FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 31. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

GOSPIĆ

U Gospiću su danas uručeni ključevi vlasnicima stanova izgrađenih po POS-ovu modelu, vrijedni 10,8 milijuna kuna. Riječ je o zgradi s 27 stanova izgrađenih na mjestu negdašnje vojarne JNA u Pazariškoj ulici. Po riječima gradonačelnika Gospića Milana Kolića, vrijednost investicije je 10,8 milijuna kuna, od čega su 2,22 milijuna poticajna sredstva Republike Hrvatske, koliko je osigurao i grad. Prodajna cijena četvornoga metra stana najniža je u Republici Hrvatskoj i iznosi 812 eura, rekao je gradonačelnik. Ključeve je danas primilo 25 vlasnika, a dva su stana još u prodaji. Površina stanova je od 40 do 90 četvornih metara. "U Republici Hrvatskoj je po programu POS-a od 2000. godine izgrađeno 5500 stanova vrijednih 2,4 milijarde kuna, a taj iznos potaknut je sa 600 milijuna kuna državnog novca. Na taj način država pomaže građanima da kvalitetnije, brže i bolje dođu do svojih stanova", rekao je direktor APN-a Željko Uhlir. U Gospiću je prije devet godina izgrađena stambena zgrada s 30 stanova po programu POS-a, a 2013. godine planira se izgradnja stanova po modelu POS-a u Zagrebu i Splitu.

OSIJEK

Za finaciranje aktivnosti osječkoga Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) iduće će se godine iz gradskog proračuna izdvojiti 12,2 milijuna kuna, zaključeno je na današnjem sastanku osječkoga gradonačelnika Krešimira Bubala s pročelnicima gradskih upravnih odjela. Bubalo je rekao kako se gradski proračun od 490,1 milijun kuna vratio na razinu iz 2003. godine, a izdvajanja za HNK u tom su se razdoblju povećala gotovo za 60 posto, što je znak sustavne brige za to kazalište. Ocijenio kako je potrebno pomagati instituciju poput osječkoga HNK, koji je ove godine dobio mnoge nagrade za svoja ostvarenja i tako predstavljao grad na najbolji mogući način. Dodao je da će ova godina u gradu i gradskim poduzećima financijski završiti s "pozitivnom nulom", što, kako drži, nije bilo lako postići u vrijeme krize.

FUŽINE

Nekoliko tisuća ljudi, već tradicionalno, u podne je u središu Fužina odbrojavanjem ispratilo Staru godinu. Stara godina u Fužinama se ispraća u podne dulje od deset godina, a na ispraćaju uvijek sudjeluje više tisuća gostiju kojima se nude kobasice i kuhano vino uz vatromet i veselu glazbu. Osim domaćina, Staru godinu u Fužinama ispraćaju i strani turisti. Ove godine domaćini su priredili oko 10.000 porcija kobasica i više od 7500 litara vina te drugih jela, pića i slastica. Za posjetitelje je jutros bio osiguran dodatni prijevoz posebnim prigodnim vlakovima iz Rijeke.

OSIJEK

Tradicionalno na Silvestrovo, Duško Rudež zvani Čovjek tuljan ove je godine 27. put skočio u ledenu Dravu i tako čestitao Novu godinu sugrađanima i, kako je rekao, ljudima dobre volje. Pred mnogim Osječanima zaplivao je djelomično zaleđenom rijekom u Zimskoj luci, pokazavši spremnost i u poznijoj životnoj dobi. "Volim grad Osijek i sve njegove stanovnike, ali i sve ljude dobre volje, kojima želim u Novoj 2013. godini mnogo hrabrosti, ustrajnosti, zdravlja, sreće i veselja", rekao je Čovjek tuljan nakon izlaska iz ledene Drave. Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo zahvalio je Dušku Rudežu na tradiciji zimskog kupanja po kojoj je, kako je rekao, Osijek postao prepoznatljiv u Hrvatskoj i u inozemstvu. Također mu je zahvalio na mnogim drugim akcijama radi općeg dobra i brige za čovjeka, ponajprije na uklanjanju ambrozije, akciji koju Rudež već godinama organizira zajedno s prijateljima. Gradonačelnik Bubalo uručio je Čovjeku tuljanu pehar i prigodne darove.

OREHOVICA

Zbog sumnje da je sinoć oko 22 sata u obiteljskoj kući u Orehovici ubio brata, uhićen je 43-godišnjak, potvrdila je međimurska policija. Po riječima glasnogovornika međimurske Policijske uprave Zdravka Kolarića, braća su se prvo verbalno, a potom i fizički sukobila. Tijekom sukoba 43-godišnjak je uzeo sjekiru i njezinim tupim dijelom nekoliko puta udario 38-godišnjeg brata po glavi te ga teško ozlijedio. Mlađi brat je od ozljeda umro. O svađi u obiteljskoj kući policiju su obavijestili susjedi, a neslužbeno se doznaje da su obojica bila pod utjecajem alkohola. Stariji brat je uhićen te će uz kaznenu prijavu zbog osnovane sumnje da je počinio ubojstvo poslijepodne biti predan pritvorskom nadzorniku.

ZAGREB/KNIN

Kninska policija prijavila je 33-godišnjaka iz Solina zbog sumnje da je počinio teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti jer, kao odgovorna osoba, nije obilježio mjesto radova na cesti, zbog čega je poginuo vozač koji je automobilom upao u rupu. Šibensko-kninska Policijska uprava priopćila je da je osumnjičeni 33-godišnjak iz Solina odgovorna osoba tvrtke iz Splita, a mediji navode da je riječ o tvrtki "Cestar". Policija navodi kako je utvrđeno da osumnjičenik u Kninu u Resičinoj ulici na mjestu gdje su se izvodili radovi nije postavio odgovarajuću zaštitu kako bi se zaustavio promet tom ulicom. Zbog toga je 7. studenoga poginuo vozač, a suvozač je ozlijeđen. U nesreći koja se dogodila 7. studenoga u 1,10 sati poginuo je 27-godišnjak iz Promine kad je automobilom upao u neoznačenu duboku rupu koja je bila iskopana cijelom širinom ceste, a njegov maloljetni suvozač lakše je ozlijeđen.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙