FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Sport u 12,30 sati

Autor: sbil
ZAGREB, 19. prosinca 2012. (Hina) - Pregled važnijih sportskih događaja do 12,30 sati.

ZAGREB

Hrvatska nogometna reprezentacija završit će 2012. godinu kao deseta reprezentacija svijeta, dok se na prvom mjestu Fifine ljestvice i dalje nalaze svjetski i europski prvaci Španjolci.

Hrvatska je tako zadržala prošlomjesečnu poziciju, što je za dva mjesta slabije od mjesta koje su 'vatreni' imali na ulazu u 2012. Najbolju poziciju na kraju godine hrvatska reprezentacija je imala 1998. godine kada je bila četvrta na svijetu. No, već u siječnju 1999. bili smo treći. Tu poziciju 'vatreni' su držali do travnja 1999. kada su pali na šesto mjesto.

Španjolska je 2012. zaključila sa 1.606 bodova, Na drugom mjestu i dalje je Njemačka (1.437), dok je treća Argentina (1.290). Talijani su četvrti (1.165), dok se Kolumbija probila s osme na petu poziciju (1.164). Engleska je zadržala šesto mjesto (1.151), Portugal je pao za tri stepenice i sada je sedmi (1.144), a ispred Hrvatske su i Nizozemska (1.124), te Rusija (1.070). Zanimljivo, Francuska je na tek 17. mjestu, a Brazil je još gori na 18. poziciji.

Od hrvatskih suparnika iz skupine A u kvalifikacijama za SP 2014. najbolje rangirana je Belgija na 21. poziciji, Srbija je na 38. mjestu, Škotska je 72., Makedonija je na 81. mjestu, a Wales je 82. Najveći skok ove godine načinila je Kuba koja je napredovala za 41 mjesto i sada je stota reprezentacija svijeta od 209 koliko ih je na ljestvici. Zadnja tri mjesta drže Butan, San Marino, te Otoci Turks i Caicos.

ZADAR

U četvrtom kolu tradicionalnog međunarodnog šahovskog turnira u Boriku od vodećih igrača profitirao je samo Zdenko Kožul, koji je sjajnom igrom u središnjici nadvisio bosansko-hercegovačkog reprezentativca Denisa Kadrića i trećom pobjedom izdvojio se u vodstvu.

Naime, u preostala dva susreta na vrhu nakon oprezne igre remizirali su Brkić i Sumets, te Jovanić i Ante Šarić. Korak prema vrhu novim pobjedama napravili su Robert Zelčić i Mišo Cebalo.

ZAGREB

Potpisavši novi ugovor s Barcelonom argentinski nogometni majstor Lionel Messi postao je drugi najplaćeniji nogometaš na svijetu. Messi će od sada na Camp Nou godišnje zarađivati oko 16 milijuna eura, a bolji ugovor ima tek kamerunski napadač Samuel Eto'o koji u ruskom Anžiju dobiva 20 milijuna eura po sezoni.

Messi je do sada od Barce primao 10.5 milijuna eura godišnje i zauzimao je tek deseto mjesto na ljestvici nogometaša s najvećim ugovorima. Premda mu je povećala plaću Barcelona nije mijenjala otkupnu klauzulu koja i dalje iznosi 250 milijuna eura.

Iako neće imati najveću klupsku plaću na svijetu, Messija može utješiti što je nogometaš s najvećom ukupnom zaradom, kada se zbroje i primanja od sponzorskih ugovora. Samo ove godine je zaradio ukupno 33 milijuna eura. Na drugom mjestu je David Beckham koji je u protekloj godini zaradio 31.5 milijuna eura, a treći je Portugalac Cristiano Ronaldo sa 29.2 milijuna eura.

ZAGREB

Njemačka nogometna Bundesliga najgledanija je liga 'Petice' s prosjekom od 42.109 gledatelja objavio je 'Deutsche Welle'.

U prvom dijelu prvenstva 153 utakmice pratilo je ukupno 6.442.643 gledatelja. Zbog ispadanja u drugu ligu Kaiserslauterna, Kölna i berlinske Herthe koji imaju velike stadione i vjernu publiku, Bundesliga ipak nije uspjela nadmašiti rekord od prije godinu dana kada je u prosjeku na svakoj utakmici bilo 45.151 gledatelj.

Na drugom mjestu od liga 'Petice' je engleski Premiership s prosjekom od 35.300 gledatelja, na trećem je mjestu je španjolska Primera s prosjekom 28.200 gledatelja, četvrta je talijanska Serie A (24.000), a na petom mjestu francuski Le Championnat (19.800).

Najbolju posjećenost već godinama u Bundesligi bilježi Borussija iz Dortmunda. Aktualni prvak može se pohvaliti s prosječno 80.496 posjetitelja na svom stadionu Signal Iduna Park. Na drugom je mjestu Bayern sa 71.000 gledatelja. Najmanje gledatelja ima Greuthera iz Fürtha s prosjekom od 17.595 ulaznica, međutim kapacitet stadiona u Fürthu je 18 tisuća mjesta.

Osim što bilježe sjajne rezultate po gledanosti, njemački klubovi briljiraju i na travnjaku. Čak sedam bundesligaša je ove sezone izborilo 'europsko proljeće' što se dogodilo prvi put u povijesti njemačkog nogometa. Bayern, Borussia Dortmund i Schalke izborili su osminu finala Lige prvaka i to kao pobjednici skupina, dok su Borussia Moenchengladbach, Stuttgart, Bayer Leverkusen i Hannover izborili plasman u 16-inu finala Europske lige.

MILANO

Nogometaši Intera izborili su plasman u četvrtfinale talijanskog Kupa nakon što su u dvoboju osmine fianla na San Siru pobijedili drugoligaša Veronu 2:0. Golove su postigli Antonio Cassano (50) i Fredy Guarin (54).

Hrvatski nogometaš Marko Livaja ostao je cijelu utakmicu na klupi za pričuve milanskog sastava. Inter će u četvrtfinalu igrati protiv pobjednika susreta Napoli - Bologna.

Plasman u četvrtfinale kup ranije su izborili Juventus, Milan, Roma i Catanija.

NEW YORK

Aktualni NBA prvak Miami Heat pobijedio je Minnesota Timberwolvese 103:92 premda je tijekom utakmice imao svega 24 skoka što je drugi najmanji učinak u povijesti kluba.

Gosti su imali 28 skokova više (52-24), a Nikola Peković i Kevin Love su sakupili više skokova nego cijela momčad Miamija (30-24) no to ipak nije bilo dovoljno za trijumf. Heat su do 16. pobjede sezone predvodili Dwyane Wade sa 24 koša i četiri asistencije, LeBron James sa 22 koša, 11 asistencija i sedam skokova, te Chris Bosh sa 15 koševa. Za Jamesa je to bila 27. uzastopna utakmica u regularnom dijelu sezone u kojoj je zabio barem 20 koševa.

"Nikada nisam vidio nešto slično. Uništili su nas pod oba koša, brojke su gotovo nevjerojatne, no ipak smo ostvarili pobjedu," kazao je trener prvaka Erik Spoelstra.

Kada je već bio nemoćan pod obručima Miami je Wolvese uništio sa 20 kontri, 14 blokada i 12 ukradenih lopti. Gosti su imali samo pet ukradenih lopti i jednu blokadu.

"Negdje smo morali nadoknaditi njihovu premoć u skokovima," dodao je Spoelstra.

U gostujućim redovima najefikasniji je bio Andrej Kiriljenko sa 22 koša, Nikola Peković je dodao 18 koševa i 12 skokova, a Kevin Love 11 koševa i 18 skokova.

U 'klasiku' večeri Chicago Bullsi su u United Centru pobijedili Boston Celticse 100:89. U pobjedi Bullsa blistao je Joakim Noah s drugim 'triple-doubleom' u karijeri - 11 koševa, 13 skokova i 10 asistencija. Loul Deng i Carlos Boozer su dodali po 21 koš, dok su u redovima Bostona najefikasniji bili Rajon Rondo sa 26 koševa i osam asistencija, te Paul Pierce sa 16 koševa.

"Večeras zaista mogu biti zadovoljan. Bullsi su slavili, a ja sam upisao triple-double," kazao je Noah, dok je trener Bullsa Tom Thibodeau dodao: "Noah svaku večer ostavlja srce na parketu. Zadivljuje njegova energija i volja."

Los Angeles Lakersi su u dramatičnom susretu pobijedili Charlotte Bobcats 101:100 nakon što su u trećoj četvrtini zaostajali čak 18 koševa. Presudio je Kobe Brynat koji je zabio 30 koševa pri čemu četiri u posljednjih 1:20 minute utakmice.

"Bila je ovo velika pobjeda jer se nismo raspali nakon velikog minusa. Bili smo strpljivi i uporni. Ostali smo zajedno i izvukli utakmicu," kazao je Bryant nakon treće uzastopne pobjede Lakersa što je njihov najduži pobjednički niz ove sezone. Jodie Meeks i Metta World Peace su dodali po 17 koševa, dok je Pau Gasol, nakon osam utakmica pauze zbog ozljede koljena ubilježioo 10 koševa i devet skokova. Kod gostiju najbolji su bili Kemba Walker sa 28 koševa i sedam asistencija i Ramon Sessions sa 20 koševa i šest asistencija.

Denver je u Pepsi Centru pobijedio San Antonio Spurse 112:106 premda je Tim Duncan briljirao sa 31 košem i 18 skokova. Međutim, domaćin je imao više raspoloženih igrača - Danilo Gallinari je zabio 28 koševa što je njegov učinak sezone i dodao devet skokova, Kenneth Faried je dodao 19 koševa i 11 skokova, Andre Iguodala je upisao 14 koševa i devet skokova, dok je Corey Brewer ubacio 16 koševa.

BERLIN

Nogometaši Bayerna, Mainza, Freiburga i trećeligaša Kickers Offenbach izborili su plasman u četvrtfinale njemačkog nogometnog kupa.

Bayern je na gostovanju teškom mukom pobijedio Augsburg 2:0 nakon što su Bavarci od 47. minute igrali bez isključenog Riberyja. Golove za vodeću momčad njemačkog prvenstva postigli su Gomez (27) i Shaqiri (86). Hrvatski reprezentativac Mario Mandžukić ušao je u igru u 58. minuti umjesto Gomeza, a u 80. minuti je imao zicer, no njegov udarac je obranio Manninger.

Veliko iznenađenje priredio je trećeligaš Kickers Offenbach pobjedom protiv Fortune Düsseldorf 2:0. Golove za momčad iz Offenbacha koja se nalazi na 11. mjestu treće lige, postigli su Fetsch (76) i Vogler (85).

Mainz je u Gelsenkirchenu iznenadio Schalke pobijedivši 2:1. Strijelci za Mainz bili su Caligiuri (30) i Muller (83), dok je gol za Schalke zabio Huntelaar (75). Hrvatski nogometaš Ivan Klasnić nije ulazio u igru i utakmicu je pratio s gostujuće klupe za pričuve.

Gostujuću pobjedu ostvario je i Freibuirg protiv trećeligaša Karlsruhea, a pogodak odluke zabio je Schmid u drugoj minuti.

BEOGRAD

U prvom susretu 14. kola regionalne košarkaške ABA lige Split je u Beogradu izgubio od Crvene zvezde 67:94 (21:16, 16:26, 15:26, 15:26) upisavši deveti poraz ove sezone.

'Žuti' su tek u prvoj četvrtini pružili ozbiljniji otpor, a ostatak susret u potpunosti je protekao u dominaciji domaćeg sastava. Najefikasniji igrači u redovima Splita bili su Josip Sobin sa 14, te Srđan Subotić, Filip Kraljević i Filip Krušlin sa po 12 koševa, dok su u beogradskom sastavu najbolji bili Boris Savović i Igor Rakočević sa po 13 koševa.

U srijedu se sastaju Zadar - Partizan, a u četvrtak Cedevita - Budućnost, te MZT Skoplje - Cibona.

Na ljestvici vodi Igokea sa 24 boda, Crvena zvezda je druga sa 23 boda, dok je na trećem mjestu Partizan sa 22 boda. Cedevita ima 21 bod, Split 19, a Zadar i Cibona po 18 bodova.

ZAGREB

U susretu 31. kola regionalne EBEL lige u hokeju na ledu Medveščak je u Ledenoj dvorani Doma sportova pred 5.200 gledatelja pobijedio TWK Innsbruck 3:0 (1:0, 1:0, 1:0) i zadržao drugo mjesto na ljestvici.

'Medvjedi' su protiv posljednje momčadi lige rutinski stigli do pobjede postigavši u svakoj trećini po jedan pogodak. Strijelci su bili Adam Miller (17:59), Brandon Buck (21:54) i Gal Koren (41:53).

Nakon 31. kola Medveščak je drugi sa 44 boda, ima bod manje od vodećih Vienna Capitalsa. U idućem kolu Medveščak 21. prosinca gostuje u Češkoj kod Orli Znojma, a dva dana kasnije u Beču slijedi derbi protiv vodećih Capitalsa.

MADONA DI CAMPIGLIO

Najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić osvojio je 10. mjesto na slalomu Svjetskog kupa u talijanskoj Madonni di Campiglio, dok se drugi hrvatski predstavnik na trećem slalomu sezone Dalibor Šamšal nije plasirao u drugu vožnju. Pobjeda je pripala Austrijancu Marcelu Hirscheru.

Kostelić je nakon osmog mjesta u Leviju i 16. u Val d'Isereu ponovo došao do bodova u slalomu, no ponovo se nije uspio umiješati u borbu za pobjedničko postolje. Nakon prve vožnje, koju je postavio njegov otac Ante bio tek 19., no u drugom nastupu ipak je bitnije popravio plasman. Na koncu je imao više od tri sekunde zaostatka za Hircherom koji je stigao do 13. pobjede u karijeri. Drugi je bio Nijemac Felix Neureuther, dok je treće mjesto iznenađujuće osvojio Japanac Naoki Yuasa koji je nakon prve vožnje bio tek 26.

U ukupnom poretku Svjetskog kupa vodi Norvežanin Aksel Lund Svindal sa 614 bodova, Hircher je drugi sa 560 bodova, dok je na trećem mjestu Amerikanac Ted Ligety sa 537 bodova. Kostelić je na 13. mjestu sa 168 bodova.

U poretku slalomaša vodi Hircher sa 240 bodova ispred Šveđanina Andrea Myhrera sa 200 i Nijemca Neureuthera sa 196 bodova. Kostelić je deveti sa 73 boda.

Iduća utrka skijaša je spust u Bormiju 29. prosinca.

(Hina)

An unhandled error has occurred. Reload 🗙