FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 17. prosinca 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LUXEMBOURG - Višak u trgovinskoj bilanci eurozone blago je porastao u listopadu, na 10,2 milijarde eura, s rujanskih 9,5 milijardi eura, izvijestio je u prvoj procjeni europski statistički ured. U prošlogodišnjem listopadu bilanca eurozone iskazala je manjak od 700 milijuna eura, pokazuju podaci Eurostata. Pritom je sezonski prilagođeni izvoz iz eurozone u listopadu pao 1,4 posto u odnosu na prethodni mjesec dok je uvoz porastao 0,6 posto. Trgovinska bilanca Europske unije za listopad iskazala je pak manjak od 9,4 milijarde eura, čime je on ipak smanjen u odnosu na rujan kada je iznosio 12,5 milijardi eura. U prošlogodišnjem listopadu bilanca je iskazala manjak od 11,3 milijarde eura. Sezonski prilagođeni izvoz iz 27 članica EU-a smanjio se u listopadu 1,7 posto u odnosu na rujan dok je uvoz porastao 0,3 posto.

BERLIN - Njemačko gospodarstvo, najveće u Europi, zabilježit će u četvrtom tromjesečju zamjetan pad aktivnosti, a početkom iduće godine vjerojatno će tapkati u mjestu, prognozirala je njemačka središnja banka Bundesbank. "Trenutni pokazatelji ukazuju na zamjetan pad BDP-a na kraju godine", uglavnom zbog slabosti u ključnom industrijskom sektoru, ističe njemačka središnja banka u najnovijem mjesečnom izvješću. Izgledi za njemačke tvrtke pogoršali su se zbog usporavanja globalnog rasta i pada potražnje iz ostatka eurozone, stoji u priopćenju. Nakon što je u prvom ovogodišnjem tromjesečju porastao 0,5 posto, BDP je u drugom tromjesečju uvećan samo 0,3 posto, odnosno za mršavih 0,2 posto u razdoblju od srpnja do rujna. U posljednjem ovogodišnjem tromjesečju aktivnosti će se vjerojatno smanjiti, predviđaju u Bundesbanku. To bi značilo da će u cijeloj 2012. gospodarstvo porasti samo 0,7 posto, a ne za 1,6 posto koliko je prognozirano u lipnju. U cijeloj idućoj godini aktivnosti bi trebale porasti samo 0,4 posto, predviđaju u Bundesbanku.

BRUXELLES - Nova europska pravila koja će ojačati sposobnost zemalja članica EU-a da prikupe poreze stupit će na snagu 1. siječnja 2013., najavljeno je iz Bruxellesa. Direktiva o administrativnoj suradnji u području poreza postavlja temelje za snažniju suradnju i bolju razmjenu informacija među poreznim tijelima u EU-u, kaže EK. Jedan od ključnih aspekata direktive je da se njome staje na kraj bankovnoj tajni: jedna zemlja članica ne može odbiti pružiti informaciju drugoj samo zbog toga što je informacija u posjedu financijske institucije. "Nova pravila uvest će veću transparentnost, bolju razmjenu informacija i užu suradnju što su temeljni načini borbe protiv utaje poreza", kazao je povjerenik za poreze Algirdas Šemeta. Direktiva uvodi praktične i učinkovite mjere za poboljšanje administrativne suradnje u poreznim pitanjima, te postavlja zajedničke procedure koje će ubrzati prijenos podataka među nacionalnim vlastima. Porezne vlasti mogu čak i sudjelovati u upravnoj istrazi u drugoj zemlji članci. Direktiva ima vrlo širok opseg i pokriva sve poreze osim onih koji su već pokriveni nekom drugom europskom regulativom (primjerice PDV ili trošarine).

MADRID - Recesijom pogođeni Španjolci isključili su u listopadu rekordan broj mobilnih telefonskih linija, a manji operateri istodobno preotimaju tržišni udio velikim igračima 'posebnim ponudama' pametnih telefona. U listopadu je isključeno čak 486.000 linija za mobilnu telefoniju, objavio je regulator telekomunikacija CMT. Brojke pokazuju 3,8-postotni pad linija za mobilnu telefoniju u odnosu na prošlu godinu, u kontekstu visoke nezaposlenosti i druge recesije u tri godine. "Mobilni sektor u Španjolskoj nikako se ne oporavlja. Broj linija smanjuje se već deveti mjesec zaredom... Yoigo i virtualni mobilni operateri istodobno povećavaju broj klijenata, ali oni ne mogu kompenzirati njihovo smanjenje u Movistaru, Vodafoneu i Orangeu", upozoravaju u CMT-u. Cjenovni rat u sektoru mobilne telefonije zahuktao se proteklih nekoliko mjeseci nakon što su Telefonica i Vodafone u proljeće odlučili prekinuti s praksom takozvanih 'posebnih ponuda' pametnih telefona, što je dovelo do smanjenja njihovih tržišnih udjela. U CMT-u navode da je u listopadu čak 475 tisuća građana prešlo drugom operateru.

ZUERICH - Švicarski proizvođač cementa Holcim najavio je u ponedjeljak da će ubilježiti 510 milijuna švicarskih franaka rashoda u sklopu ubrzanog preustroja koji bi mu trebao pomoći da lakše prebrodi razdoblje slabih građevinskih aktivnosti u Europi, te i da će već u četvrtom tromjesečju 2012. ubilježiti 100 milijuna franaka troškova, povrh 58 milijuna već ubilježenih u prvih devet mjeseci ove godine. Također, najavljen je početak pregovora sa sindikatima o neobjavljenom broju otkaza. Glasnogovornik je odbio dati daljnje pojedinosti, ukazujući na pokrenute konzultacije u više zemalja. Industriju cementa pogađa smanjena potrošnja na infrastrukturne radove, zbog mjera štednje europskih vlada, osobito u zemljama južne Europe, koje su se našle u žarištu dužničke krize u eurozoni. Holcima i njegove konkurente poput Lafargea, HeidelbergCementa i Cemexa teško pogađa i nagli skok cijena električne energije, ugljena i nafte, koji pokušavaju prebaciti na leđa kupaca kroz povećanje cijena svojih proizvoda.

LONDON - Jen se u ponedjeljak spustio na najnižu razinu u više od godinu i pol dana prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta a oslabio je i prema euru nakon uvjerljive izborne pobjede japanske liberalne stranke koja zagovara daljnje agresivno ublažavanje monetarne politike. Dolar je tako nakratko poskočio na 84,48 jena, najvišu razinu od prošlogodišnjeg travnja, da bi se naknadno stabilizirao na 83,75 jena, što znači da je u plusu 0,3 posto u odnosu na zatvaranje tržišta na kraju prošlog tjedna. Na istom je postotnom dobitku prema japanskoj valuti bio i euro, kojim se trgovalo po 110,25 jena. Prethodno je nakratko dosegnuo najvišu razinu od druge polovine ožujka, od 111,30 jena. Jačanje prema jenu poduprlo je i tečaj eura prema dolaru, koji je u azijskoj trgovini poskočio na 1,3192 dolara, najvišu razinu od početka svibnja. Naknadno se stabilizirao na 1,3160 dolara, što znači da je ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na zatvaranje tržišta krajem prošlog tjedna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙