FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: dvla
ZAGREB, 6. siječnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

ZAGREB

Bijela kuća razmišlja o sveobuhvatnom pristupu obuzdavanju nasilja vatrenim oružjem u SAD-u, i ne misli samo na ponovno uvođenje zabrane posjedovanja jurišnog oružja, saznao je The Washington Post iz više izvora uključenih u razgovore o toj temi. Radna skupina pod vodstvom potpredsjednika Joea Bidena ozbiljno razmišlja o mjerama koje podupiru važni čelnici služba sigurnosti, a koje bi zahtijevale obveznu provjeru osoba koje kupuju vatreno oružje, praćenje kretanja i prodaje oružja u nacionalnoj bazi podataka, bolju provjeru mentalnog zdravlja i strože kazne za nošnje oružja u blizini škola ili davanje oružja maloljetnicima, kažu ti izvori, piše WP u nedjelju. Da bi takve promjene prošle, Bijela kuća razvija strategije kojima će zaobići Nacionalnu udrugu za vatreno oružje (NRA), a jedan izvor kaže da će možda tražiti potporu od Wal-Marta i drugih prodavača oružja jer bi i njima te mjere koristile.

RIM

Mario Monti, premijer talijanske vlade na odlasku, rekao je da će izmijeniti nepopularan porez na nekretnine koji je uvela njegova vlada a ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da njegov politički blok dobija na popularnosti uoči izbora 24. i 25. veljače. Montijev novi savez političkog centra treći je po rezultatima ispitivanja javnog mišljenja objavljenim u nedjelju, iza koalicije lijevog centra koju vodi Pier Luigi Bersani i bloka desnog centra bivšeg premijera Silvija Berlusconija. Monti je u studenom 2011. imenovan na čelo tehnokratske vlade nakon što je Berlusconi napustio premijerski položaj usred seksualnog skandala i nakon što je talijanska financijska kriza zaprijetila euru. Kako bi smanjio proračunski deficit i vratio povjerenje u sposobnost Italije da upravlja svojim dugom, Monti je uveo niz mjera štednje, uključujući i porez na nekretnine koji je potkopao potrošnju i produbio recesiju.

BEOGRAD

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je u nedjelju u božićnoj čestitki poruku sugrađanima da će Srbija 2013. posvetiti pomirenju i istaknuo da mu je najdraža obveza kad kršćanima čestita Božić, bilo po Julijanskom ili po Gregorijanskom kalendaru. Srbija će, podsjetio je Nikolić, ove godine biti domaćin obilježavanja 1.700. obljetnice Milanskog edikta i “zapovijedi cara Konstatina, kojom je kršćanstvo konačno postalo religija” i dobilo vjerske slobode koje nisu gušene zabranama, ubijanjem vjernika i spaljivanjem hramova. Nikolić je istaknuo da su mu i veleposlanici islamskih zemalja u Srbiji obećali da će financirati jednu manifestaciju u okviru obilježavanja obljetnice Milanskog edikta i time priodonijeti pomirenju religija u svijetu, suradnji i zajedničkom životu.

VATIKAN

Papa Benedikt XVI. rekao je u nedjelju da rimokatolički vođe moraju imati hrabrosti suprotstaviti se napadima "netolerantnog agnosticizma" koji prevladava u mnogim zemljama. Papa i crkva pod snažnim su napadima zbog protivljenja homoseksualnom braku i zaređivanju žena. Papa je više puta osudio pokušaje, kako on kaže, izbacivanja religije iz javne rasprave. 85-godišnji papa održao je u nedjelju misu za Sveta tri kralja i imenovao četvoricu novih nadbiskupa, među kojima i svoga osobnog tajnika. U propovijedi pred desetak tisuća vjernike u bazilici sv. Petra u Vatikanu Papa je odlučno odbacio tvrdnje da bi se Crkva morala mijenjati i tako prilagoditi mišljenju javnosti.

ANKARA

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu u nedjelju je rekao da Ujedinjeni narodi moraju zauzeti jasan stav spram Sirije i poslati poruku sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu da ne sprječava dostavu humanitarne pomoći. "Ako je sad jasno da Assad neće učiniti ništa novo, onda Vijeće sigurnosti UN-a mora odlučiti o stajalištu spram situacije u Siriji", rekao je Davutoglu nakon Assadova govora u Damasku. "Prva se odluka mora donijeti glede podjele pomoći Sirijcima. Ljudi ne mogu naći hranu, drvo za ogrjev u Hami, u Homsu. Mora se poslati jasna poruka koja će Assadu reći da ne smije stajati na putu distribuciji pomoći", rekao je Davutoglu.

MOSTAR

Ured predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande u nedjelju je zanijekao navode da su vlasti BiH pristale na nove restriktivne uvjete prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) zbog stand-by aranžmana s tom financijskom institucijom nakon što je više medija objavilo da vlasti BiH skrivaju novo pismo namjere potpisano s MMF-om. "S obzirom da su nastavljene manipulacije s navodnim postojanjem novog pisma namjere koje su vlasti BiH uputile MMF-u, dužni smo ponoviti činjenice koje su istinite i koje su već bile objavljene u javnosti putem medija nakon sjednice Fiskalnog vijeća BiH", navodi se u demantiju iz Bevandima ureda. Podsjeća se da su na toj sjednici članovi Fiskalnog vijeća BiH i izaslanstvo MMF-a razmotrili dopunu pisma namjere s ciljem poboljšanja koordinacije politika i osiguranja fiskalne održivosti, te unapređenja refomi u javnom sektoru.

WASHINGTON

Američki predsjednik Barack Obama nominirat će bivšeg republikanskog senatora Chucka Hagela za svojeg ministra obrane a to bi moglo biti objavljeno u ponedjeljak, rekao je u nedjelju neimenovani izvor iz osoblja demokrata u Senatu. Izbor će vjerojatno pokrenuti borbu oko Hagelove potvrde u senatu oko pitanja koliko snažno bivši senator iz Nebraske podržava ključnog saveznika SAD-a Izrael. Hagela se kritiziralo i zbog njegovih izjava glede učinkovitosti sankcija protiv Irana zbog nuklearnog programa te zemlje. Ta će se borba povesti nakon što se Obamina administracija povukla iz oštre polemike u senatu oko Susan Rice, veleposlanice SAD-a u Ujedinjenim narodima koja je bila prvi Obamin izbor za zamjenu Hillary Clinton na mjestu državne tajnice.

ZAGREB

Abraham Lincoln oslobodio je robove, iskoristio ih kao jeftinu radnu snagu na Sjeveru i onda ih zaboravio što je izazvalo golemu humanitarnu krizu u kojoj su stotine tisuća nekadašnjih crnih robova umrle od bolesti, pothranjenosti i siromaštva, piše New York Times i objašnjava kako Lincolna treba prestati prikazivati kao junaka, iako robovi u južnim državama SAD-a jesu bili oslobođeni. Proglas o oslobađanju robova (Emancipation Proclamation) koji je Lincoln potpisao 1. siječnja 1863., bio je prvenstveno oružje rata. Preliminarni oblik odredbe o ukidanju ropstva izdan je u rujnu 1862. i služio je kao upozorenje Jugu: predajte se ili će vaši robovi biti oslobođeni. Kad se to doista i dogodilo, uslijedilo je točno ono što je Lincoln i predvidio: nepregledne tisuće oslobođenih robova prišle su sjevernjačkoj vojsci u napredovanju, Jug je ostao bez radne snage, a Sjever je dobio prijeko potrebnu jeftinu radnu snagu. Istovremeno, nastala je i humanitarna kriza i tisuće su umrle od gladi, i siromaštva.

JUBA

Južni Sudan je uhitio dvojicu novinara državne televizije zato što nisu osigurali pokrivanje važnog govora predsjednika Salve Kiira, rekao je dužnosnik vlade u nedjelju, a uhićenje je izazvalo osudu iz međunarodne novinarske organizacije. Novinari se često žale na progon u Južnom Sudanu koji se od Sudana otcijepio 2011. Te su godine vlasti zatvorile list koji je kritizirao Kiira zato što je dopustio da mu se kćer uda za stranca. Vlasti južnosudanske savezne države Zapadni Bahr El Ghazal su rekle da su dale privesti dva viša dužnosnika njene televizije zbog "administrativnih pitanja" nakon što ta televizijska postaja nije pokrila Kiirov posjet gradu Wauu prošlog mjeseca.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙