FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 1. prosinca 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

LJUBLJANA - Slovenski predsjednik Danilo Tuerk i njegov izazivač na nedjeljnim predsjedničkim izborima Borut Pahor složili su se u svom zadnjem nastupu pred biračima na Slovenskoj televiziji u petak navečer da ne bi bilo dobro da se Slovenija nađe među zadnjim članicama Europske unije koje će ratificirati hrvatski pristupni ugovor. Tuerk je rekao da bi to bila velika greška, a Pahor da bi ratifikaciju mogla ugroziti politička kriza u kojoj bi se Slovenija mogla naći iduće godine. Ako bi do te krize u Sloveniji došlo, upitno je da li bi u slovenskom parlamentu uopće bilo moguće osigurati dvotrećinsku većinu glasova, kolika je potrebna za potvrdu hrvatskog ugovora o pristupanju Uniji, rekao je Pahor. Dodao je da su odnosi s Hrvatskom i pravodobna ratifikacija sporazuma za Sloveniju važni ako želi održati svoj renome u regiji, te da bi u slučaju kašnjenja ratifikacije međunarodna zajednica teško mogla razumjeti Sloveniju.

LJUBLJANA - Više osoba ozlijeđeno je u petak navečer u sukobima prosvjednika i policije u središtu Ljubljane - po podacima policije koja je prilikom rastjerivanja nasilnog dijela prosvjednika pred parlamentom i na Kongresnom trgu upotrijebila suzavac i vodeni top, ozlijeđeno je 10 do 15 policajaca a uhićeno je 14 osoba. Prema neslužbenim podacima u ljubljanski klinički centar primljeno je 6 osoba s lakšim ozljedama. Prosvjedi su započeli popodne u 16 sati, a masa od nekoliko tisuća kasnije se prebacila pred zgradu parlamenta koji je štitila policija. Mediji navode da su se prosvjedi osim u završnom dijelu, kad je policiju provocirala i napadala skupina od oko 30 izgrednika u kapuljačama, odvijali pretežno mirno. Protesti započeti u Mariboru početkom tjedna, gdje je revolt izazvalo odbijanje gradonačelnika Franca Kanglera da dade ostavku zbog niza slučajeva korupcije i predkaznenih postupaka koji se protiv njega vode, ovih su se tjedana prelili i u druge slovenske gradove.

WASHINGTON - Novi izraelski plan o proširenju naselja je kontraproduktivan te bi mogao otežati proces povratka Izraelaca i Palestinaca za pregovarački stol, objavljeno je u petak iz Bijele kuće. "Ponavljamo svoje ranije stajalište o tome da se protivimo podizanju naselja i izgradnji u istočnom Jeruzalemu", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Tommy Vietor. Izraelci planiraju izgraditi više tisuća novih kuća namijenjenih svojim doseljenicima na području okupirane Zapadne obale i istočnog Jeruzalema, izjavio je izraelski dužnosnik koji je želio ostati anoniman. Također je kazao kako je konzervativna vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua odobrila izgradnju oko 3000 stanova.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙