FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 14. prosinca 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON - Američke potrošačke cijene pale su u studenom prvi put u šest mjeseci, ukazujući na prigušene inflatorne pritiske koji bi trebali omogućiti središnjoj banci nastavak ultra-blage monetarne politike radi potpore gospodarstvu. Ministarstvo rada objavilo je u petak da je indeks potrošačkih cijena (CPI) pao u prošlom mjesecu za 0,3 posto u odnosu na mjesec prije, budući da je oštar pad cijena benzina neutralizirao poskupljenja drugih kategorija proizvoda. To je ujedno najveći pad cijena od svibnja. U listopadu cijene su porasle 0,1 posto. Takozvani temeljni indeks potrošačkih cijena, koji isključuje cijene hrane i energije, porastao je 0,1 posto, nakon 0,2-postotnog rasta u listopadu. Cijene hrane porasle su 0,2 posto kao zakašnjeli odgovor na ljetnu sušu, nakon 0,1-postotnog rasta u prethodnom mjesecu. Cijene energije pale su istodobno čak 4,1 posto, pritisnute 7,4-postotnim padom cijena benzina, najvećim od prosinca 2008. U listopadu cijene energije pale su 0,2 posto, pri čemu su cijene benzina kliznule 0,6 posto. Na godišnjoj razini ukupni indeks potrošačkih cijena porastao je u studenom 1,8 posto, što je njegov najblaži rast od kolovoza.

MOSTAR - Čelnici mostarske kompanije Aluminij i najvećih prerađivača iz BiH pozvali su institucije vlasti u toj zemlji da pomognu opstanku ove grane industrije upozoravajući da bi od sljedeće godine, zbog iznimno visokih cijena električne energije, moglo doći do masovnih otpuštanja radnika i zatvaranja brojnih pogona. Odnos države prema aluminijskoj industriji je maćehinski, ističe se u priopćenju objavljenom iz Aluminija nakon sastanka kojem su nazočili predstavnici najvećih prerađivača aluminija iz BiH Feal, Presal, TT kabeli, Alpro, Alloy Wheelsa iz Jajca te tomislavgradskoga Kapisa. "Ukoliko ne dođe do promjena u najkraćemu roku takav odnos će dovesti do otpuštanja zaposlenih u svim tvornicama, počevši već od siječnja, najkasnije od veljače 2013. godine", navodi se u priopćenju. Napominje se kako se cijena električne energije za mostarski Aluminij, koji je u 12-postotnom vlasništvu hrvatske države, izravno odrazila na poskupljenje cijene metala prerađivačima, što će ugroziti i njihove već dogovorene poslove. Gubitak Aluminija bit će daleko veći od planiranog jer je struja poskupjela izvan svih očekivanja, rekao je direktora Aluminija Ivo Bradvica. Dodao je da će svi aluminijaši od sljedeće godine doživjeti novi šok jer je najavljeno novo poskupljenje struje.

LONDON - Ulagači na međunarodnim tržištima valuta usredotočili su se u petak na američku monetarnu politiku i mogućnost njezina dodatnog ublažavanja, nakon što je najnovije izvješće pokazalo pad potrošačkih cijena u studenom. Eurom se trgovalo po 1,3074 dolara, što znači da je ostao gotovo nepromijenjen prema zelenoj novčanici u odnosu na jučerašnji dan. Prema jenu poskočio je na najvišu razinu u osam mjeseci od 109,98 jena da bi se naknadno stabilizirao na 109,24 jena, što znači da je u minusu 0,1 posto u odnosu na zatvaranje u četvrtak. Na istom je gubitku prema japanskoj valuti bio i dolar, kojim se trgovalo po 83,52 jena. Dolar je pritisnulo izvješće koje je pokazalo pad potrošačkih cijena u SAD-u u studenom, prvi put u šest mjeseci. Kliznule su 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙