FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 27. prosinca 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

RIJEKA - Od slijedeće godine, kada će biti napravljen još jedan zahvat, pruga više neće biti kočnica prijevozu tereta iz riječkog bazena, rekao je danas zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić na svečanosti u povodu puštanja u rad izmijenjenog sustava električne vuče na dionicama pruge Moravice- Rijeka-Šapjane, Škrljevo-Bakar i Sušak Pećine-Rijeka Brajdica, u koji je uloženo 637 milijuna kuna. Završetkom tog projekta HŽ Infrastruktura ostvarila je jedinstveni sustav električne vuče na cijelom svom području, što će ubrzati tijek prometa i povećati propusnu moć pruge, smanjit će se troškovi energije i održavanja i broj zaposlenih. Antešić je rekao je da je odrednica ove Vlade željeznički prometni pravac, da je riječ o jednoj od do sada najvrednijih investicija u Hrvatskoj, te da će slijediti daljnja ulaganja u modernizaciju i izgradnju pruga, posebice na koridoru Rijeka-Zagreb-Botovo, za što će se aplicirati za sredstva iz EU fondova. Prioritet Vlade je da se osnaži financiranje HŽ Infrastrukture kako bi se poboljšali kvaliteta i karakteristike pruga, koje će od 1. srpnja 2013. činiti osnovnu mrežu EU i biti vezana na koridor Baltik - Jadran. Pruge na Vb i X koridoru bit će sastavni dio europske mreže za koju će od 2014. do 2020. biti omogućeno financiranje do 85 posto vrijednosti, rekao je Antešić ističući da Hrvatska nema dovoljno novca za gradnju prometne infrastrukture iz proračuna.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici Zaključkom prihvatila Nacrt vjerodostojnog tumačenja Izmjena i dopuna Dodatka Sporazumu o osnovici za plaće u javnim službama te ovlastila ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića za potpisivanje tog dokumenta kojim bi se obveza usklađivanja osnovice odgodila za 12 mjeseci, do 31. prosinca iduće godine. Resorno ministarstvo o zaključku će izvijesti Pregovarački odbor sindikata javnih službi, potpisivanje vjerodostojnog tumačenja najavljeno je za sutra, a time se otklanjaju nedoumice u njegovoj primjeni, ističe Vlada. Postojala je, naime, mogućnost dvojbenog tumačenja odredbi članka IV., koje predviđaju obveznu korekciju osnovice do 31. prosinca 2012. godine i članka VII. koji previđa da će se uskladba odgoditi za onoliko tromjesečja koliko je pad realnog tromjesečnog BDP-a trajao. Potpisom vjerodostojnog tumačenja, sporazumne strane utvrđuju da je realni međugodišnji BDP u razdoblju od posljednjih izmjena i dopuna ostvario negativan međugodišnji tromjesečni rast u četiri tromjesečja te utvrđuju da se primjena članka IV. stavka 5. izmjena i dopuna odgađa za godinu dana, do 31. prosinca 2013. To će omogućiti da se pregovori o temeljitijoj reviziji Sporazuma provedu bez pritiska, budući da bi prema trenutnim podacima usklađivanje plaća povećalo rashode za plaće za 1,5 milijardi kuna, navodi Vlada.

ZAGREB - Osnovna su obilježja promjena u dobnoj strukturi stanovništva Hrvatske u razdoblju od 1953. do 2011. smanjenje broja i udjela mladog stanovništva (od 0 do 14 godina) na 15,2 posto u 2011. godini, lagani rast broja i udjela stanovništva u radno sposobnoj dobi, a najjače raste broj i udio starijeg stanovništva - muškaraca i žena sa 60 i više godine koji sada iznosi 24,1 posto, ističe Predrag Bejaković u najnovijem aktualnom osvrtu Instituta za javne financije. Osvrćući se na rezultate popisa stanovništva u Hrvatskoj 2011. napominje kako je visoka prosječna starost stanovništva u najvećoj mjeri nastavak prijašnjih kretanja. Dok je prosječna starost stanovništva Hrvatske 1991. iznosila 37,1 godine, 2011. se povećala na 41,7 godina. Očekivano trajanje života 2010. za muškarce iznosilo je 73,5 godina, što je povećanje za 14,4 godine u odnosu na 1953., a za žene se povećalo za 16,4 godine, na 78,1 godinu. Ističe kako promjene u dobnoj strukturi stanovništva Hrvatske imaju mnoge nepovoljne utjecaje, prije svega vezane uz tržište rada i mirovinske rashode. Hrvatska općenito ima nisku stopu aktivnosti i zaposlenosti stanovništva, ali posebice niske su stope aktivnosti i zaposlenosti starijeg stanovništva. Prosječna starost osoba koje odlaze u starosnu mirovinu je nešto preko 61 godinu života uz 32 godine radnog staža, a kod invalidskih mirovina tek 53 godine života i 23 godine staža.

OPATIJA - Novi predsjednik Uprave Adriatic Croatia International Cluba d.d. (ACI) je Bruno Bonifačić, koji će posao preuzeti početkom siječnja 2013., odlučeno je danas na sjednici Nadzornog odbora te tvrtke. Iz ACI-ja je priopćeno da je Bruno Bonifačić izabran među 11 kandidata koji su ispunjavali uvjete natječaja objavljenog sredinom listopada. Tijekom selekcijskog postupka kandidati su predstavili svoju strategiju rasta i razvoja ACI-ja te su putem specijalizirane agencije za posredovanje pri zapošljavanju prošli dodatna testiranja o vještinama, znanjima i kompetencijama.

ZAGREB - Glavna skupština dioničara Viro tvornice šećera nije prihvatila prijedlog Uprave za povlačenjem dionica tvrtke s Uređenog tržišta Zagrebačke burze, dok je prihvaćen prijedlog o isplati dividende u iznosu od 20 kuna po dionici iz zadržane dobiti iz 2011., u ukupnom iznosu od 27,7 milijuna kuna. Prijedlog odluke o povlačenju s Uređenog tržišta Zagrebačke burze dan je kako bi se Viro u potpunosti pripremio za nove uvjete poslovanja koji šećeranu očekuju nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, navodi se u obavijesti Vira na Zagrebačkoj burzi. Uz nižu proizvodnju i dodatne troškove koji nas očekuju u EU, Viro je odlukom Ministarstva poljoprivrede o raspodjeli proizvodne kvote neočekivano izgubio više 10.000 tona kvote godišnje, što će nam u sedmogodišnjem razdoblju uzrokovati gubitak od 380 milijuna kuna, kazao je predsjednik Uprave Vira Željko Zadro. Ostanak na Zagrebačkoj burzi, s obzirom na stanje tržišta kapitala, za Viro predstavlja značajan direktni i indirektni trošak koji će imati dodatan negativni utjecaj na poslovne rezultate tvrtke, ističe Zadro.

ZAGREB - Najčešća blagdanska želja hrvatskih građana vezana za posao i karijeru je pronalaženje posla, pokazuje anketa provedena na portalu MojPosao na 500 ispitanika. Tako 68 posto nezaposlenih ispitanika u novoj godini priželjkuje posao, a i zaposlenima je pronalaženje posla također česta želja - priželjkuje ga 21 posto zaposlenih ispitanika. Napredovanje priželjkuje petina anketiranih, dok se 17 posto nada poboljšanju poslovanja tvrtke u kojoj rade. O pokretanju vlastitog posla sanja 12 posto zaposlenih i 11 posto nezaposlenih ispitanika. Polovica ispitanika donosi novogodišnje odluke vezane za osobni život, dok će ih 48 posto donijeti i onu vezanu za karijeru, pokazuje anketa. Od ispitanika koji će donijeti poslovnu novogodišnju odluku, gotovo polovica želi pronaći bolji posao. Na drugom mjestu popisa odluka nalazi se usavršavanje i edukacija koje odabire 19 posto anketiranih, a 11 posto kaže da će poželjeti veću zaradu.

ZAGREB - Redovni promet Zagrebačke burze danas je iznosio tek 6,2 milijuna kuna, a dionički indeksi dan su završili s manjim promjenama vrijednosti - Crobex je porastao za 0,08 posto, na 1.727,96 bodova, dok je Crobex10 pao za 0,28 posto, na 966,72 boda. Slabo trgovanje vidljivo je i iz toga što niti jednom dionicom nije ostvaren milijunski promet, a tek su se dvije približile toj granici. Promet dionicama HT-a iznosio je 988,6 tisuća kuna, a njihova je cijena porasla za 1,36 posto, na 200,50 kuna, dok je dionicama Kaštelanskih staklenika ostvareno 903,7 tisuća kuna prometa, uz porast cijene za 2 posto, na 680,01 kunu. Dionicama Termes grupe ostvareno je pak 461,4 tisuće kuna prometa, a njihova je cijena povećana za čak 8,78 posto, na 179,48 kuna, što je najveći postotni rast cijene zabilježen danas među trgovanijim dionicama.

ZAGREB - Na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na tečajnicu od ponedjeljka, kuna je prema euru oslabila za 0,08 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,540175 kuna. Prema tečajnici od ponedjeljka kuna je blago oslabila i prema švicarskom franku, čiji je srednji tečaj povećan za 0,04 posto, na 6,241350 kuna. Istodobno je srednji tečaj američkog dolara smanjen za 0,29 posto, na 5,684263 kune, a britanske funte za 0,24 posto, na 9,205439 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙