i "crnoj kugi", a podjele u hrvatskome društvu u biti su samo na podobne i nepodobne, zaposlene i nezaposlene, bogate i siromašne. Premijeru i predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću zamjerio je što se bavi, kako je rekao, retoričkim figurama i uvježbanim govorima umjesto da odgovara na pitanja o konkretnim temama. Ivaniš je ocijenio da se u Istri "pokušava razoriti IDS". "To što se događa u Istri govori o dnu moralnoga i etičnog ponašanja u politici", dodao je. Istaknuo je kako su nedopustive usporedbe Istre i Kalabrije te Sicilije i tvrdnje Damira Kajina kako njome vlada mafija, te da bi Kajin, kao saborski zastupnik pod prisegom, morao izložiti dokaze za takve tvrdnje. Po njegovim riječima, u velikim se strankama "raspuštaju ili isključuju" svi koji su imalo neposlušni stranačkim središnjicama. Dodao je da je Mirela Holy morala otići s dužnosti ministrice zbog, kako je rekao, bezazlene stvari, a ministar Tihomir Jakovina prekršio je sve zakone i pravila i ostao na toj dužnosti.

ZAGREB

Udruga Prijatelji životinja smatra da je u Hrvatskoj učinjen važan pomak u mogućnosti kažnjavanja zlostavljača životinja, ali još zaostaje za zapadnim zemljama, gdje se za iste prijestupe izriču zatvorske kazne do deset godina. Udruga smatra da je u praksi "zanemariv broj sankcioniranih slučajeva" po Zakonu o zaštiti životinja, koji predviđa novčane kazne za ubijanje životinja i nanošenje boli, patnje i ozljeda te namjerno izlaganje strahu. "Novi Kazneni zakon, koji je stupio na snagu 2013. godine, propisuje zatvorske kazne do dvije godine za mučenje i usmrćivanje životinja te oduzimanje životinje zlostavljaču i Hrvatska još zaostaje za zapadnim zemljama gdje se za iste prijestupe izriču kazne i do deset godina zatvora", navode u priopćenju Prijatelji životinja. Ističu kako su stručnjaci zlostavljanje i ubijanje životinja prepoznali kao važan društveni problem, a zlostavljače i ubojice životinja kao ljude koji nisu opasni samo za životinje, nego i za ljude i širu okolinu.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙