FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 15. prosinca 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

KAIRO - Egipćani su u subotu počeli glasovati na referendumu o nacrtu novog ustava koji je podijelio zemlju, jer se liberali i ljevica protive predloženim odredbama koje vode u islamizaciju i ograničavanje slobode. Glasačka mjesta trebala bi biti otvorena do 18.00 sati ali je najavljeno da bi se, ovisno o odzivu, rok mogao i produžiti. Referendum se u subotu treba održati u deset upravnih jedinica, među njima u Kairu i Aleksandriji, drugom najvećem gradu u Egiptu, dok će preostalih 17 glasovati 22. prosinca. Oko 120.000 vojnika i 130.000 policajaca osiguravat će birališta. Vlasti su odlučile referendum održati u dva kruga zbog bojkota brojnih sudaca koji trebaju nadzirati tijek glasovanja. Tekst novog ustava u skladu je s promjenama nakon pada autokrata Hosnija Mubaraka početkom 2011., tvrde njegovi autori, no oporba koju čine sekularni krugovi, ljevica i liberali, tvrdi da je skrojen po mjeri islamista i vodi u islamizaciju i ograničenje sloboda. Referendum je shvaćen i kao izjašnjavanje o predsjedniku Muhamedu Mursiju koji je izabran u lipnju tijesnom većinom od 51,7 posto. Podršku je izgubio i zbog teškog gospodarskog stanja zbog čega raste javno nezadovoljstvo.

CARACAS - Predsjednik Venezuele Hugo Chavez oporavlja se od operacije na zadovoljavajući način i razgovarao je sa svojim bližnjima, rekao je u petak venezuelanski ministar za komunikacije Ernesto Villegas. Chavez (58) je operiran u utorak u Havani a sada "odgovara na provedeni tretman na zadovoljavajući način", rekao je Villegas. Čitajući redovito vladino izvješće o Chavezovom stanju, Villegas je rekao da je predsjednik razgovarao sa svojim bližnjima i poslao pozdrave svim građanima Venezuele. Najavljeno je da će njegov oporavak biti dug.

LJUBLJANA - Jačanje gospodarske suradnje sa skupinom država izvan EU-a, među kojima sa Rusijom i Turskom, strateški je plan Slovenije za iduću godinu, izjavio je u razgovoru za ljubljansko "Delo" od subote ministar gospodarstva Radovan Žerjav koji uz to želi u Sloveniju privući jednog od velikih njemačkih automobilskih koncerna. Žerjav je rekao da je dobra vijest što je po zadnjim podacima slovenski izvoz u prvih devet mjeseci ove godine porastao za jedan posto, a strateškim dokumentom za iduću godinu planiramo povećati gospodarsku suradnju sa Rusijom, Kazahstanom, Azerbejdžanom, Turskom, Indijom i Kinom. "Određivanje tog prioriteta ne znači da ćemo zanemariti tržišta koja su nam na dohvat ruke poput Italije, Austrije i Mađarske i država na Balkanu jer je to naš prirodni ekonomski prostor", trekao je Žerjav u razgovoru za ljubljansko "Delo" od subote.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙