FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: vlar
ZAGREB, 14. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti u Hrvatskoj u 21 sat:

ZAGREB - Agencija Standard&Poor’s (S&P) snizila je danas kreditni rejting Hrvatske na 'BB+/B', uz stabilnu prognozu, a to smanjenje rejtinga obrazlaže nedostatnim reformama. S dosadašnjeg dugoročnog i kratkoročnog kreditnog rejtinga 'BBB-/A-3', koji je bio zadnja stepenica u investicijskom rejtingu, hrvatski je rejting sada pao na 'BB+/B'. "Po našem mišljenju, reforme hrvatske vlade do sada nisu bile dovoljne da bi se uklonile strukturne rigidnosti koje ograničavaju potencijal rasta zemlje", navodi se u priopćenju S&P-a.

ZAGREB - Ministarstvo branitelja objavit će u srijedu, 19. prosinca, Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, nakon što su zakonskim izmjenama danas u Hrvatskom saboru ostvareni svi preduvjeti za javnu dostupnost popisa hrvatskih branitelja iz braniteljskog Registra. U 12,30 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu Registar će predstaviti ministar branitelja Predrag Matić, dok će svoje ratne putove, uz ministra branitelja, objaviti i ministar obrane Ante Kotromanović te ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko izjavio je danas kako je Sabor u prvoj godini sedmog saziva, u teškim vremenima gospodarske krize i ispunjavanja kriterija za ulazak u EU, potpuno ispunio svoje Ustavom propisane zadaće, ali i izrazio nezadovoljstvo nedovoljnim angažmanom dijela zastupnika u parlamentarnom radu. "Jesam li zadovoljan pristupom na raspravama i kako izgleda sabornica, ne, nisam zadovoljan. Mislim da nisu svi zastupnici pokazali potrebnu odgovornost prema zastupničkoj dužnosti, jer postoje zastupnici koji nisu opravdali svoj izostanak", odgovorio je Leko na novinarski upit kako je zadovoljan nazočnošću zastupnika na sjednicama. Na konferenciji za novinare u Saboru, na kojoj je predstavio statističke podatke o radu sedmog saziva u prvoj godini mandata, Leko je istaknuo kako ne očekuje da će sabornica uvijek biti puna, ali očekuje veći angažman.

RIJEKA - Primorsko-goranski savez (PGS) priopćio je na današnjoj konferenciji za novinstvo u Rijeci da je zamjenici ministra gospodarstva Tamari Obradović-Mazal predao peticiju protiv likvidacije "3. maja" s 13.800 potpisa. Potpisi su se prikupljali u Rijeci i u drugim gradovima Primorsko-goranske županije, a PGS je peticijom želio dokazati da građani tog područja žele da riječko brodogradilište nastavi svoju djelatnost. Potpredsjednik stranke Branko Juretić izrazio je zabrinutost zbog prebacivanja odgovornosti za budućnost "3. maja" s Vlade RH na Uljanik kao privatnu tvrtku. Odgovornost za sudbinu "3. maja" je velika zbog njegova značenja za gospodarstvo toga kraja te država mora ostati aktivan sudionik u postupku njegove privatizacije i preustroja, rekao je Juretić.

ZAGREB - Predsjedništvo HDZ-a večeras je jednoglasno odlučilo da će glavnog tajnika stranke Milijana Brkića u Saboru zamijeniti Marija Rapo iz Banja Luke, izvijestio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nakon večerašnje sjednice Predsjedništva. "Htjeli smo u Saboru imati osobu iz BiH da zastupa interese te naše zanemarene populacije", objasnio je Karamarko. Milijan Brkić nedavno je objavio da će se povući iz Sabora, odbacujući pritom tumačenja da odlazi nakon što je objavljeno da je plagirao diplomski rad na Policijskoj akademiji. Objasnio je da se povlači jer ne može istodobno kvalitetno obnašati dužnosti u Saboru i stranci u kojoj je i na čelu izbornog stožera za predstojeće lokalne izbore, a dio medija nagađao je da će ga u Saboru zamijeniti Karamarkov zamjenik Drago Prgomet.

ZAGREB - Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu danas su identificirani posmrtni ostatci 11 osoba - četiri hrvatska branitelja iz Domovinskoga rata i sedam civila, od kojih je deset osoba ekshumirano s područja Vukovarsko-srijemske županije, a tijelo jedne ekshumirane osobe preuzeto je iz Republike Srbije. Identifikaciju posmrtnih ostataka 11 osoba ekshumiranih iz masovnih i pojedinačnih grobnica organizirala je i koordinirala Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja, a prisustvovali su joj ministar branitelja Predrag Matić i njegov pomoćnik i čelnik Uprave za zatočene i nestale Ivan Grujić.

ZAGREB - Skupina znanstvenika danas je u apelu hrvatskoj javnosti, znanstvenoj zajednici i donositeljima političkih odluka upozorila na loše stanje u akademskoj zajednici koje se, po njihovom mišljenju, može popraviti samo korjenitim promjenama i to što prije. Kao ključni problem znanstvenici su izdvojili nepostojanje stvarne kontrole kvalitete i naveli da sustav znanosti i visokog obrazovanja mora biti zasnovan na principima izvrsnosti i međunarodne uključenosti, a najavili su i opsežniji dokument u skladu s naznačenim smjernicama

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović danas je podržao stajališta iz javnog apela skupine znanstvenika u kojem traže korjenite promjene u sustavu znanosti i naglasio da je to ministarstvo u proteklih godinu dana pokrenulo niz mjera koje idu u tom smjeru. "Vlada RH, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, i ja osobno, u potpunosti podržavamo stavove skupine znanstvenika izražene u apelu. Sve mjere koje je u proteklih godinu dana ministarstvo pokrenulo na polju znanosti idu upravo u tom smjeru: od izmjena i dopuna zakona o Hrvatskoj zakladi za znanost, predloženih izmjena i dopuna zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, koje se uskoro vraćaju u saborsku proceduru, do predviđenog preustroja sustava financiranja, napredovanja i kriterija u znanstvenoj djelatnosti te uključivanja vrsnih domaćih i međunarodno priznatih stručnjaka u naša tijela, povjerenstva i odbore", naveo je ministar Jovanović u odgovoru na apel skupine znanstvenika

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je danas da će od ponedjeljka, 17. prosinca u prizemlju zgrade Gradske uprave građani moći predavati zahtjeve za legalizaciju bespravne gradnje, a oni slabijega imovinskog stanja trebat će doći u Savsku 41, gdje će im stručnjaci pružiti besplatnu uslugu. Milan Bandić rekao je i da će Gradskoj skupštini za sve građane predložiti smanjenje komunalnog doprinosa od 15 od 35 posto i produžavanje njegove otplate s četiri na deset godina uz poček od godinu dana.

ZAGREB - Ministar hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Republike Predrag Matić svečano je večeras na Zagrebačkom velesajmu (ZV) otvorio Božićni sajam braniteljskih zadruga i udruga koji su organizirali Zagrebački velesajam zajedno s Udrugom branitelja Domovinskog rata Zagrebački velesajam i HKUD Željezničar iz Zagreba, pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja i supokroviteljstvom Grada Zagreba. Predsjednik udruge branitelja ZV-a Željko Baća rekao je da je osnovni cilj Božićnog sajma međusobno povezivanje braniteljskih zadruga i udruga. Osim braniteljskih zadruga i udruga sajam je otvoren i za nastupe drugih civilnih zadruga, udruga i gospodarstava, a tijekom sajma održat će se brojne prezentacije tradicionalnih obrta, obiteljskih gospodarstava kao i bogat kulturno-umjetnički program.

SLAVONSKI BROD - Ugovorom o korištenju prostorija između grada Slavonskoga Broda i Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije Slavonski Brod dobiva javnu pučku kuhinju. U sljedećih nekoliko mjeseci za potrebe pučke kuhinje obnovit će se zgrada od 350 metara četvornih u središtu grada, u blizini šetnice uz Savu. Procjenjuje se da će obnova, uređenje i opremanje potrebnim uređajima stajati oko dva milijuna kuna, a osim vlastitoga novca te pomoći grada, Crkva investiciju kani pokriti i donacijama. U brodskoj pučkoj kuhinji na dan će se podijeliti stotinjak obroka.

ZAGREB - Protestantsko evanđeosko vijeće u Republici Hrvatskoj pozvalo je danas Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta da "veći dio dobrog programa u kurikulumu Zdravstvenoga odgoja ne kompromitira u očima velikog broja vjernika roditelja pod pritiskom lobija homoseksualnih skupina" te poručilo da se toj temi treba pristupiti ozbiljnije, promišljenije i u duhu dijaloga. "Iako su mnogi segmenti Zdravstvenog odgoja već i do sad bili prisutni u sklopu drugih predmeta, pozdravljamo cjelovit pristup toj problematici svjesni da naša djeca odrastaju u nezdravom svijetu i da im se za njega treba pripraviti. No, istovremeno držimo da u ovom osjetljivom pitanju nisu konzultirane sve zainteresirane strane, poglavito roditelji koji iz reakcija je očito, ne dijele isti svjetonazor s Ministarstvom", stoji u današnjem priopćenju tog vijeća.

(Hina) xvl yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙