FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 9. prosinca 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

RIM - Talijanski premijer Mario Monti rekao je u subotu predsjedniku Giorgiu Napolitanu da namjerava dati ostavku na svoju dužnost, priopćio je ured talijanskog predsjednika. Monti je kazao da ne smatra "mogućim nastaviti mandat i izrazio namjeru da da ostavku", kaže se u priopćenju, objavljenom nakon dvosatnog razgovora Montija i Napolitana. Monti je svoju namjeru objavio nakon što je bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi najavio da se ima namjeru kandidirati na parlamentarnim izborima u Italiji početkom 2013. Kako javlja agencija Reuters, Monti je kazao da ne osjeća da ima potporu u parlamentu nakon što je Berlusconijeva stranka Narod slobode povukla potporu njegovoj vladi. Berlusconi je ostavku na položaj premijera podnio 2011., zbog seksualnog skandala u koji je bila upletena maloljetna prostitutka. Predsjednik Napolitano tada je od bivšeg europskog povjerenika Marija Montija zatražio da sastavi tehnokratsku vladu, uz potporu široke koalicije koja je uz lijevi centar uključivala i Berlusconijev Narod slobode.

KAIRO - Egipatski predsjednik Muhamed Mursi poništio je sinoć dekret od 22. studenoga kojim su se povećavale ovlasti predsjednika i zbog kojeg su prije dva tjedna izbili siloviti prosvjedi, ali nije došlo i do odgode referenduma o novom ustavu koju su njegovi protivnici također tražili. Time će referendum o usvajanju novog ustavu biti održan prema planu, 15 prosinca, pojasnio je uz ostalo na press-konferencije glasnogovornik Mohamed Selim el-Awa. Dekret i referendum glavni su razlozi anti-Mursijevih prosvjeda koji u zadnja dva tjedna potresaju Egipat, a pri čemu je u sukobima u blizini predsjedničke palače u Kairu najmanje sedmoro osoba poginulo. Oporba smatra da nacrt ustava ne ispunjava ciljeve svih Egipćana, te da utire put pojačanoj islamizaciji zakona i ne daje jamstva za medijske i vjerske slobode.

VARŠAVA - Tri osobe su umrle od studeni u zadnja 24 sata u Poljskoj, gdje su se temperature u nekim dijelovima zemlje spustile na minus 15 Celzijevih stupnjeva, a jedna je žrtva zabilježena u Češkoj, priopćili su službeni izvori. Žrtve u Poljskoj su trojica muškaraca između 35 i 87 godina, koje je hladnoća iznenadila i smrzli su se u blizini svog doma. Dvije žrtve su zabilježene u središtu zemlje a jedna na istoku, rekao je glasnogovornik policije Mariusz Sokolowski. U prvom naletu hladnoće u listopadu je već umrlo 14 osoba u Poljskoj, gdje je velika studen lani bila kobna za dvjestotinjak ljudi. Većina žrtava su beskućnici, nerijetko u alkoholiziranom stanju. Policija redovito upućuje pozive na oprez i moli građane da joj jave ako naiđu na osobe bez stalnog prebivališta. U susjednoj Češkoj gdje su se temperature spustile čak do minus 27 stupnjeva prva je žrtva zabilježena na sjeveru zemlje. Radi se o muškarcu u dobi od 67 godina koji je otkriven smrznut u blizini svog doma.

(Hina) xmaš yggoj/maš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙