FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 10. prosinca 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Krajem studenog u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) bilo je registrirano 347.047 nezaposlenih, što je u odnosu na listopad za 4,1 posto ili 13.647 osoba više, a u odnosu na studeni prošle godine za 14,9 posto ili 44.967 osoba više, objavio je danas HZZ. Tijekom studenog u evidenciju nezaposlenih novoprijavljeno je ukupno 35.209 osoba, što je 8,8 posto više nego u studenom, i to 24.855 osoba izravno iz radnoga odnosa (70,6 posto), od čega najviše iz pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane (24,9 posto), prerađivačke industrije (15,5 posto), trgovine na veliko i malo (15,3 posto), građevinarstva (8,5 posto). Ukupno su tijekom studenog iz evidencije nezaposlenih izašle 21.562 osobe, što je 10,6 posto manje nego u studenom lani. Od toga je zaposleno 11.120 osoba na temelju zasnivanja radnoga odnosa i 1.246 osoba na temelju drugih poslovnih aktivnosti. Temeljem radnoga odnosa najčešće se zapošljavalo u prerađivačkoj industriji (18,1 posto), trgovini na veliko i malo (16,4 posto), obrazovanju (11,3 posto), građevinarstvu (10,3 posto). U usporedbi s istim mjesecom lani, evidentirana je nezaposlenost povećana u svim županijama, a najveće povećanje zabilježeno je u Zagrebačkoj (za 23,2 posto), Koprivničko-križevačkoj (za 22,3 posto) i Međimurskoj županiji (za 21,6 posto).

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kazao je danas kako će broj nezaposlenih u Hrvatskoj i dalje rasti, jer se svakim danom gubi više radnih mjesta nego ih se otvara, a prve promjene tog trenda očekuje u drugoj polovici 2013. godine. Na novinarski upit kako je zadovoljan mjerama zapošljavanja, budući broj nezaposlenih raste i Novu bi godinu mogli dočekati sa brojkom od 350 tisuća nezaposlenih, Mrsić je kazao kako se kod broja nezaposlenih "mora pogledati drugi brojčanik, brojčanik radnih mjesta". Od 2008. do sada izgubili smo više od 200 tisuća radnih mjesta, svakim danom gubi se više radnih mjesta nego ih se stvara i unatoč tome što smo ove godine preko HZZ-a zaposlili više ljudi nego lani, to nije bilo dovoljno da se smanji negativni trend koji stiže zbog stečajeva poduzeća, gubitka radnih mjesta. Predviđa da će se prvi pomaci na području broja zaposlenih vidjeti u drugoj polovici 2013. kada će se otvarati više radnih mjesta nego što će se gubiti. No, to i dalje neće značajno smanjiti nezaposlenost, jer će trebati bar još šest mjeseci da se taj trend ustali i da se to odrazi na pad nezaposlenosti, kazao je.

ZAGREB - Cijene motornih benzina od ponoći će biti niže sedam, odnosno osam lipa, dok će dizelska goriva pojeftiniti od deset do 13 lipa po litri, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je danas na svojim web stranicama objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 11. do 24. prosinca. U tom razdoblju najviša cijena najprodavanijeg motornog benzina, eurosupera 95 može biti 10,12 kuna po litri, što je sedam lipa manje od dosadašnjih 10,19 kuna. Za osam lipa po litri od ponoći će pojeftiniti benzini sa 98 i 100 oktana, jer je Ministarstvo najvišu cijenu eurosupera 98 utvrdilo na 10,43 kune (do sada 10,51 kunu), a eurosupera 100 na 10,64 kune (do sada 10,72 kune). Eurodizel će se od sutra prodavati po 13 lipa nižoj cijeni, jer je Ministarstvo njegovu najvišu cijenu utvrdilo na 9,79 kuna (do sada 9,92 kune). Cijene plavog dizela i loživih ulja od ponoći će biti niže za 10, odnosno 11 lipa po litri. Najviša cijena plavog dizela može biti 6,17 kuna (do sada 6,27 kuna), običnog loživog ulja 6,96 kuna (do sada 7,06 kuna), a euro plinskog ulja 7,19 kuna (do sada 7,30 kuna).

ZAGREB - Izvozna klima u Hrvatskoj ide nabolje, ocjena je Kluba izvoznika tjednika Lider koju su iznijeli na današnjem susretu na kojem je sudjelovao i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. O izvozu kao načinu oporavka gospodarstva i izlaska iz krize sve se više javno govori, smatraju u Klubu izvoznika. Političarima koji najviše pridonose afirmaciji izvoza smatraju predsjednika Josipovića, guvernera HNB-a Borisa Vujčića i potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja i fondova EU-a Branka Grčića. S druge strane, saborski zastupnik Dragutin Lesar, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nisu se prema mišljenju Kluba istaknuli u afirmaciji izvoza. Predsjednik Josipović kazao je da je izvoz "prevažna tema", a da je ključno pitanje kako doći do novih tržišta. Vlada, predsjednik Republike i diplomacija mogu i moraju pomoći, ali ništa ne može zamijeniti sposobne poduzetnike i inovativni proizvod, rekao je Josipović. Izvoznici su u raspravi istaknuli kako bi bilo dobro kad bi ih predsjednik i Vlada unaprijed obavještavali o planu inozemnih putovanja kako bi se mogli pripremiti i sudjelovati u izaslanstvima.

ZAGREB - Čelnici pet sindikalnih središnjica uputili su danas pisma premijeru Zoranu Milanoviću i predsjedniku Republike Ivi Josipoviću u kojem od Milanovića traže da hitno povuče prijedlog zakona o uskrati pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama iz daljnje procedure, a od Josipovića hitan sastanak u vezi toga pitanja. Sindikalci ocjenjuju da je Vladin prijedlog "potencijalno pravno nasilje bez presedana u novijoj praksi socijalnog dijaloga u Hrvatskoj". Nakon što je donošenjem Zakona o reprezentativnosti vlast već intervenirala u kolektivne ugovore iz kojih radnici crpe svoja prava, ograničivši produženu primjenu pravnih pravila iz kolektivnih ugovora na najviše tri mjeseca, ovim zakonskim prijedlogom namjerava se zaposlenima u javnim službama uskratiti pojedina prava temeljena na kolektivnim ugovorima. Krajnje je neprimjeren postupak Vlade koja svoju pregovaračku poziciju poslodavca javnih službi jača kroz zakone koje sama predlaže i za čije izglasavanje ima osiguranu saborsku većinu, kaže se u pismu. Ako Vlada ne prihvati njihov zahtjev, sindikalne središnjice će žurno na svojim tijelima predložiti usvajanje odluke o istupanju iz Gospodarsko-socijalnog vijeća te svih institucija tripartitnog socijalnog dijaloga u Hrvatskoj.

ZAGREB - Hrvatski telekom (HT) danas je predstavio mrežu budućnosti - TeraStream, koja omogućuje oko tri puta veći kapacitet od ukupnog prometa svih trenutačnih HT-ovih komercijalnih usluga. Ulaganje u TeraStream projekt vrijedno je više od 30 milijuna kuna, kazao je predsjednik Uprave i glavni direktor HT-a Ivica Mudrinić koji je istaknuo i da je ponosan što je Hrvatska s HT-om prva zemlja u svijetu koja instalira ovu inovativnu tehnologiju. Pilot faza odvijat će se u prosincu ove i tijekom iduće godine, a na temelju korisničkih iskustava i provedene analize, HT će donijeti odluku o mogućoj komercijalnoj primjeni testirane TeraStream tehnologije. Predstavljanju je bio nazočan i predsjednik Republike Ivo Josipović koji je u izjavi za novinare kazao kako je riječ o velikoj tehnološkoj inovaciji. Možemo biti ponosni što je Hrvatska odabrana za pilot projekt, što pokazuje povjerenje Europe u naše mogućnosti, naša tehnoška znanja i spremnost društva da prihvati novitete. Riječ je o velikom napretku u IT poslovanju i na nama je da ga iskoristimo, kazao je Josipović.

RIJEKA - Iz Sindikata radnika Dina Petrokemije apelirali su danas na resorna ministarstva da što prije poduzmu sve što je potrebno za pokretanje proizvodnje u toj tvrtki, odnosno da pomognu kako bi se deblokirao račun tvrtke i osigurala stalna opskrba električnom energijom. Radnici Dine nisu dobili plaće od lipnja ove godine, a ako se stanje ne promijeni i račun ne deblokira, ponovno ćemo započeti blokadu tvrtke i sindikalne akcije, izjavio je danas nakon sastanka Izvršnog odbora predsjednik Sindikata radnika Dine Predrag Mihaljević. Dodao je da sindikat traži od turskog investitora, tvrtke Caliskan da se u Dini tijekom ovog tjedna potpiše kolektivni ugovor te da se radnicima omogući odvoz metalnog otpada u svrhu ponovne uspostave javne kuhinje za radnike. Mihaljević je izjavio da bez daljnje pomoći Ministarstva financija u vezi deblokade računa i Ministarstva gospodarstva u vezi osiguranja stalne, nelimitirane opskrbe električnom energijom neće biti moguće pokrenuti proizvodnju te da će se dugotrajna agonija Dine, bez redovitih plaća, nastaviti.

ZAGREB - Zrakoplovna kompanija British Airways, nakon gotovo deset godina, od danas ponovno leti na izravnoj liniji Zagreb - London (Heathrow). U Zračnoj luci Zagreb danas je upriličen svečani doček zrakoplova British Airwaysa koja će ubuduće svakodnevno, zrakoplovima tipa Airbus A319/A320, povezivati britansku metropolu s glavnim gradom Hrvatske. Nova linija će pružiti izravnu svakodnevnu vezu između Zagreba i Londona te će omogućiti poslovnim i turističkim putnicima iz obje zemlje da planiraju svoje poslovno putovanje i odmor. Putnicima iz Zagreba za London to će, kako ističu iz britanske zrakoplovne kompanije, omogućiti i pristup globalnoj putničkoj mreži British Airwaysa i njihovih partnera iz glavne zračne luke British Airwaysa London Heathrow prema više od 500 destinacija diljem svijeta.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je pao za 1,05 posto, na 1.739,66 bodova, a Crobex10 smanjen je za 1,29 posto, na 980,64 boda. Redovni promet Burze iznosio je svega 6,6 milijuna kuna, a samo je jedna dionice, ona HT-a, imala milijunski promet. Dionicom HT-a ostvaren je promet od 1,9 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 1,21 posto, na 200,99 kuna. Za 0,98 posto, na 66,65 kuna, porasla je cijena dionice Dalekovoda, uz promet od 945,6 tisuća kuna. Dionici Ericssona Nikole Tesle cijena je pala za 1,24 posto, na 1.270,04 kune, s prometom od 437,9 tisuća kuna. Po prometu slijedi dionica Podravke s 345,8 tisuća kuna i nepromijenjenom cijenom od 267,53 kune. Pad cijene imale su dionice Končara elektroindustrije za 0,47 posto, Valamar Adria Holdinga 0,75 posto, Atlantske plovidbe 0,83 posto, povlaštena Adris grupe 1,78 posto, dionica Ine za 2,10 posto. S rastom cijene trgovanje su završile dionice građevinskog sektora - Instituta IGH za 2,28 posto, Tehnike 3,97 posto, Hidroelektre niskogradnje 5,06 posto, Ingre za 5,67 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙