FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 14. prosinca 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

SPLIT - Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske-Industrijskog sindikata Vedran Dragičević upozorio je kao bi država mogla bankrotirati ukoliko se ne poduzmu žurne mjere spašavanja industrijske proizvodnje. Najveći dio naših tvrtki koje se bave proizvodnjom, pa tako i u metalskom sektoru, zapravo nemaju posla, a one koje imaju posla nemaju otvorene kreditne linije. Grcamo u začaranom krugu u kojem postoji velika opasnost da bankrotira država zbog toga što je industrija pala na koljena, rekao je Dragičević na današnjoj konferenciji za novinare u Splitu. Pozvao je Vladu da brzo reagira radi spašavanja industrije. "Ne može se Vlada ponašati kao liberalna Vlada koja tržištu dozvoljava da čini našim poduzećima ono što hoće. Stoga poručujem - ne dozvolite da liberalni kapitalizam vlada vama, nego vi vladajte kapitalom i na taj način spasite industriju", istaknuo je. Dragičević je posebice upozorio kako se u Dalmaciji ne smiju dovesti u pitanje Brodosplit i Brodotrogir jer bi to bilo "ravno gospodarskoj katastrofi".

ZAGREB - Sindikat trgovine Hrvatske u današnjem je priopćenju apelirao da se zaštite ljudska prava hrvatskih trgovaca koji su, po tvrdnjama sindikata, žrtve modernog robovlasništva. Izrabljuju se radnici u djelatnosti trgovine, bez prava na odmor i slobodno vrijeme, prava na plaćene neradne dane, razumno smanjenje radnih sati i, u konačnici, bez prava da ih se pred zakonom priznaje kao osobu, kao čovjeka, stoji u priopćenju. Zakonske forme o dostojanstvu i zaštiti radnika su zadovoljene, ali nepostojanje podataka o broju radnika koji rade prekovremeno i broju odrađenih prekovremenih sati govori za sebe, kao i svjedočenja o istrošenosti i iscrpljenosti, te posljedičnim ozljedama na radu, ističe sindikat. Od 1. srpnja 2013. godine Hrvatska bi trebala postati članica Europske unije, a u pravnome poretku EU-a među najvažnijim načelima je zaštita temeljnih ljudskih prava. Kao buduća članica europske obitelji, ponašajmo se europski i zaštitimo ljudska prava hrvatskih trgovaca. Počnimo s ovogodišnjim blagdanom Božića, poručuje Sindikat trgovine Hrvatske.

ZAGREB - Glavna skupština Leda na današnjoj je sjednici donijela odluku o povećanju temeljnog kapitala tvrtke izdavanjem najviše 93.750 novih redovnih dionica, navodi se u obavijesti Leda na Zagrebačkoj burzi. Temeljni kapital Leda povećava se sa 83,6 milijuna kuna, na iznos od najviše 119,3 milijuna kuna, a povećanje će se provesti izdavanjem najviše 93.750 novih redovnih dionica, pojedinačne nominalne vrijednosti 380 kuna. Cijena novih dionica utvrdit će se u iznosu od najmanje 8.000 kuna po dionici. Nove dionice prodavat će se isključivo kvalificiranim ulagateljima, a minimalni upis je 400.000 kuna. Izdanje novih dionica smatrat će se uspješno izvršenim ako se u roku određenom za upis i uplatu upiše i uplati najmanje 60 posto ukupnog iznosa izdanja, odnosno najmanje 56.250 novih dionica. Danas su održane i sjednice Uprave i Nadzornog odbora Leda na kojima je određen raspon cijene za nove dionice od 8.000 do 9.000 kuna po dionici.

DUBROVNIK - Atlantska plovidba ovu će godinu završiti s najmlađom i kapacitetima najvećom flotom u svojoj povijesti, a zbog niskih vozarina na svjetskome tržištu, godinu će završiti s gubitkom, istaknuto je na današnjoj proslavi 57. obljetnice te dubrovačke brodarske kompanije. Na kraju ove recesijske godine možemo se pohvaliti da je završavamo s najmlađom i kapacitetima najvećom flotom u povijesti Atlantske plovidbe. Imamo 17 brodova s više od 958 tisuća tona nosivosti, prosječne starosti 5,7 godina, i vrlo smo blizu jednog od zacrtanih ciljeva, a to je premašiti milijun tona nosivosti", rekao je predsjednik uprave Atlantske plovidbe Pero Kulaš. Dodao je da će Atlantska plovidba kraj godine dočekati s gubitkom u poslovanju, a po pokazateljima za prvih devet mjeseci gubitak grupe bio je 20 milijuna kuna, pri čemu je pomorstvo imalo gubitak nešto veći od 31 milijun kuna, a s dobiti su poslovali hoteli i agencija u vlasništvu tvrtke. Ostvareni gubitak očekivan je i nešto je manji od planiranoga, a posljedica je najnižih vozarina na svjetskome tržištu, dok je dobit ostalih dijelova grupe veća od planirane zahvaljujući iznimno dobroj turističkoj sezoni, istaknuo je Kulaš.

RIJEKA - U riječkom brodogradilištu 3. maj danas je naručitelju švedskoj tvrtki Wisby Tankers predan tanker za prijevoz asfalta, nafte i kemikalija "Palanca Luanda", nosivosti 15.000 tona. To je je svjetski prototip broda takve vrste i prvi iz serije od ukupno četiri broda istih karakteristika za Wisby Tankers. Dugačak je 133,3 metra i širine 23 metra. Isporuka "Palanca Luande" trebala je biti potkraj rujna, ali je, kako su naveli iz 3. maja, kasnila najviše zbog izrade složene dokumentacije. Isporuka ostala tri broda za Wisby Tankers planira se do sredine sljedeće godine. "Palanca Luanda" je peta isporuka ove godine iz riječkog brodogradilišta.

ZAGREB - Hrvatski ogranak Međunarodne federacije turističkih novinara i pisaca u turizmu (FIJET) dodijelio je danas u suradnji sa Zborom turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva nagrade "Marko Polo" za najbolje putopise objavljene protekle godine domaćim i stranim novinarima Plamenu Starčevu iz Bugarske, Brigiti Bavčar i Stefanu Celecu iz Slovenije te Jasenu Boki iz Hrvatske. Predsjednica hrvatskog FIJET-a Tina Čubrilo kazala je da se te nagrade dodjeljuju prvi put te da ih je FIJET prihvatio kao svoje međunarodne nagrade novinarima-putopiscima kako bi promovirali tu novinarsku formu koja pridonosi promociji odredišta, običaja i načina života ljudi u cijelom svijetu. Predsjednik FIJET-a Tijani Haddad istaknuo dugogodišnju odličnu suradnju s hrvatskim FIJET-om te pohvalio hrvatske turističke rezultate zadnjih godina koji su Hrvatsku svrstali među najvažnije turističke zemlje svijeta.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze padaju sedmi trgovinski dan zaredom, Crobex je danas smanjen 0,21 posto, na 1,720,25 bodova, a specijalizirani Crobex10 za 0,72 posto, na 961,56 bodova. Redovni promet iznosio je danas 9,8 milijuna kuna, dok je blok transakcijom povlaštenih dionica Croatia osiguranja, po cijeni od 6.250 kuna po dionici, ostvaren promet od 13,2 milijuna kuna. Dionica HT-a imala je promet od 1,3 milijuna kuna, a cijena joj j pala za 0,11 posto, na 199,79 kuna. Cijenu nižu od 200 kuna dionica HT-a zadnji je put imala 27. rujna ove godine. Dionica Diokija dobitnica je dana, cijena joj je porasla za 30 posto, na 13 kuna, uz promet od 866,2 tisuće kuna. Dioki je danas izvjestio da je zaprimio pismo namjere u kojem tvrtka Crodux Plin iz Zagreba izražava interes za suradnju s Diokijem i to vezano za proizvodnju polistirena te razvoj novih projekata. Dionica Leda dobila je na cijeni 1,32 posto i dan je, uz promet od 790,5 tisuća kuna, završila na 7.650 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙