FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 6. siječnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

DAMASK - Sirijski predsjednik Bašar al Asad u nedjelju je u rijetkom obraćanju javnosti koje je izravno prenosila državna televizija pokazao da nema namjeru pregovarati s oporbom, premda je deklarativno izrazio spremnost na političko rješavanje sukoba u zemlji. Premda je rekao da nikada ne odbacuje političko rješenje rekao je da nije pronašao sugovornika za politički dijalog i da "neće pregovarati s onima koji pribjegavaju nasilju" i sa "marionetama koje je postavio zapad". Sirijski je predsjednik izložio prijedlog o nizu koraka koji bi, po njegovom sudu, doveli do rješenja krize u zemlji. Asad je rekao da bi prvo strane sile trebale prestati naoružavati "terorističke skupine", zatim bi vojska zaustavila svoje operacije, zadržavajući pritom pravo na obranu državnih interesa. Nakon toga bi vlada u Damasku kontaktirala sa "pojedincima i političkim strankama" kako bi se održala konferencija na kojoj bi se napravio nacrt ustava koji bi onda bio stavljen na referendum Ako bi prijedlog bio potvrđen referendumom onda bi to dovelo do parlamentarnih izbora i nove vlade. Od početka pobune u ožujku 2011. godine, u kojoj je prema podacima UN-a život izgubilo oko 60.000 osoba, režim u Damasku oporbene borce naziva teroristima koje financiraju strane sile.

SARAJEVO - Godina 2012. pokazat će se kao godina u kojoj je azil u državama-članicama Europske unije zatražio do sada rekordan broj osoba s područja zapadnog Balkana što aktualizira pitanje suspenzije režima bezviznog putovanja koji sada vrijedi za osobe s putovnicama zemalja te regije, upozorila je Alexandra Stiglmayer, analitičarka nevladine organizacije Inicijativa za europsku sigurnost (ESI) čije je sjedište u Bruxellesu. U razgovoru kojega je u nedjelju objavio sarajevski "Dnevni avaz" Stiglmayer je iznijela podatak kako je samo do listopada prošle godine unutar EU azil zatražilo 33.500 osoba s područja zapadnog Balkana. U do sada rekordnoj 2010. godini ukupni broj takvih tražitelja azila bio 29.680.Stiglmayer je podsjetila na činjenicu kako unutar EU postoji skupina zemalja predvođena Njemačkom koje se zalažu za uvođenje mehanizma brze suspenzije bezviznog režima kako bi se spriječio priliv novih imigranata.

NEW DELHI - Indijska vojska opovrgla je informacije da su njeni vojnici u nedjelju napali pakistansku vojnu postaju u Kašmiru i u tom napadu ubili jednog pakistanskog vojnika a još jednog ranili. "Pakistan je prekršio prekid vatre. Naša je vojska uzvratila vatru", rekao je predstavnik indijske vojske pukovnik Jagadish Dahiya. "Nitko od naših vojnika nije prešao 'crtu kontrole' i u incidentu nismo imali poginulih ili ranjenih", naglasio je Dahiya. Drugi predstavnik indijske vojske, pukovnik Rajesh Kalia, rekao je da je indijska vojna postaja u Charudi, oko 100 kilometara sjeverozapadno od Srinagara bila izložena "neizazvanom i teškom petosatnom napadu minobacačima i pješačkim oružjem". "Uzvratili smo na vatru", dodao je. Indija i Pakistan su tri puta međusobno ratovali a "crta kontrole", međunarodno priznata crta razdvajanja, dijeli Kašmir na koji pravo polažu i New Delhi i Islamabad. U 2012. godini bilo je 75 incidenata između indijskih i pakistanskih snaga u Kašmiru u kojima je život izgubilo ukupno osam osoba.

KANDAHAR - Dva bombaša samoubojice su izvela napad tijekom sastanka plemenskih vođa u nedjelju ujutro u Spin Boldaku, na jugu Afganistana, pri čemu su ubijene najmanje 4 osobe a 15 je ranjeno, doznaje se od mjesnih vlasti. "U zgradi vijeća u Spin Boldaku je izveden samoubilački atentat tijekom sastanka plemenskih vođa", rekao je glasnogovornik guvernera Kandahara, nestabilne pokrajine blizu granice s Pakistanom. Glasnogovornik lokalne policije je potvrdio da su 4 osobe ubijene a 15 ranjeno. Svjedoci govore o dvije eksplozije i pucnjavi iz vatrenog oružja. Zgrada gradskog vijeća je teško oštećena i postoje mogućnost da pod ruševinama ima još žrtava. Načelnik policije je objasnio da se svake nedjelje sastaje lokalna šura (vijeće).

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙