FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 16. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

NEWTOWN - Sva djeca ubijena u krvavom pohodu Adama Lanze na školu u Newtownu bila su u dobi od šest do sedam godina, vidljivo je iz popisa žrtava koji su američke vlasti objavile u subotu navečer. Adam Lanza ubio je dvadesetero djece i sedam odraslih u školi Sandy Hook. Prije nego što je krenuo u svoj sumanuti krvavi pohod ubio je svoju majku u njihovoj kući. Glavni patolog države Connecticut Wayne Carver objavio je da je Lanza koristio poluatomatsku pušku kao svoje glavno oružje i da su sve žrtve pogođene više puta iz blizine. Sve odrasle žrtve su žene. Ravnateljica škole, školska psihologinja i četiri učiteljice i odgojiteljice. Sva ubijena djeca su bila u dobi od šest do sedam godina, 12 djevojčica i osam dječaka. Najmlađe ubijeno dijete proslavilo je šesti rođendan prije mjesec dana, a najstarije sedmi samo četiri dana prije smrti. Patolog Carver, koji je nadgledao autopsije, a neke izvršio i sam, izjavio je da je to bilo "najgore što je u životu vidio". Roditelji su svoju poginuli djecu identificirali pomoću fotografija kako bi im se smanjio šok.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama u nedjelju će otputovati u Newtown u Connecticutu kako bi se susreo s obiteljima žrtava napada na školu Sandy Hook u tom gradu u kojem je 20-ero djece i sedmero odraslih ubijeno u mahnitom pohodu Adama Lanze koji je šokirao taj miran gradić na jugu Nove Engleske, 130 kilometara sjeveroistočno od New Yorka, i cijelu naciju ostavio u žalosti. Bijela kuća objavila je da će se Obama obratiti u nedjelju navečer na bdijenju. Predsjednik Obama u subotnjem je radijskom obraćanju naciji pozvao Amerikance na solidarnost. Ponovio je svoju poruku od petka i pozvao da se politika makne na stranu i poduzme djelotvorna akcija koja će spriječiti ponavljanje ovakvih tragedija. Nije, međutim, izrijekom spomenuo potrebu bolje kontrole naoružanja u zemlji.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama predložit će predsjednika senatskog odbora za vanjsku politiku, demokratskog senatora Johna Kerryja za novog američkog državnog tajnika, otkrili su u subotu izvori upoznati s postupkom. Kerry je bio predsjednički kandidat demokrata u 2004. godini i odani je pobornik Obamine politike i trebao bi zamijeniti sadašnju državnu tajnicu Hillary Clinton za koju se očekuje da će se kandididrati na sljedećim predsjedničkim izborima 2016. godine. Izabran u Senat 1984., Kerry je na nacionalnoj razini postao poznat kao stručnjak za vanjsku politiku kada se vratio u senatorske klupe nakon gubitka predsjedničkih izbora 2004.

ZAGREB/HELSINKI - Finski parlament u utorak će odlučivati o ratifikaciji hrvatskog ugovora o pristupanju Europskoj uniji, kao dvadeseta zemlja od njih 27 koje to trebaju učiniti prije 1. srpnja 2013., a glasovanju će nazočiti i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko. Leko će u ponedjeljak otputovati u Helsinki, gdje će u utorak nazočiti glasovanju o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora tijekom plenarne sjednice finskog parlamenta (Eduskunta), a prije glasovanja sastat će se na radnom doručku s predsjednikom parlamenta Eerom Heinaeluomom. Tijekom dana predviđeni su susreti predsjednika Sabora i s finskim ministrom vanjskih poslova Erkkijem Tuomiojom te visokim dužnosnicima finskog parlamenta. Finska je 20. članica EU koja će ratificirati hrvatski pristupni ugovor od njih 27. Ratifikaciju još nisu provele Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Belgija, Danska, Nizozemska i Slovenija. U nekima od tih zemalja postupak je pri samom kraju poput Velike Britanije, gdje je završena procedura u donjem domu, zatim u Francuskoj i Belgiji. Dio preostalih zemalja čekat će na završno izvješće Europske komisije o monitoringu, koje će biti objavljeno u ožujku.

KAIRO - Egipćani su u subotu na prvom krugu referenduma tijesnom većinom podržali novi ustav koji je podijelio zemlju, jer se liberali i ljevica protive predloženim odredbama koje vode u islamizaciju i ograničavanje slobode, potvrdili su u nedjelju izvori iz oba politička bloka. Drugi krug održava se u subotu. Referendum se u subotu u ozračju nasilja održao u deset upravnih jedinica, među njima u Kairu i Aleksandriji, drugom najvećem gradu u Egiptu, dok će preostalih 17 glasovati 22. prosinca. Oko 120.000 vojnika i 130.000 policajaca osiguravalo je birališta. Vlasti su odlučile referendum održati u dva kruga zbog bojkota brojnih sudaca koji trebaju nadzirati tijek glasovanja. Tekst novog ustava u skladu je s promjenama nakon pada autokrata Hosnija Mubaraka početkom 2011., tvrde njegovi autori, no oporba koju čine sekularni krugovi, ljevica i liberali, tvrdi da je skrojen po mjeri islamista i vodi u islamizaciju i ograničenje sloboda. Referendum je shvaćen i kao izjašnjavanje o predsjedniku Muhamedu Mursiju koji je izabran u lipnju tijesnom većinom od 51,7 posto. Podršku je izgubio i zbog teškog gospodarskog stanja zbog čega raste javno nezadovoljstvo.

CARACAS - Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez povratio je puni intelektualni kapacitet nakon šest sati duge operacije zbog recidiva raka na Kubi ovaj tjedan, objavio je njegov ministar u subotu. Chavezovo zdravlje rapidno se pogoršalo nakon pobjede na predsjedničkim izborima u listopadu. Njegova borba s rakom traje od lipnja prošle godine i ovo mu je bila četvrta i dosad najteža operacija. Ministar znanosti i tehnologije Jorge Arranza, koji je i Chavezov zet, izjavio je iz Havane da se predsjednik nastavlja oporavljati nakon zahtjevne operacije. "On je punoj intelektualnoj sposobnosti. Bilo je nekih napetih trenutaka, posebice u utorak i srijedu, ali prevladane su i Chavez se nastavlja oporavljati", kazao je Arranza. Ne bude li Chavez u mogućnosti službeno započeti svoj treći mandat 10. siječnja, kao što to propisuje ustav, morat će biti raspisani novi izbori u roku od 30 dana.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙