FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: slek
ZAGREB, 15. prosinca 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

NEWTOWN - Policija u Connecticutu pronašla je vrlo dobre dokaze koji bi trebali pomoći utvrđivanju motiva za pokolj u osnovnoj školi u Newtownu, objavio je inspektor u tamošnjoj državnoj policiji Paul Vance na tiskovnoj konferenciji u subotu. "Snage za provedbu zakona pronašle su na mjestu zločina neke vrlo dobre dokaze koji će pomoći našim istražiteljima u sklapanju cjelovite slike o tome što se dogodilo u Newtownu, i još važnije, zašto se dogodilo", kazao je Vance. Vance nije opisao dokaze, ali je kazao da je dvadesetogodišnji napadač Adam Lanza na silu ušao u školu, čime su demantirane neke glasine da je bio pušten. Policija je također objavila da je žena pronađena na drugom mjestu zločina rodbinski povezana s ubojicom, ali nije potvrdila da se radi o njegovoj majci Nancy Lanzi, kako pišu svi američki mediji. Dvadesetero djece u dobi od pet do deset godina i sedmero odraslih ubijeno je u mahnitom pohodu Adama Lanze koji je šokirao taj miran gradić na jugu Nove Engleske, 130 kilometara sjeveroistočno od New Yorka, i cijelu naciju ostavio u golemoj žalosti.

WASHINGTON - Većina naslova u subotnjim izdanjima američkih novina odnosila se na pokolj u Connecticutu gdje je u petak ubijeno 20 djece i sedam odraslih te je u medijima potaknut niz pitanja o kontroli nad oružjem u zemlji. "Ubojstvo u Connecticutu: šok, tuga i pitanje - zašto?", naslov je članka u listu USA Todayu. "Nezamislivo", naslov je na prvoj stranici Tampa Bay Timesa. "Amerika plače", "Masakr nad nevinima", piše njujorški Daily News. "Nezamisliv pokolj koji je u gradu Newtownu u četvrtak ujutro počinio naoružani Adam Lanza uznemirio i potresao zemlju i do suza doveo predsjednika Obamu", dodaje se. "Nacija u žalosti nakon masakra u Connecticutu", naslov je koji je osvanuo na prvoj stranici The Wall Street Journala, najtiražnijega američkog dnevnog lista koji prenosi kako je predsjednik Obama na emotivnoj konferenciji za novinare govorio o pokretanju ponovne rasprave o oružju.

ZAGREB - Obiteljima žrtava i američkom narodu u subotu sa svih strana svijeta stižu izrazi sućuti zbog pokolja u osnovnoj školi u Newtownu u kojem je ubijeno dvadesetero djece i sedmero odraslih. Građani Rio de Janeira u subotu su, u ime svih stanovnika Brazila, odali počast žrtvama pokolja u američkoj osnovnoj školi u Connecticutu postavivši 26 crnih križeva na plaži Copacabani. Ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je telegram američkom predsjedniku Baracku Obami i zamolio ga da prenese izraze sućuti obiteljima stradalih te je izrazio suosjećanje s američkim narodom. Njemačka kancelarka Angela Merkel preko svog je glasnogovornika izrazila "duboku tugu" zbog tog događaja. Obiteljima žrtava poručila je da nisu sami u svojoj boli. Papa Benedikt XVI. poslao je pismo koje je pročitano tijekom bdijenja u Newtownu i kazao je da moli za žrtve i njihove obitelji. Obama je primio i izraze sućuti britanske kraljice Elizabete II. i njezina premijera Davida Camerona. Oglasili su se i francuski predsjednik Francois Hollande koji je kazao da užasnut tragedijom i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. Šok i nevjericu još su u petak navečer izrazili čelnici EU-a, a izraze sućuti poslao je u subotu i američki 'neprijatelj' Iran.

ZAGREB - Prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić uputila je sućut američkoj državnoj tajnici Hillary Clinton povodom pokolja u školi u gradu Newtownu, priopćio je u subotu MVEP. "Iskreno potresena tragedijom u školi u Newtownu u kojoj je stradao velik broj djece i njihovih učitelja izražavam duboku sućut Vama i svim obiteljima nastradalih" stoji u poruci sućuti. U mahnitom pohodu ubojica Adam Lanza u osnovnoj školi u Newtownu u saveznoj državi Connecticut u petak je ubio dvadesetero djece i šestero odraslih, a potom i sebe.

WASHINGTON - Državna tajnica SAD-a Hillary Clinton oporavlja se nakon potresa mozga, rekao je u subotu glasnogovornik State Departmenta. "Tajnica Clinton je uslijed želučanog virusa dehidrirala te pala u nesvijest pri čemu je pretrpjela potres mozga", rekao je glasnogovornik Philippe Reines u izjavi. "Ona se oporavlja kod kuće a liječnici će je nastaviti redovito pratiti. Na njihovu preporuku ona će nastaviti raditi idućeg tjedna od kuće i ostati u redovnom konktaktu s ministarstvom i drugim dužnosnicima. Ona se nada ubrzo vratiti u ured", dodao je Reines.

BEOGRAD - Srbijanski političari i bivši ministri peru ruke od uhićenog vlasnika "Delta holdinga" i jednog od najmoćnijih Srba Miroslava Miškovića, a ni predsjednik države Tomislav Nikolić mu navodno nije htio pomoći da izbjegne uhićenje i pritvor, piše u subotu beogradski tisak. Kako navodi "Blic" pozivajući se na neimenovane izvore, Mišković je nakon prvog saslušanja u policiji zatražio i pomoć predsjednika Nikolića, ali je on to odbio. Izvor "Blica" navodi da je na Miškovićevu inicijativu prije uhićenja organiziran sastanak sa Nikolićem, ali taj susret nije završio povoljno po vlasnika "Delte". "Predsjednik mu je samo rekao da mu on ne može pomoći", citira "Blic" svoje neimenovane izvore i dodaje kako "u predsjedništvu nisu željeli ni potvrditi, ni demantirati ovu informaciju". Srbijanska kriminalistička policija uhitila je u srijedu Miroslava Miškovića, njegovog sina Marka i još nekoliko osoba koje se dovode u svezu s poslovima privatizacije poduzeća za ceste, a nakon saslušanja pokrenuta je istraga i određen im je pritvor do 30 dana.

DIYARBAKIR - Turska vojska zaplijenila je više od 20 tona marihuane, tržišne vrijednosti od oko 17 milijuna eura, pronađenih u skladištima PKK, izvijestio je u subotu guverner pokrajine Diyarbakir. Guverner te jugoistočne turske pokrajine Mustafa Toprak ocijenio je kako je riječ o jednom od najvećih uspjeha vlasti u zapljeni droge od čijih se prihoda financira ta separatistička organizacija. "Otkrili smo 21 tonu marihuane te nekoliko kutija punih streljiva i eksploziva", rekao je on.

LONDON - Obitelj medicinske sestre koja se ubila pošto je nasjela na psinu australskog radija u vezi sa zdravstvenim stanjem trudne britanske vojvotkinje Catherine, odala je u subotu pokojnoj majci i supruzi počast i priopćila kako je njezina smrt ostavila "prazninu koja se ne da ispuniti". Jacintha Saldanha pronađena je obješena, s ranama na zapešću, u garderobi londonske bolnice kralja Edwarda VII. samo nekoliko dana nakon što je nasjela na varku australskog radija i telefonski poziv prespojila kolegici koja je radijskim voditeljima rekla kako se osjeća trudna supruga britanskog princa Williama.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙