FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 19. prosinca 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

PARIZ - Francuski ministar financija Pierre Moscovici predstavio je dugoočekivani plan reformi francuskog bankovnog sektora u sklopu kojih je predviđeno odvajanje špekulativnih aktivnosti od tradicionalnih bankovnih u cilju prebacivanja odgovornosti na dioničare i smanjivanja rizika za vlasnike depozita. Novim planom reformi predviđeno je odvajanje rizičnih trgovinskih aktivnosti od tradicionalnih bankovnih zajmodavnih operacija. Ubuduće bi bankama bila nametnuta obveza da u zasebni ogranak izdvoje sve trgovinske aktivnosti koje poduzimaju radi ostvarivanja vlastite koristi, a ima za cilj spriječiti da se polozi koriste u špekulativne svrhe. Bankama će i dalje biti dozvoljeno osiguravati depozite za potrebe onih aktivnosti koje služe kao poticaj gospodarstvu, kao što je kreditiranje kompanija. Prema novom planu, fond za spašavanje posrnulih banaka u Francuskoj i osiguranje depozita bit će uvećan na 10 milijardi eura, s početne dvije milijarde eura. Od dioničara banaka i nekih držatelja obveznica moglo bi se ubuduće zahtijevati da snose troškove njihove eventualne propasti. Novi plan reforme bankovnog sektora u drugom najvećem gospodarstvu eurozone služit će kao primjer ostatku Europe, istaknuo je Moscovici, napominjući kako Njemačka razmatra mogućnost sličnog radikalnog preustroja.

RIM - Italija je odlučila u dugogodišnji najam ponuditi svoje dvorce, vojarne i čak zatvore u pokušaju da napuni proračun i smanji svoj golemi dug. Na popisu stotina nekretnina koje je Italija odlučila staviti na tržište su srednjovjekovni dvorac u Soriano nel Cimino blizu Rima, stari zatvor iz 18. stoljeća na otoku Procida u Napuljskom zaljevu te tri vojarne iz 19. stoljeća blizu jezera Garda na sjeveru zemlje. "Ta je ideja dobra za nas i za razvoj turizma. Bilo bi sjajno kada bi ovdje bio hotel", rekao je Fabio Menicacci, gradonačelnik Soriana nel Cimino. Agencija zadužena za upravljanje državnim nekretninama predlaže najam na 50 godina. Time su vlasti odustale od ranijeg plana prodaje povijesnih zgrada zbog pada cijena nekretnina na talijanskom tržištu. Agencija zadužena za 46.420 nekretnina, kojih se vrijednost procjenjuje na 55,6 milijarda eura, na popis za najam uvrstila je njih 350 i "najam počinje odmah", objavio je direktor agencije Stefano Scalera. Novi popis s drugih 4.300 nekretnina ponudit će tržištu u siječnju 2013. Zakon o najmu nekretnina u vlasništvu države postoji godinama, no jedini je dosad potpisani ugovor o iznajmljivanju vile Tolomei u Firenci za 54.000 eura godišnje. Vila je pretvorena u luksuzni hotel. Cijene nekretnina pale su za 30 do 40 posto ove godine u Italiji koja je u recesiji.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice porasle su u srijedu, poduprte dionicama banaka, a potporu su im ponovo pružila očekivanja da će politički čelnici u Sjedinjenim Državama postići dogovor o proračunu. Londonski Ftse porastao je 0,66 posto na 5.975 bodova, frankfurtski DAX za 0,26 posto na 7.673 boda, dok je pariški CAC bio u plusu 0,48 posto i iznosio 3.666 bodova. Među pojedinačnim su se dobitnicima na tržištu u srijedu isticale banke, koje su bile pod posebnim povećalom nakon što je švicarska banka UBS pristala platiti 1,5 milijarde dolara kazni u vezi s istragom o manipulacijama međubankarskom kamatnom stopom libor. Visina kazne bila je očekivana i uvrstila je UBS na drugo mjesto na ljestvici novčano kažnjenih banaka. Cijene dionice UBS-a skočile su 1,3 posto nakon objave sporazuma o plaćanju kazne, čime je po mišljenju trgovaca otklonjena velika neizvjesnost. "Ulagači to vide kao utiranje puta svijetlijoj budućnosti - efekt sporazuma već je uračunat u cijene", kazao je Mike McCudden iz tvrtke Interactive Investor.

LONDON - Euro je u srijedu na međunarodnim deviznim tržištima zabilježio najvišu razinu prema dolaru u posljednjih osam i pol mjeseci, a i najvišu u 16 mjeseci prema jenu, poduprt boljim od očekivanog Ifo indeksom poslovne klime u Njemačkoj. Euro je nakratko tako dosegnuo najvišu razinu od početka travnja i njime se trgovalo po 1,3294 dolara. Potom se stabilizirao na 1,3285 dolara, što znači da je na dobitku 0,43 posto u odnosu na završetak trgovanja dan ranije. Jedinstvena europska valuta ojačala je i prema jenu, za 0,6 posto na 112,305 jena, što je njezina najviša razina od početka kolovoza 2011. Jen je pak oslabio na najnižu razinu u 20 mjeseci prema dolaru, pogođen očekivanjima ublažavanja monetarne politike u Japanu na ovotjednom sastanku središnje banke. Dolar je nakratko dosegnuo 84,58 jena da bi se potom stabilizirao na 84,55 jena, što znači da je na dobitku 0,42 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije. Dobar dio analitičara kaže da bi euro mogao nastaviti jačati i prema dolaru i prema jenu temeljem jačanja potražnje korporativnih i dugoročnih ulagača u mršavim trgovinskim aktivnostima koje su uobičajene za posljednje dane u godini.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙