FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 18. prosinca 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak najavio je danas na susretu s članovima Američke gospodarske komore (AmCham) da Hrvatska tijekom sljedeće godine neće uvoditi nove poreze gospodarstvu. Ta je njegova najava primljena o odobravanjem, a Vrdoljak je po završetku skupa u izjavi za novinare na pitanje znači li to da Vlada odustaje od poreza na nekretnine, ponovio da "novih poreza neće biti". U istupu pred članovima AmCham-a rekao je da trenutno stanje u gospodarstvu nije dobro, ali da je prilika i izazov za krupne korake koje bi Vlada trebala poduzeti. Godinu dana smo potrošili i sad stvarno trebamo početi s reformama, rekao je. Zakon o strateškim investicijama, čije se donošenje očekuje početkom 2013., olakšat će realizaciju javnih i privatnih investicija, koja je sada otežana. Vrdoljak smatra da Hrvatska treba i industrijsku strategiju, a nju bi također trebalo donijeti tijekom 2013. Pokrenu li se reforme, iduća godina mogla bi biti godina početka promjene nepovoljnih trendova, kazao je Vrdoljak koji posebni potencijal razvoja vidi u energetici. Ustvrdio je da bi Hrvatska, uz pretpostavku realizacije investicija i korištenja domaćih potencijala, posebno plina, mogla 2017. biti izvoznica električne energije.

ZAGREB - Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić najavio je danas osnivanje nove zajedničke tvrtke Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ) za održavanje i naplatu koja će početi raditi s 1. siječnjem iduće godine, kao i mogućnost prodaje dijela HŽ Carga te kadrovske promjene u svom ministarstvu. Ministar je predstavio i budućeg predsjednika uprave nove tvrtke Jasmina Krizmanića, svog pomoćnika. Nova tvrtka nosit će naziv HAC-ONC, imat će oko 2.800 zaposlenih. Poslovat će kao operativna cjelina nastojeći smanjiti troškove održavanja autocesta za 20 do 30 posto, a od 2014. planira i 'borbu' na tržištu odnosno za poslove održavanja cesta. Na novinarski upit što se događa u HŽ Cargu te hoće li u prodaju, Hajdaš Dončić je odgovorio da u toj tvrtki postoje problemi za koje se nada da će se riješiti. Ovog će se tjedna u Financial Timesu objaviti oglas kojim će se pozvati zaintersirani investitori na 'due dilligence' u HŽ Cargu, nakon čega bi se krajem siječnja mogle tražiti neobvezujuće ponude, i to za dio HŽ Carga, najvjerojatnije oko 75 posto, o čemu Vlada također tek treba donijeti odluku. Uprava HŽ Carga i dalje će provoditi proces restrukturiranja, koji uključuje i utvrđivanje tzv. socijalnih otpremnina za 800 do 1.000 zaposlenih koji su u toj tvrtki višak.

ZAGREB - Koncern Končar ovu će godinu završiti sa 2,9 milijardi kuna konsolidiranog ukupnog prihoda i dobiti nakon oporezivanja od 160,1 milijun kuna, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Uprave Končara Darinko Bago koji je ocijenio da je 2012. Končar završio vrlo uspješno te je najavio da se u 2013. godini planira daljnji rast. Končarevi prihodi realizirani ove godine za pet posto su viši od plana te četiri posto viši od prihoda ostvarenih u 2011. Konsolidirani prihodi od prodaje za ovu godinu se pak procjenjuju u iznosu od 2,5 milijardi kuna, što je na razini plana i četiri posto više nego u 2011. godini. Pritom su prihodi od prodaje na domaćem tržištu 1,2 milijarde kuna ili sedam posto viši, a u izvozu 1,3 milijarde kuna, što je na razini prihoda iz prošle godine. Investicije Končara u ovoj su godini iznosile 227,6 milijuna kuna. U idućoj godini, kazao je Bago, očekuje se dobit Končara nakon oporezivanja u iznosu od 152,2 milijuna kuna, dok se konsolidirani prihodi od prodaje očekuju na razini 11 posto višoj nego ove godine, odnosno u iznosu od 2,7 milijardi kuna.

ZAGREB - Dalekovod d.d. predao je danas Financijskoj agenciji tražene dokumente za predstečajnu nagodbu, među kojima je i revidirano izvješće i skraćeni financijski izvještaji za prvih devet mjeseci 2012. godine. Dalekovod je prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe Fini predao 14. studenog, a u njemu stoji da su ukupna dugovanja tvrtke viša od 1,56 milijardi kuna. Nagodbeno vijeće Fine je 3. prosinca pozvalo Dalekovod da dopuni dokumentaciju potrebnu za otvaranje postupka, što je Dalekovod danas i učinio. Među predanim dokumentima su i revidirano izvješće i skraćeni financijski izvještaji za prvih devet mjeseci ove godine, u kojima su izvršena usklađenja i ispravci knjiženja prihoda i rashoda, što je dovelo do izmijenjenih rezultata poslovanja u odnosu na ranije objavljene. Prema novim, izmijenjenim podacima, Dalekovod d.d. je u prvih devet mjeseci ostvario prihod od 618,8 milijuna kuna i iskazao neto gubitak od 373,8 milijuna kuna. Iz Dalekovoda ističu da blokada računa, od 29. listopada, kao i izostanak dogovora s vjerovnicima usporavaju ispunjenje ugovorenih poslova i dobivanje budućih, ali da vjeruju u "skoro rješenje ovog stanja".

ZAGREB - Vrijednost građevinskih radova koje su u Hrvatskoj u prvih devet mjeseci ove godine izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima manja je za 6,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a vrijednost novih narudžbi pala je za 17,5 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Pravne osobe s 20 i više zaposlenih u prvih devet mjeseci izvele su građevinske radove u ukupnoj vrijednosti od 13,5 milijardi kuna, a vrijednost novih narudžbi iznosila je 9,6 milijardi kuna. Tijekom prvih devet mjeseci ove godine građevinska poduzeća s 20 i više zaposlenih završila su 1.910 stanova, što je za 3,4 posto više nego u prvih devet mjeseci prošle godine. Potkraj rujna ta poduzeća imala su 4.582 stana u gradnji, što je za 12 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdob

ZAGREB - Zagrebačka Ingra izvijestila je danas o ugovoru vrijednom 8,6 milijuna kuna, prema kojem će tijekom šest mjeseci sanirati vibracije i regulirati povišenu temperaturu na generatorima hidroelektrane Dokan u iračkoj regiji Kurdistan. U obavijesti dostavljenoj Zagrebačkoj burzi iz Ingre navode da se, osim ovog međunarodno financiranog ugovora, kao i potencijalno novih poslova na HE Dokan, očekuje još nekoliko poslova na drugim hidroelektrana u Iraku na kojima bi Ingra "iskoristila svoje dugogodišnje iskustvo i ekspertizu s područja energetike". Prema ugovoru iz 2011., Ingra trenutno obnavlja turbine, generatore i pripadajuću opremu jedinice broj 1 HE Haditha, druge najveće hidroelektrane u Iraku, koju je zagrebačka tvrtka gradila tijekom osamdesetih godina.

ZAGREB - Usprkos gospodarskoj krizi koja traje četiri godine i neizvjesnom oporavku, oko 29 posto hrvatskih građana nada se da će imati mogućnosti za štednju i tijekom 2013. godine, no čak ih 68 posto navodi da iduće godine neće imati mogućnosti za štednju, pokazuju danas objavljeni rezultati istraživanja GfK o štednji, kreditima i promjenama koje građani očekuju u osobnim financijama tijekom 2013. godine. Među ispitanicima koji procjenjuje da će tijekom 2013. godine imati barem minimalnu mogućnosti za štednju njih 17 posto odgovara da će štedjeti u kunama, a 12 posto u stranoj valuti, dok bi manje od 4 posto ispitanika odabralo neki drugi oblik ulaganja. Većina građana, 68 posto, zna da u 2013. godini neće imati mogućnosti za štednju, a 56 posto ispitanika ne može ni kunu 'ostaviti na stranu', dok još 12 posto smatra da će tijekom sljedeće godine trošiti svoju sadašnju ušteđevinu i ranija ulaganja, pokazuje istraživanje koje je GfK proveo za Hrvatsku poštansku banku u prosincu ove godine na 600 ispitanika.

ZAGREB - Crobex indeksi Zagrebačke burze danas su se ponešto oporavili, prekinuvši tako 8-dnevni negativni niz. Oko podneva Crobex je bio na dobitku 0,40 posto, na 1.687 bodova, a Crobex10 0,4 posto, na 943 boda. Redovni promet iznosio je do podneva 6,2 milijuna kuna. Najveći promet ostvaren je do podneva dionicom AD Plastika, od 1,4 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 1,63 posto, na 103,99 kuna. Slijedi dionica HT-a, s prometom od 1,37 milijuna kuna. Cijena joj je ojačala 0,6 posto, na 198 kuna. Među milijunaše uvrstila se još i dionica Dalekovoda, a cijena joj je skočila 2,31 posto, na 61,11 kuna. Od poslovnih vijesti, analitičari Erste grupe danas su potvrdili svoju raniju preporuku 'akumulirati' za dionice Atlantic grupe. Dionica Atlantic grupe ojačala je 2,75 posto, na 530 kuna, uz promet od 66.000 kuna.

ZAGREB - Na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na jučerašnju tečajnicu, kuna je ojačala prema svim važnijim svjetskim valutama, pri čemu je prema euru i švicarskom franku ojačala za laganih 0,03 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi središnje banke, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,524784 kune, a švicarskog franka 6,231189 kuna. Srednji tečaj američkog dolara smanjen je istodobno za 0,25 posto, na 5,708811 kunu, a britanske funte za 0,22 posto, na 9,257854 kune.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙