FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 11. prosinca 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

RIM - Europski političari koji kritiziraju kandidaturu Silvija Berlusconija za talijanskog premijera ne poštuju slobodu izbora Talijana, rekao je u Berlusconi. "Reakcija nekih europskih političara i nekih stranih novinara uvredljive su jer ne poštuju slobodu izbora Talijana", rekao je bivši talijanski premijer, koji se nada da će se početkom 2013. i četvrti put vratiti u Palaču Chigi. Neopravdane procjene povezane su i s ponovnim spekulacijama čija je svrha oslabiti naše tvrtke i omogućiti da postanu lagan plijen za strane kupce, rekao je Berlusconi, predstavljajući se kao branitelj talijanskog gospodarstva. Istodobno je nastojao opovrgnuti razmišljanja mnogih koji smatraju kako je on euroskeptik zainteresiran isključivo za nacionalne interese.

LONDON - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je u ponedjeljak da bi Škotska, u slučaju da postane neovisna država, morala zatražiti članstvo u Europskoj uniji, bacajući sumnje na pretpostavke da bi neovisna Škotska automatski postala članica EU. Škotska nacionalna stranka je glavni zagovornik škotske neovisnosti i namjerava održati referendum 2014. godine. Jedan od glavnih argumenata u zagovaranju neovisnosti je taj da će Škotska automatski postati članica EU. "Ako jedan dio države...želi postati neovisan, naravno kao neovisna država mora podnijeti zahtjev za članstvo Europskoj uniji prema pravilima - to je očito", rekao je Barroso za BBC. Na pitanje da li bi ta država trebala pregovarati o članstvu on je odgovorio: "Da".

BARCELONA - Nekoliko tisuća Katalonaca, prema procjeni policije njih oko 4500, prosvjedovalo je u ponedjeljak u Barceloni zalažući se za održanje katalonskog jezika u školama u toj pokrajini i protiv plana o reformi obrazovanja centralne španjolske vlade koja radi na reduciranju katalonskog u školama. Planom obrazovne reforme središnje španjolske vlade predviđa se reduciranje katalonskog u školama u toj pokrajini. Reforme u obrazovanju navodno bi se trebale provesti zbog poboljšanja kvalitete obrazovanja. Irene Rigau, ministar obrazovanja u katalonskoj vladi, u ponedjeljak je kritizirao novi nacrt zakona kazavši da će uvođenje proporcionalnosti između katalonskog i kastiljskog jezika ugroziti katalonski model obrazovanja i ugroziti jedinstvo katalonskog naroda.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙