FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 20. prosinca 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Vlada je s današnje sjednice Saboru uputila prijedloge novih zakona o obrani te o službi u Oružanim snagama, a premijer Zoran Milanović i ministar obrane Ante Kotromanović odbacili su tvrdnje da su ti prijedlozi izazvali sukob između Vlade i predsjednika države Ive Josipovića. "Nešto gluplje od toga nisam čitao", rekao je Kotromanović, komentirajući napise o sukobu njegova Ministarstva s Uredom predsjednika. Naglasio je da je na izradi novog zakona o obrani Ministarstvo dugo surađivalo s uredom Predsjednika i Glavnim stožerom OS RH. "Niz stvari smo potaknuli, promijenit ćemo niz stvari koje će nam omogućiti da radimo, da dišemo. Sve to smo radili u koordinaciji, što je jučer potvrdio i predsjednik Josipović", istaknuo je Kotromanović. Podsjetio je da je riječ o zakonima starim 10 godina, koje je nužno modernizirati i uskladiti sa zakonima u zemljama članicama NATO-a.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici, posljednjoj u ovoj godini, utvrdila Program za preuzimanje pravne stečevine EU s planom usklađivanja za 2013., po kojemu bi se iduće godine s europskim propisima trebalo uskladiti 107 zakona, 191 podzakonski akt i 63 provedbene mjere. Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić istaknula je da je donošenje tog plana jasan znak da je Hrvatska spremna funkcionirati kao punopravna članica EU, budući da sve članice donose planove te vrste. Izvijestila je da je svih 10 zadaća iz europskog monitoringa u proceduri, te da će se sve točke predviđene revidiranim akcijskim odraditi do 31. siječnja. Vlada je utvrdila i godišnji plan normativnih aktivnosti za sljedeću godinu te prijedlog strategije procjene učinaka propisa za iduće tri godine, s ciljem razvoja kvalitetnijeg zakonodavstva, koje će zadane ciljeve ostvarivati uz manje troškove.

ZAGREB - Ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić izjavio je danas da će mailove građana koji su nakon jučerašnje objave Registra branitelja prijavili tzv. lažne branitelje proslijediti policiji i DORH-u. Ministarstvo je jučer zaprimilo desetke tisuća mailova, a dio njih se odnosio na tzv. lažne branitelje. "Prijave ćemo proslijediti policiji i DORH-u. To je njihov, a ne naš posao. Građani će reći svoje, kad već nisu institucije rekle", rekao je Matić novinarima prije početka današnje sjednice Vlade. Novinare je zanimalo je li ga iznenadio broj prijava. "Nikad nisam postavljao pitanje o kojem se broju tzv. lažnih branitelja radi, a njima bih poručio da se obrate Potrošačkom kodu, jer je očito da su kupili falš proizvod", rekao je Matić.

ZAGREB - Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je danas kako ulazak ruskog Gazproma na hrvatsko tržište "nije upitan jer su oni već tu", međutim, nije htio spekulirati hoće li uslijed toga pojeftiniti plin. Trebamo malo sačekati da prođe vrijeme, da vidimo kakve će doći ponude i što će se ispregovarati. Ima tu dosta kompliciranih ugovora između Ine i Prirodnog plina, rekao je Vrdoljak novinarima uoči sjednice Vlade. Iz Ministarstva financija jučer je najavljeno da će dolazak Gazproma na hrvatsko tržište ukinuti dosadašnji monopol Ine na utvrđivanje cijene plina, zbog čega bi u idućih mjesec dana plin trebao pojeftiniti za oko 70 lipa po prostornom metru.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je rekao kako je Grad Zagreb kolateralna žrtva smanjenja kreditnog rejtinga Hrvatske. Odgovarajući na pitanje Jurice Meića (SDP) na aktualnom satu zagrebačke Gradske skupštine što će poduzeti u vezi sa smanjenjem kreditnog rejtinga Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga, Bandić je odgovorio kako padom kreditnog rejtinga Hrvatske, automatski pada i rejting Grada Zagreba. "Najprije smo dobili odluku kojom se zadržava kreditni rejting, a za to je zaslužna i Gradska uprava koja je od 2008. najodgovornija i najracionalnija u Hrvatskoj", pohvalio se zagrebački gradonačelnik, ali i dodao da je opravdano pitanje što se dešava sa Holdingom koji ima puno manji kreditini rejting od Grada Zagreba. "Moram voditi računa da javne usluge ne budu dovedene u pitanje iako nemam ingerencija nad Holdingom", naglasio je i dodao da je u Skupštini bilo situacija kojih "nigdje nema".

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nije danas želio komentirati odluku Predsjedništva SDP-a koje je zagrebačkom Gradskom odboru jučer predložilo da za gradonačelnika kandidira sadašnjeg ministra zdravstva Rajka Ostojića umjesto predsjednika Gradske organizacije Davora Bernardića. "Koliko znam kandidat SDP-a za zagrebačkog još uvijek je Davor Bernardić. Pustite ljude da se dogovore i riješe svoj problem. Nemojte od mene tražiti da svojoj bivšoj stranci radim PR i dodatni cirkus. Imaju dosta cirkusa, neka ga riješe unutar svoga dvorišta, a sve ostalo ćemo na vrijeme", kazao je Bandić novinarima u pauzi sjednice zagrebačke Gradske skupštine upitan kako komentira jučerašnju odluku Predsjedništva SDP-a.

ZAGREB - Sveučilište u Zagrebu želi da njegova Zaklada bude čimbenik promjena u hrvatskome društvu, a da bi ona to doista i postala, prva zadaća jest namaknuti dovoljno sredstava za stabilnu glavnicu koja će omogućiti da se ostvaruje svrha Zaklade, ističe profesorica Ksenija Turković, donedavna prorektorica za pravna pitanja i međunarodnu suradnju. Aleksa Bjeliš, rektor toga najvećeg hrvatskog sveučilišta i najstarijeg u kontinuitetu nastave, smatra svojom važnom zadaćom, kao i svojih suradnika, da se stvore potrebni uvjeti kako bi Zaklada, koja je osnovana u svibnju 2010. godine, dobila nov i svjež početak.

ZAGREB - "Slomljeno krilo", novi film jednog od najistaknutijih hrvatskih dokumentarista Petra Krelje, nastao u produkciji Hrvatskog filmskog saveza (HFS), premijerno će se prikazati večeras u zagrebačkom kinu "Tuškanac". Kreljin film smješten je u prekosavsko naselje Zapruđe koje je šezdesetih, kada je tek nastalo bilo mlada četvrt, a danas u njemu živi uglavnom starija populacija. U tom se naselju nalazi i krojački salon Tereza, čija se vlasnica prilagodila siromašnijoj klijenteli, ograničivši se tek na sitne prepravke već iznošenih odjevnih predmeta.

ZADAR - Igrajući se petardama sinoć je u Vlašićima na otoku Pagu stradalo sedmogodišnje dijete, izvijestila je Policijska uprava zadarska. Kako se navodi, dijete je navodno stavilo upaljenu petardu u bocu s ostacima zapaljive tekućine. Petarda je eksplodirala, zapalila tekućinu, a plamen zahvatio dijete po licu. Nasreću riječ je o lakšoj ozljedi.

(Hina) xnkot yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙