FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prijetnja američke fiskalne krize zabrinjava i ulagače na naftnim tržištima

Autor: mkuz
LONDON, 28. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima jer ulagače zabrinjava mogućnost proračunske krize u Sjedinjenim Državama, najvećem svjetskom potrošaču nafte.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 29 centi, na 109,58 dolara. Dan ranije spustila se na 109,31 dolar, najnižu razinu od 20. studenog. U gotovo istom iznosu spustila se i na američkom tržištu, te se barelom trgovalo po 86,91 dolara.

Američki zakonodavci nisu uspjeli postići napredak u razgovorima o proračunu, zbog čega bi se mogao aktivirati mehanizam automatskog smanjenja potrošnje i povećanja poreza u ukupnom iznosu 600 milijardi dolara.

"Problemi u američkim pregovorima pritišću cijene, budući da i dalje prijeti opasnost fiskalne krize", sažima raspoloženje na tržištu Filip Petersson iz stockholmskog SEB-a.

Izglede za potražnju za naftom dodatno je pritisnula Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), koja je jučer snizila prognoze rasta svjetskog gospodarstva, upozorivši da najveću prijetnju predstavlja dužnička kriza u recesijom pogođenoj eurozoni.

"Izvješće OECD-a podrazumijeva nepovoljne trendove na tržištima, iako značajniji pad cijena koče relativno stabilni novi podaci iz SAD-a i Kine", tumači Petersson.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 108,07 dolara, što znači da je bila 40 centi niža nego dan ranije.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙