FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 23. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - "Prevencija je zdravlje", poručio je ministar zdravlja Rajko Ostojić koji je jučer u Zagrebu u sklopu javnozdravstvene kampanje "Za zdravlje. Danas" građanima dijelio materijale s informacijama o važnosti preventivnih zdravstvenih programa. Kampanjom "Za zdravlje. Danas" predstavljaju se nacionalni programi prevencije raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice. Nakana joj je smanjiti broj oboljelih i smrtnost od raka te potaknuti građane da se odazovu pismenim pozivima koji će im stizati na kućnu adresu na preventivne programe. Ministar Ostojić podsjetio je da se program ranog otkrivanja raka dojke provodi od 2006. godine i uključuje žene od 50 do 69 godina, a program ranog otkrivanja raka debelog crijeva provodi se od 2009. te uključuje i muškarce u dobi od 50 do 74 godine. Program ranog otkrivanja raka vrata maternice provodi se od ove godine i to za žene u dobi od 25 do 64 godine. "Odazovite se na preventivne akcije, jer zdravlje možda nije sve, ali bez zdravlja sve postaje ništa", poručio je ministar zdravlja.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Branko Hrg jučer je na programskoj glavnoj skupštini stranke istaknuo da je aktualna Vlada prva kojoj proizvodnja hrane i poljoprivreda nisu strateške gospodarske grane, a to su, kazao je, najpotentnije gospodarske grane za razvoj gospodarstva s najmanje ulaganja. Hrg je rekao kako želi da ova vlada bude uspješna, ali da su u ovih godinu dana njezinog rada pod bor dobili cijeli grad veličine Bjelovara novonezaposlenih. "To je božićni dar koji je ova Vlada dala hrvatskim građanima pod bor i još kažu onako depresivno: bit će još i gore", rekao je Hrg te pozvao Vladu neka da nadu i znak kako se trudi nešto pokrenuti. "Građani će to prepoznati i mi kao stranka ćemo to pozdraviti", poručio je Hrg Vladi, a novinarima je kasnije objasnio kako misli da Vlada mora nešto poduzeti unutar sebe, da se mora rekonstruirati ili možda pozvati nezavisne stručnjake da dođu u Vladu.

POREČ - IDS-ov saborski zastupnik i potpredsjednik stranke Damir Kajin najavio je sinoć da će simbolično 3. siječnja na području Pule potpisati sveistarsku veliku koaliciju. Kajin je to rekao novinarima u Poreču, gdje se sastao s četrdesetak građana koji ga podupiru, a među kojima su bili Ivan Herak i Stevo Žufić. Po Kajinovim riječima, uz njega će u toj koaliciji biti SDP, HSU, HNS, SDSS, zatim braniteljske udruge, predstavnici Albanaca, Bošnjaka, Talijana i drugih manjina dodavši kako će razgovarati i s predstavnicima Ladonje. "Ekipa okupljena oko Jakovčića u strašnoj je panici, jer ih Istra očito više ne želi i svjesni su činjenice da jako loše stoje u anketama", izjavio je Kajin, koji kaže da svojevoljno neće napustiti IDS.

ZAGREB - Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić istaknuo je jučer kako je Katolička crkva vrlo zadovoljna rezultatima popisa stanovništva jer se većina stanovnika izjasnila kao katolici, dodavši da je oko 86 posto katolika u Hrvatskoj - broj koji obvezuje. "Velika većina stanovnika izjasnila se kao katolici, ni u vrijeme komunizma nije bilo bolje", rekao je Bozanić u intervjuu za Media servis, komentirajući nedavno objavljene rezultate popisa stanovništva 2011. Razloge nešto manjeg postotka katolika (1,69 posto) u odnosu na prethodni popis (2001.) Bozanić objašnjava kalkuliranjem nekih osoba izjašnjavanjem o vjeroispovijesti. "Možda je netko prije deset godina računao da će mu biti bolje da se izjasni kao vjernik, kao katolik, ali ne toliko zbog toga što on jest ili nije katolik, nego zbog svoje osobne promidžbe", smatra kardinal. Nakon objave rezultata popisa, kaže i kako je zabrinut zbog starenja nacije te upozorava na važnost populacijske politike i promicanja bitnih elemenata za razvoj hrvatskog društva. Kardinal se osvrnuo i na dijeljenje letaka o zdravstvenom odgoju te poručio kako to nije nikakva akcija Katoličke crkve, već samo oblik informiranje vjernika. Podsjetio je kako je Crkva svoja stajališta u vezi sa zdravstvenim odgojem već izrekla te istaknuo kako je prethodno trebalo provesti javnu raspravu i pitati građane za mišljenje, a "ne nametati svjetonazor". "Pozivamo da se to ispravi", dodao je.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uputio je sugrađanima božićnu i novogodišnju čestitku, pozvavši ih da u blagdansko vrijeme, unatoč teškoćama, iskažu zajedništvo, brigu i solidarnost s bližnjima. "Vrijeme u kojemu živimo nije lako, bremenito je brojnim teškoćama, krizom i borbom za preživljavanje, ali sve to ne može i ne smije ukrasti radost i smisao Božića koji je tu da nam probudi nadu, donese dašak vjere i optimizma", ističe Bandić u čestitki. Ujedno poziva Zagrepčane da u blagdansko vrijeme budu još solidarniji prema bližnjima, kako bi njihove ljudske vrijednosti i pozitivna energija još više došli do izražaja.

ZAGREB - Život žene teško ozlijeđene jučer u Vrbovskom i dalje je u opasnosti, rečeno je sinoć Kliničkom bolničkom centru Rijeka, gdje je smještena. Sedamdesetogodišnja A. D. zadobila je prostrjelne rane na glavi, ali pri tom nije oštećen mozak. Žena je pronađena jučer ujutro s teškim ozljedama u Vrbovskom u svom stanu, a uz nju je u stanu pronađena mrtva njezina 46-godišnja kći B. R. Nekoliko sati poslije u šumskom predjelu pokraj Vrbovskog pronađeno je mrtvo tijelo Z. R., supruga ubijene i zeta ozlijeđene žene. Županijsko državno odvjetništvo iz Karlovca dovodi u vezu oba stradavanja. Pretpostavlja se da je muškarac počinio samoubojstvo.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙