FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 11. prosinca 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Ukupne državne potpore dodijeljene u 2011. godini iznosile su 9 milijardi kuna ili 3 posto manje nego u 2010., a procjene za ovu godinu, od oko 8,3 milijardi kuna, ukazuju na nastavak pozitivnog trenda njihovog smanjivanja, kazala je na današnjoj konferenciji za novinare Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec. Predstavljajući podatke iz Godišnjeg izvješća o potporama u 2011., Spevec je istaknula da je lani prema 2010. smanjen i udio državnih potpora u BDP-u, s 2,85 na 2,7 posto, kao i iznos državnih potpora po stanovniku - za 3 posto, na 2.045,7 kuna. No, podaci iz tog izvješća pokazuju da je do smanjenja ukupnog iznosa državnih potpora došlo uglavnom pod utjecajem 8 posto nižih potpora gospodarstvu (3,47 milijardi kuna), dok su potpore poljoprivredi i ribarstvu, koje kontinuirano rastu od 2003., lani povećane za 3 posto, na 4,12 milijardi kuna. Potpore za sektor prometa bile su također 8 posto niže nego 2010. i iznosile su 1,4 milijarde kuna. Spevec je pritom ukazala na činjenicu da su potpore gospodarstvu uglavnom dodjeljivane za opstanak poduzetnika u problemima, a ne 'dobrim' poduzetnicima da postanu još bolji, kao što to čini većina članica EU, pomažući tako izravnim konkurentima hrvatskih izvoznika.

ZAGREB - Novac iz strukturnih fondova koji će Hrvatskoj biti na raspolaganju ulaskom u Europsku uniju trošit će se na projekte sklapanjem ugovora o radovima, uslugama i nabavi roba putem javnih natječaja, što naglašava važnost učinkovitog sustava javne nabave, istaknuto je danas na konferenciji o strukturnim fondovima EU-a i javnoj nabavi. Do kraja 2013. godine Hrvatska bi mogla iz europskih strukturnih fondova povući do 450 milijuna eura, a u razdoblju od 2014. do 2020. nekih 13,7 milijardi eura i ukoliko ne budemo pripremljeni moglo bi se dogoditi da sredstva koja će nam stajati na raspolaganju propadnu, istaknula je Marija Cvrlje, zamjenica predsjednice Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave. Naglasila je da je zato potrebno provesti širu edukaciju svih onih koji će koristiti sredstva iz strukturnih fondova.

ZAGREB - Podružnica Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijskog sindikata (SMH-IS) u RIZ - Odašiljačima traži provedbu programa radničkog dioničarstva, te poziva Vladu da ne smjenjuje Nadzorni odbor, izvijestila je na konferenciji za novinare sindikalna povjerenica u RIZ - Odašiljačima Marina Glokević. Kazala je da, prema informacijama sindikata, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak predlaže Vladi smjenu predsjednice NO-a Vesne Čižmar, što bi se trebalo zbiti na sjednici Vlade u četvrtak. Sindikat smatra da za smjenu nema razloga, štoviše da je NO na čelu s Vesnom Čižmar ispravio brojne propuste prethodnog NO-a i uprave. Glokević tvrdi kako je bivša uprava odgovorna za nepotrebne troškove, kao što su angažman zaštitarske tvrtke za 300 tisuća kuna, PR agencije za 50 tisuća kuna, a forenzika računala pojedinih radnika koštala je više od 60 tisuća kuna. Sindikalistica sumnja da su povod traženju smjene predsjednice NO-a potpisi gotovo svih radnika kojima se od Agencije za upravljanje državnom imovinom traži pokretanja programa radničkog dioničarstva koje bi tvrtki omogućilo perspektivu i razvoj. Netko očito ne želi da RIZ - Odašiljači sudjeluju u tom unosnom poslu brojila, a u igri je i aktraktivna lokacija poduzeća u blizini parka Maksimir, smatraju u sindikatu. Predsjednik SMH-IS-a Vedran Dragičević traži od Vlade podršku za radničko dioničarstvo u RIZ - Odašiljačima i sadašnju upravu.

OSIJEK - Predstavnici grada Osijeka i građevinske tvrtke Osijek-Koteks potpisali su danas ugovor o izgradnji prometnih površina i oborinske kanalizacije u industrijskoj zoni Nemetin, vrijedan 8,3 milijuna kuna. Ugovorom je predviđena izgradnja prometnih površina i kolnika, duljine 2,2 kilometra, 4,4 kilometra pješačkih staza, 2,2 kilometara oborinske kanalizacije te javne rasvjete, u roku od 10 mjeseci od uvođenja u posao. Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo kazao je kako se, nakon popunjavanja poslovne zone Tenja, kreće u realizaciju projekta industrijske zone Nemetin, za koju je već pristiglo 15 pisama namjere zainteresiranih ulagača. Najavio je pritom da će gradska uprava ponuditi pogodnosti poput manjeg komunalnog doprinosa i povoljne cijene kupnje zemljišta za što će uskoro biti raspisan natječaj. Gradska uprava zonu planira popuniti do 2020. godine, rekao je Bubalo ističući kako je riječ o području koje je prometno dobro pozicionirano, jer je u blizini riječne i zračne luke te međunarodnog prometnog V.c koridora.

ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze danas su blago ojačali, prateći dobitke na europskim burzama, a pritom je najlikvidnija dionica Atlantske plovidbe. Oko podneva Crobex je bio u plusu 0,03 posto, na 1.740 bodova, a Crobex10 0,10 posto, na 981 bod. Redovni promet iznosio je 3,4 milijuna kuna, što je otprilike 400.000 više nego jučer u isto doba. U blok transakcijama državnim i korporativnim obveznicama do sada je ostvaren promet od 16,3 milijuna kuna. Najviše se trgovalo dionicom Atlantske plovidbe, kojom je do podneva ostvareno 839.000 kuna prometa. Cijena joj je pala 1,04 posto, na 218 kuna. Slijedi dionica HT-a, s prometom od 402.000 kuna i stagnacijom cijene na 200,2 kune. Među likvidnijim izdanjima, po skoku cijene za 4,85 posto ističe se dionica IGH. Istodobno, po padu cijene za 1,65 posto izdvaja se dionica Dalekovoda.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na jučerašnju tečajnicu, oslabila prema euru za 0,01 posto, dok je prema ostalim važnijim valutama ojačala. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,520981 kunu. Na danas utvrđenoj tečajnici središnje banke kuna je ojačala u odnosu na druge važnije valute, prema američkom dolaru za 0,38 posto, švicarskom franku za 0,34 posto, a britanskoj funti za 0,17 posto. Srednji tečaj dolara na tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,803674 kune, franka 6,212606 kuna, a funte 9,333558 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙