FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 20. studenog 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

KAIRO

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je u utorak u Kairu sve sukobljene strane u Gazi da "odmah prekinu vatru", sedmog dana izraelske operacije "Stup obrane" protiv naoružanih skupina u Pojasu Gaze. "Sve strane moraju odmah prekinuti vatru. Svaka daljnja eskalacija ugrozit će čitavu regiju", istaknuo je na tiskovnoj konferenciji u društvu predsjednika Arapske lige Nabila al-Arabija. "Ovdje sam zbog zabrinjavajućeg stanja u Gazi. Ovdje sam da osobno pozovem na prekid nasilja", dodao je. "Tajnik al-Arabi i ja dijelimo iskrenu zabrinutost" zbog gubitka ljudskih života. Ban je rekao da "suosjeća s velikim brojem civila uvučenih u sukob a napose s obiteljima ranjenih i poginulih".

KABUL

Francuska vojska napustila je u utorak Kapisu, zadnju pokrajinu u Afganistanu u kojoj se borila i u kojoj je izgubila najviše vojnika, u okviru ubrzanog povlačenja iz zemlje. Posljednjih 400 francuskih vojnika raspoređenih u toj nestabilnoj pokrajini sjeveroistočno od glavnog grada Afganistana počelo je odlaziti u konvoju iz Nidžraba, zadnje baze u kojoj su boravili Francuzi u Kapisi. Na približno 2200 francuskih vojnika prisutnih danas u Afganistanu, približno 700, kao posljednje "borbene snage", vratit će se u svoje vojarne u Francuskoj do kraja godine, prema vojnom izvoru.

NEW YORK

Rekordnih 110 zemalja podržalo je u ponedjeljak rezoluciju kojom Ujedinjeni narodi svake druge godine pozivaju na ukidanje smrtne kazne u svijetu. SAD, Japan, Kina, Iran, Indija, Sjeverna Koreja i Sirija neke su od 39 zemalja koje su glasovale protiv te rezolucije koju je izglasala Opća skupština UN-a. Suzdržano je bilo 36 zemalja. Na prethodnom glasovanju 2010. godine 107 zemalja podržalo je tu rezoluciju.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙