FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dogovor o pomoći Grčkoj podigao cijene nafte iznad 111 dolara

Autor: mkuz
LONDON, 27. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima razinu od 111 dolara za barel zahvaljujući sporazumu o pomoći Grčkoj, ali je njihov rast ograničila zabrinutost zbog moguće fiskalne krize u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala gotovo nepromijenjena, te se barelom trgovalo po 111,06 dolara. Nakratko je dosegnula i 111,36 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, pa se barelom trgovalo po 87,79 dolara.

Optimizam se proširio financijskim tržištima, pa je euro ojačao a dionice na europskim burzama dosegnule najvišu razinu u zadnja gotovo tri tjedna nakon što su se međunarodni zajmodavci postigli dogovor o smanjenju grčkoga duga i o isplati pomoći kredita toj zemlji.

"To pojačava sklonost riziku, što bi pak trebalo privući ulagače na naftna tržišta", napisali su u jutarnjem izvješću analitičari frankfurtskog Commerzbanka.

Trgovci naftom upozoravaju pritom da bi rast cijena mogao biti ograničen zbog slabosti svjetskog gospodarstva. Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) danas je snizila prognoze rasta svjetskog gospodarstva, upozorivši da je dužnička kriza u recesijom zahvaćenoj eurozoni najveća prijetnja svjetskom gospodarstvu.

Iz OECD-a su ujedno pozvali središnje banke da se pripreme za dodatno ublažavanje monetarne politike ako političari ne pronađu prave odgovore na dužničku krizu.

"Nove loše vijesti iz svjetskog gospodarstva samo će još više zakočiti rast potražnje za naftom no što se trenutno prognozira", tumači Dominick Chirichella iz njujorškog Energy Management Institutea.

Očekuje se da će se pozornost tržišta sada fokusirati na nesuglasice u SAD-u oko fiskalne politike. Politička blokada otežat će procjene o potražnji u SAD-u, vodećem potrošaču nafte u svijetu.

Republikanski zastupnici u američkom Kongresu pozvali su jučer predsjednika Baracka Obamu da objavi detalje dugoročnog plana smanjenja potrošnje kako bi se otklonila fiskalna kriza ali ustraju u protivljenju povećanju poreza za bogate, što pak traže zastupnici demokrata.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 108,48 dolara, što znači da je bila viša 40 centi nego na kraju prošlog tjedna.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙