FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 12. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Sabor će u nastavku zasjedanja raspraviti konačni prijedlog Zakona o registru birača, koji bi trebao otkloniti probleme u popisu birača i nesklad između broja birača i broja stanovnika. Zakonom se ustanovljuje registar birača, koji će voditi uredi državne uprave, svaki za područje za koje je ustrojen. Središnje tijelo bit će nadležno za obradu podataka te za njihovu usklađenost i točnost. Iz registra birača prije svakih izbora radit će se popis birača, u koji će ući osobe s prebivalištem u Hrvatskoj i valjanom osobnom iskaznicom. Na izborima za Europski parlament i lokalnim izborima, u popis birača ulazit će i državljani članica EU nastanjeni u Hrvatskoj. Osobe za koje se nedvojbeno utvrdi da su s prijavljenog prebivališta odselile u inozemstvo brisat će se iz popisa. Hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj, žele li glasovati na izborima, morat će se aktivno registrirati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inozemstvu ili u nadležnom uredu državne uprave, ako žele glasovati u Hrvatskoj. Aktivna registracija provodit će se za svake izbore. Uz aktivnu registraciju, predviđena je i prethodna registracija za hrvatske državljane s prebivalištem u Hrvatskoj koji žele glasovati u inozemstvu i privremeni upis, za one koji žele glasovati izvan mjesta prebivališta.

ZAGREB

Pregovarački odbor Vlade Republike Hrvatske i sindikata javnih službi potpisat će Temeljni kolektivni ugovor i Dodatak I Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama. Vlada i sedam sindikata javnih službi parafirali su početkom prošlog tjedna novi četverogodišnji Temeljni kolektivni ugovor, dok ga četiri sindikata učlanjenih u Maticu hrvatskih sindikata nisu parafirala. Kako je tada rečeno, novim Temeljnim kolektivnim ugovorom zaposleni u javnom sektoru odriču se božićnice za 2012. i 2013. i regresa za 2013. godinu. Jubilarne nagrade ugovorene su za sve zaposlene koji na to imaju pravo, uz osnovicu od 500 kuna, a izmijenjene su i odredbe o plaćanju prijevoza

ZAGREB

U povodu 10. godišnjice rada, Agencija za zaštitu okoliša pokrenut će danas nacionalni portal s podatcima o ispuštanjima onečišćujućih tvari i otpadu - Hrvatski nacionalni portal Registra onečišćavanja okoliša (HNPROO). U rad će ga svečano pustiti ravnatelj Agencije Neven Voća, u 12 sati i 12 minuta. To je prvi hrvatski portal toga tipa s javno dostupnim podacima, čime je Hrvatska ispunila međunarodnu obvezu o informiranju javnosti o ispuštanjima onečišćujućih tvari, otpadu, postrojenjima i njihovim lokacijama kroz bazu po uzoru na europski PRTR – Europski registar ispuštanja i prijenosa onečišćujućih tvari.

ZAGREB

Na zagrebačkom Županijskom sudu odlučivat će se o osnovanosti optužnice protiv bivših nogometnih dužnosnika Željka Širića i Stjepana Djedovića koje USKOK tereti zbog primanja 30.000 eura mita za "korektno" suđenje splitskom nogometnom klubu Hajduk. Širića se tereti i za primanje mita od bivšeg tajnika NK Karlovac Nevena Šprajcera s kojim se navodno dogovorio da za 15.000 eura po sezoni tom klubu osigura "pošteno" suđenje. Širića i Djedovića USKOK-u je prijavio bivši direktor Hajduka Hrvoje Maleš od kojega su dvojica optuženika navodno tražili ukupno 95.000 eura mita. O osnovanosti USKOK-ove optužnice iza zatvorenih vrata odlučivat će vijeće sutkinje Tanje Pavelin Borzić.

ZAGREB

U nastavku suđenja osječkom poduzetniku Dragi Tadiću za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda radi promjene osuđujuće presude Branimiru Glavašu trebala bi svjedočiti njegova supruga Božica Tadić-Ćavar koja se nagodila s USKOK-om te je nakon priznanja krivnje uvjetno osuđena na godinu i tri mjeseca zatvora uz trogodišnji rok kušnje. Osim nje, s USKOK-om su se na uvjetne kazne nagodili saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić, bivša zamjenica glavnog urednika Glasa Slavonije Sanja Marketić i splitski poduzetnik Srećko Jurišić, dok je Drago Tadić odbio nagodbu pa je jedini ostao na optuženičkoj klupi zagrebačkog Županijskog suda.

ZAGREB

Godišnjica osnutka Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba i Međunarodni dan ljudskih prava svečano su sinoć obilježeni u Staroj gradskoj vijećnici. "Na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. prosinca 2003. godine, u Zagrebu je osnovana prva koordinacija nacionalnih manjina, a prošle godine 12. prosinca ovdje u Staroj gradskoj vijećnici potpisali smo novi sporazum o osnivanju Koordinacije nacionalnih manjina Grada Zagreba koja temeljem Zakona o Registru napokon dobiva i pravnu osobnost", rekao je predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba Zoltan Balaž-Piri. Koordinacija objedinjuje djelovanje svih devet vijeća i devet predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, kazao je i podsjetio kako su prva vijeća i predstavnici nacionalnih manjina izabrani prije devet godina temeljem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Saborski zastupnik 12 nacionalnih manjina Veljko Kajtazi upozorio je da je pred njima još puno posla. "Izborno zakonodavstvo za vijeća i predstavnike još nije uređeno, pravni status predstavnika nije osiguran, registracija vijeća trajala je gotovo godinu dana", rekao je Kajtazi. Čestitao je Koordinaciji na izboru zamjenika predsjednika iz reda romske nacionalne manjine istaknuvši kako su time pokazali podršku romskom narodu.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙