FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poboljšano raspoloženje u Njemačkoj i poslovna izvješća poduprli europske dionice

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 11. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Ulagače ne europskim tržištima ugodno su u utorak iznenadili neočekivano snažno poboljšanje gospodarske klime u Njemačkoj i optimistična poslovna izvješća kompanija, iako su banke malo pokvarile sliku zbog političkih previranja u Italiji.

Londonski FTSE porastao je 0,12 posto na 5.928 bodova, frankfurtski DAX za 0,58 posto na 7.574 boda, dok je pariški CAC bio u plusu 0,61 posto i iznosio 3.634 boda.

"Čini se da negativni pokretači polako blijede, sigurno zato što su središnje banke poduzele vrlo snažne mjere pa počinjemo opažati rezultate", kazao je Gerhard Schwarz, strateg u banci Baader Bank.

Raspoloženje njemačkih analitičara i ulagača naglo se poboljšalo u prosincu temeljem ohrabrujućih američkih gospodarskih podataka, te se odgovarajući indeks instituta ZEW našao u pozitivnom teritoriju prvi puta od svibnja.

Pozitivna poslovna izvješća nekoliko europskih tvrtki također su pomogla poduprijeti burzovne indekse.

Tako je cijena dionice Whitbreada skočila 3,5 posto nakon što je taj najveći britanski operater hotela i kavana izvijestio o rastu prihoda u trećem tromjesečju.

Finska inženjerska grupacija Metso dobila je na vrijednosti dva posto nakon objave više od očekivanja prognoze za sljedeću godinu. Francuski GDF Suez ojačao je pak 6,7 posto.

Izvješća kompanija pomogla su neutralizirati zabrinutost zbog političke nestabilnosti u eurozoni nakon što je talijanski premijer Mario Monti najavio da će dati ostavku nakon usvajanja proračuna za 2013.

Na burze su utjecala su i očekivanja da će američki Kongres i Bijela kuća napokon postići dogovor kojim će se izbjeći fiskalna kriza i automatsko aktiviranje rezova javne potrošnje i povećanja poreza ukupne vrijednosti 600 milijardi dolara.

Neuspjeh pregovora u SAD-u mogao bi biti katastrofalan za eurozonu za koju se procjenjuje da će u 2013. ostvariti rast od samo 0,1 posto.

Stoga se u utorak među gubitnicima izdvajao bankovni sektor, izložen europskoj dužničkoj krizi i usporavanju u SAD-u.

Tako je belgijska bankovna i osiguravateljska grupa KBC izgubila na vrijednosti 6,7 posto nakon što je sinoć objavila da je prikupila oko 1,25 milijardi eura kako bi ojačala bilancu i vratila državnu pomoć.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 0,09 posto na 9.525 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙