FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 28. prosinca 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Španjolska je uspjela završiti godinu bez financijske pomoći Europske središnje banke (ECB), ali će u 2013. ovisiti o milosti financijskih tržišta i neće moći izbjeći europsko spašavanje ako joj porastu kamate na zaduživanje, a u kritično razdoblje ulazi i Portugal koji vjerojatno neće moći ostvariti proračunske ciljeve bez novih mjera štednje, pišu europski mediji. Više čimbenika moglo bi povećati španjolsku premiju rizika (razliku između kamata na desetogodišnje obveznice između Španjolske i Njemačke) na teško održivu razinu. Kada je riječ o Portugalu, njegov trogodišnji program spašavanja, vrijedan 78 milijardi eura, ulazi u kritično razdoblje i zemlja treba nove mjere štednje želi li povratiti povjerenje financijskih tržišta. Rizici za ostvarenje ciljanog deficita 2013. su visoki, kaže se u izvješću Europske komisije. Premda portugalski program spašavanja traje do sredine 2014., najvažniji test čeka ga u rujnu kada Lisabon mora otplatiti 5,8 milijarda eura dospjelih državnih obveznica bez pomoći međunarodnih zajmodavaca, koji su mu već isplatili 64 milijardi eura ili više od 80 posto ukupne vrijednosti programa pomoći. Zbog toga su rejting agencije Fitch i Moody's upozorile da bi Portugalu mogla zatrebati nova pomoć.

BEOGRAD - Srbijanska vlada u petak je u Beogradu potpisala predugovor s Kineskom korporacijom za ceste i mostove (CRBC) o gradnji dvije dionice autocesta u Srbiji duge 140 kilometara i vrijedne ukupno 642 milijuna eura. Ministrica za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu Verica Kalanović rekla je da će radove financirati Eksin banka Kine pod vrlo povoljnim uvjetima - uz rok otplate od 20 godina, 'grace' period pet godina i maksimalnu kamatu od 2,5 posto, izvijestili su beogradski elektronički mediji. Riječ je o gradnji autoceste u punom profilu sa šest traka na moravskom koridoru u središnjoj Srbiji, od Pojata na autocesti Beograd-Niš do Preljine kod Čačka, te dionici autoceste sa četiri trake od Novog Sada do Rume, uključujuću i gradnju tunela kroz Frušku goru, što će učiniti kraćim sadašnji put od Novog Sada do autoceste Beograd-Zagreb. Predviđeno je da srbijanske firme sudjeluju u tim projektima sa 45 posto, a prosječna cijena kilometra autoceste bit će 4,72 milijuna eura.

LJUBLJANA - Slovenski ministar financija Janez Šušteršič ocijenio je danas da dogovor s manjinskim vlasnikom Nove Ljubljanske banke (NLB), po kojemu će Slovenija od belgijske skupine KBC otkupiti 22 posto dionica NLB-a po cijeni od jednog eura za dionicu, što je ukupno 2,765 milijuna eura, ne odražava realnu vrijednost te banke koja je znatno veća. Šušteršič je na konferenciji za novinare rekao da se tržišna cijena dionice NLB-a (koja inače ne kotira na burzi) kreće oko 37 eura. Ustvrdio je da je niska cijena po kojoj je dogovoren otkup KBC-ovih dionica NLB-a posljedica pregovora i povoljnih okolnosti jer KBC za svoj manjinski paket nije mogao naći strateškog kupca. Prema njegovoj procjeni, prijenos akumuliranih loših kredita sa NLB-a na tzv. "slabu banku" (koja se osniva temeljem zakona o sanaciji slovenskog bankarskog sustava), kao i njena nova dokapitalizacija, bit će izvršene tijekom iduće godine. Nakon toga će, naveo je Šušteršič, biti lakše naći i stranog strateškog kupca, jer se otkupom KBC-ova udjela državni udio u vlasništvu NLB-a povećava na 85 posto, čime se jača njena pregovaračka pozicija. Već dogovoreni posao otkupa KBC-ovih dionica realizirat će se početkom iduće godine nakon što ga odobre slovenski regulatorni organi.

LONDON - U opreznoj trgovini na međunarodnim deviznim tržištima uoči nastavka pregovora o američkom proračunu, euro je danas oslabio prema dolaru, dodatno pogođen dobitonosnim prodajama. Euro je u takvim okolnostima oslabio 0,5 posto prema dolaru, zabilježivši najnižu razinu u danu od 1,3166 dolara. Potom se stabilizirao na 1,3194 dolara, što znači da je na gubitku od 0,3 posto. Euro je prema jenu ojačao 0,5 posto i njome se trgovalo po 114,37 jena. Dolar je nakratko dosegnuo 86,64 jena, najvišu razinu prema jenu od kolovoza 2010., da bi se potom njime trgovalo po 86,10 jena, što znači da je gotovo nepromijenjen u odnosu na zatvaranje dan ranije. U fokusu ulagača i dalje su pregovori o proračunu u SAD-u. U slučaju da dogovor ne bude postignut prije kraja godine, tržišni stratezi očekuju da bi dolar mogao profitirati od većih kupovina s obzirom na status sigurnog utočišta. Jen se, pak, danas spustio na najnižu razinu prema dolaru u posljednje gotovo dvije i pol godine, pritisnut očekivanjima daljnjeg ublažavanja monetarne politike zbog pritisaka nove japanske vlade na tamošnju središnju banku. Novi premijer Shinzo Abe obećao je da će se zauzimati za agresivne poticajne mjere monetarne politike kako bi suzbio deflaciju.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙