FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad eurozone u recesiju pritisnuo europske dionice

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 15. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice oslabile su u četvrtak budući da investotore zabrinjava posustajanje gospodarskog rasta zbog dužničke krize u eurozoni i američka fiskalna kriza.

Londonski FTSE pao je 0,5 posto, na 5.693 boda, frankfurtski DAX za 0,8 posto, na 7.042 boda, dok je pariški CAC bio u minusu 0,6 posto i iznosio je 3.379 bodova.

Strah od grčkog bankrota i neizvjesnost u pogledu španjolskog zahtjeva za pomoći pogodili su povjerenje kompanija i investitora koji postaju sve nervoziji i zbog približavanja američke fiskalne krize koja bi gospodarstvo mogla lišiti nekih 600 milijardi dolara kroz automatska povećanja poreza i smanjenja potrošnje.

Stoga je smanjen obujam trgovanja na tržištima dionica, budući da su ulagači odlučili sačuvati gotovinu ili ulagati u sigurniju imovinu kao što su njemačke i američke državne obveznice.

Osiguravatelji, izravno izloženi europskoj dužničkoj krizi, oslabili su u prosjeku 0,8 posto. Tako je Zurich Insurance Group kliznuo 3,2 posto budući da nije ostvario očekivanu dobit u trećem tromjesečju. Britanski osiguravatelj Resolution spustio se 3,6 posto.

Pritisak na dionice pojačala je i vijest iz eurozone o padu u recesiju u trećem tromjesečju, po drugi put od završetka globalne financijske krize 2009.

"Ne očekujem dobre vijesti u narednih nekoliko tjedana ni ohrabrujuće znakove koji bi promijenili raspoloženje ulagača", zaključio je Johannes Reich iz Bankhaus Metzlera.

Kamen spoticanja su izgledi za rast, posebno u Europi, iako bi ublažavanje monetarne politike trebalo spriječiti strmi pad na tržištima dionica, istaknuo je.

Hennes & Mauritz, drugi po veličini modni lanac u svijetu, izgubio je na vrijednosti 3,7 posto nakon što je izvijestio o neočekivanom 5-postotnom padu usporedive prodaje u listopadu.

Maloprodajni sektor oslabio je u prosjeku 1,2 posto, uz pad cijena dionica Kingfishera za 2,5 posto nakon neočekivanog pada prometa u britanskoj maloprodaji u listopadu.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 1,9 posto na 8.829 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙