FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 23. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije potvrdio je u priopćenju da se "sa željom da o važnim informacijama informira što veći broj vjernika letak s informacijama o zdravstvenom odgoju distribuira na više mjesta", a spremni su ga i dostaviti "svima koji su zainteresirani da se prošire te informacije kao što je to već učinjeno u nekim trgovinama i kioscima". "Vršeći svoju zadaću brige o dobru svojih vjernika, ali i o dobru svakog čovjeka, Crkva ima dužnost i pravo koristiti se sredstvima informiranja i distribucije informacija", stoji u priopćenju koje je Tiskovni ured objavio noćas radi upita o letcima koji su se jučer pojavili na više prodajnih mjesta. "Crkva je uvijek otvorena za dijalog kako bi se o važnim temama za društvo, a što uvođenje zdravstvenog odgoja jest, progovorilo sa svih strana i u konačnici donijeli oni zaključci koji će donijeti najviše dobro kako pojedincu tako i društvu u cjelini", ističe se u priopćenju. Mediji su jučer objavili da su se dijelili u trgovinama lanca Konzum i Tiska, u dogovoru crkvenog vrha s vodstvom Agrokora. Pomoćni biskup zagrebački msgr. Ivan Šaško najavio je početkom prošlog tjedna da će se u božićno vrijeme u crkvama dijeliti letci s pitanjem vjernicima slažu li se obitelji sa zdravstvenim odgojem kakav je najavljen. U tim letcima roditelje i vjernike se poziva da u školama izraze svoje neslaganje i da traže mogućnost izbora programa u skladu sa svojim životnim vrijednostima.

ZAGREB

Pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Saša Zelenika ističe da su ukupna sredstva za znanstvenu djelatnost stabilna te da nema, niti će biti, razloga za razmišljanja da se nešto dramatično događa ili će se dogoditi u idućoj godini jer su ukupna sredstva za nacionalne znanstvene projekte ista kao i ove godine te iznose 110 milijuna kuna. Zelenika ipak upozorava da je sustav znanosti zadnjih godina rastao na nekoordiniran, i ne uvijek strukturiran, način te je tako broj zaposlenih narastao za 26 posto u zadnjih pet godina. Taj porast boja zaposlenih za više od četvrtinu znači da su se ogromna sredstva za znanstvenu djelatnost 'prevela' u plaće, pa ako se uzmu i napredovanja te ostali troškovi vezani uz masu za plaće, sada nešto manje od 90 posto svih sredstava na raspolaganju Ministarstva 'ide' u plaće. Zato vrlo malo ostaje za druge aktivnosti, što je aktualizirano i financijskim stanjem u državi, objasnio je Saša Zelenika u razgovoru za Hinu povodom upozorenja koja stižu sa Sveučilišta u Zagrebu kako "sadašnja kriza financiranja znanstvene djelatnosti nosi veliku opasnost za to sveučilište jer bi mogla poništiti veliki dio postignutoga napretka na tome području" te da je "potrebno vrlo pažljivo usmjeravanje i raspoređivanje ograničenih sredstava kako bi se prebrodio ovaj krizni period".

ZAGREB

Prorektorica za istraživanje i znanost Sveučilišta u Zagrebu Melita Kovačević smatra da se manipulira s iznosom novca za nacionalne znanstvene projekte, te da je apsolutno pogrešna premisa da će hrvatski znanstvenici povući više novca iz europskih okvirnih fondova no što Hrvatska u njih uplaćuje jer, ističe, da biste bili kompetitivni u europskim fondovima morate stvarati nacionalnu znanost i objavljivati radove. I dok u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) ističu da će sredstva za nacionalne znanstvene projekte i 2013. biti ista kao i ove godine, odnosno iznosit će 110 milijuna kuna, te da nema razloga da se dogodi išta dramatično, zagrebačko Sveučilište upozorava na krizu u financiranju znanstvenih projekta i opasnost koju ta kriza predstavlja za njihovo sveučilište. Obrazlažući stajališta Sveučilišta prorektorica Kovačević je u razgovoru za Hinu podsjetila da je 2007. bilo oko 140 milijuna kuna za nacionalne znanstvene projekte, plus 25 milijuna kuna za kapitalnu opremu, plus deset do 15 milijuna kuna iz Nacionalne zaklade za znanost, što je iznosilo gotovo 200 milijuna kuna. Ocijenila je da su ti znanstveni projekti iz 2007. sada na 'kisiku' i mjerodavno ih ministarstvo održava bez smisla, te da sada u proračunu nema novca za kapitalnu opremu, koja će, kako najavljuje Ministarstvo, ići u Hrvatsku zakladu za znanost.

ZAGREB

Predstava "Ne igraj na Engleze" Vladimira Đurđevića, u režiji Vinka Brešana i Željke Udovičić, premijerno će se izvesti večeras u Satiričkom kazalištu Kerempuh. Riječ je o hit komadu mladog hrvatskog dramatičara Vladimira Đurđevića koji su prepoznali publika i kritika, uzbudljiv isječak zbilje koji nas obuzme i kojemu se smijemo, dok se ne promijeni fokus i odjednom shvatimo da se smijemo samima sebi, ističe se u najavi "Kerempuha". Dinamična i napeta od početka do kraja, to je priča o gubitnicima, i to ne onima koji su izgubili, već o onima koji nisu ni pokušali, dodaje se. Junaci tog "originalnog i duhovitog teksta koji realistično oslikava pojedinačne sudbine i daje komentar na jednu generaciju" su Bule, Piksi i Paun, trojica gradskih mladića u tridesetima koji su odrasli zajedno, a sada su okorjeli kockari ovisni o klađenju. Izgubljeni su u punoj snazi svog života, odustali od svega i upali u probleme na svim područjima, a žive samo za kladionicu. S rastom tenzija, pojačava se nervoza i razotkriva niz pojedinosti koje će do temelja uzdrmati njihovo prijateljstvo. U glavnim ulogama su Hrvoje Kečkeš, Borko Perić i Tarik Filipović. Željka Udovičić je radila i dramaturgiju predstave, scenograf je Dragutin Broz, a kostimografkinja Vedrana Rapić.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙