FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 15. prosinca 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

SUBOTICA - Glavni uzroci smanjenja broja Hrvata u Srbiji su nenasilna asimilacija, relativno česti nesporazumi u hrvatsko-srpskim odnosima i visok animozitet većinskog naroda prema Hrvatima, priopćilo je u subotu Predsjedništvo Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), koje je na sjednici analiziralo rezultate popisa stanovnika 2011. Prema rezultatima posljednjeg popisa u Srbiji živi 57.900 Hrvata, ili 0,81 posto ukupne populacije u Srbiji, što je za gotovo 20 posto manje u odnosu na rezultate popisa iz 2002. godine, kada je Hrvata u Srbiji bilo 70.602. "Teška gospodarska i socijalna situacija u Republici Srbiji pogodila je i hrvatsku zajednicu i jedan je od glavnih razloga smanjenja broja Hrvata u Republici Srbiji", navodi se u priopćenju. Među uzroke smanjenja broja pripadnika ove zajednice DSHV navodi i "život u uvjetima visokog animoziteta većinskog naroda u odnosu na Hrvate u Republici Srbiji, relativno česti nesporazumi u hrvatsko- srpskim odnosima i procesi nenasilne asimilacije što je dovelo do porasta etničke mimikrije".

MOSTAR - Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Patrick Moon odbacio je mogućnost da se kroz preustroj Federacije BiH uspostavi treći, hrvatski entitet kazavši da je teško vjerovati da će ikada do toga doći. "Treći entitet nije prijedlog koji je na stolu i ja vas uvjeravam da to neće biti rezultat ovog procesa i ne mogu predvidjeti situaciju u kojoj bi ikada to bilo usvojeno", rekao je Moon u intervju za subotnje izdanje Nezavisnih novina iz Banje Luke. Pojasnio je da prijedlozi o trećem entitetu predstavljaju korak unatrag u vrijeme nakon rata te da Bosni i Hercegovini 'nisu potrebne dalje podjele'. "Zemlja se treba ujediniti na način koji će ujediniti građane da rade na zajedničkim ciljevima. Ova ideja o trećem entitetu je gledanje unatrag, nitko ne želi ići unazad u razdoblje nakon rata", dodao je američki diplomat.

LJUBLJANA - Na 35 uličnih prosvjeda u 35 gradova u Sloveniji u protekla tri tjedna sudjelovalo je oko 70.000 ljudi, navodi u subotu dnevnik "Večer" iz Maribora, grada gdje su prosvjedi bili najmasovniji i doveli do ostavke gradonačelnika Franca Kanglera koji je u međuvremenu postao svojevrsni simbol za političku korupciju. Sljedeći val protesta najavljen je za idući petak. Skupine koje organiziraju proteste preko Facebooka u Ljubljani očekuju 8000 prosvjednika, a do tada će biti jasno mogu li dosadašnje spontane ali heterogene manifestacije društvenog nezadovoljstva rezultirati stvaranjem političke platforme koja će jasno izraziti svoje zahtjeve i ciljeve, piše list.

BEJRUT -Postrojbe režima Bašara al-Asada vode žestoke sukobe u subotu ustanicima u južnim četvrtima Damaska, i okupljaju pojačanja kako bi zauzele lokalitet blizu Daraje, opkoljen unazad mjesec dana, prema sirijskoj nevladinoj organizacija. Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio je da se sukobi odvijaju u kampu palestinskih izbjeglica Jarmuk, na jugu Damaska, gdje se ustanici sukobljavaju s vojnicima i prorežimskim palestinskim borcima. U jugozapadnom predgrađu glavnog grada, trenutno u središtu sukoba između ustanika koji nastoje doprijeti do središta Damaska i režima koji želi sačuvati područje od približno osam kilometara oko glavnog grada, Opservatorij je javio da vojska dobija pojačanja.

LONDON - Broj izbjeglica na istoku DR Konga u naglom je porastu kao rezultat nedavnih sukoba u tom području objavila je u subotu humanitarna organizacija Liječnici bez granica (MSF) a prenosi BBC. Prema podacima MSF-a sada se na spomenutom području nalazi oko 800.000 izbjeglica u odnosu na 500.000 koliko ih je potjerano i izbjeglo iz svojih domova prije najnovijih sukoba u studenome. Pobunjenička skupina M23, koju uglavnom čine dezerteri iz regularne vojske, zaprijetila je da će srušiti vladu Konga nakon što je zauzela grad Gomu u listopadu. Sukobi su se zasad smirili dok sukobljene strane pokušavaju na pregovorima u Ugandi dogovoriti rješenje. MSF naglašava da izbjeglice nemaju odgovarajući smještaj a da nema ni naznaka kad bi sukobljene strane mogle postići dogovor, što bi omogućilo povratak izbjeglih u njihove domove.

KABUL - Posljednje francuske borbene postrojbe napustile su u subotu Kabul, dvije godine prije konačnog povlačenja međunarodnih snaga iz te zemlje. Približno 200 vojnika iz 35. pješačke pukovnije iz Belforta krenulo je avionom u subotu ujutro, saznaje se iz izvora zračne luke. Ti bi se vojnici, nakon tri dana provedena na Cipru, trebali vratiti u Francusku 18. prosinca. Francuska ima još 1500 vojnika u neborbenim postrojbama zemlji i to instruktora i logističara smještenih prvenstveno u Kabulu, uz vojne liječnike i ostalo osoblje. Francuska je na u Afganistau imala i do 4000 vojnika.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙