FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 11. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio objedinjenom raspravom o izmjenama Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima, koji predviđaju uvođenje novog, jedinstvenog obrasca u cilju efikasnijeg prikupljanja podataka o ostvarenom dohotku te obračunu doprinosa. Zamjenik ministra financija Boris Lalovac uvodno je kazao kako je uvođenje novog sustava prikupljanja podataka kroz jedinstveni obrazac, koji bi zamijenio šest postojećih, i glavna novina zakonskih prijedloga. Kroz jedinstveni obrazac prikupljali bi se svi podaci o ostvarenom dohotku fizičkih osoba, o obračunatom uplaćenom porezu i prirezu, doprinosu za obvezna osiguranja, te ostali primitci, poput autorskih ili naknada za bolovanja i slično. Obrazac bi se u pravilu podnosio u elektronskom obliku putem e-Porezne te bi se tako, rekao je Lalovac, lakše izvršavala logična matematička i formalna kontrola. Na ovakav način razmjena podataka između tijela državne uprave (Porezne uprave, HZMO-a, HZZO-a, HZZ-a i Regosa) bit će brža, učinkovitija, točnija te će se poboljšati kvaliteta podataka, istaknuo je.

ZAGREB - Svi saborski klubovi podržali su danas izmjene Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima, a HDZ je ocijenio da bi se primjena tih zakonskih rješenja mogla osigurati kroz kvalitetnu primjenu sustava OIB-a. "Nakana predlagatelja zakonskih izmjena je dobra no treba se koristiti sustav OIB-a i svega što on pruža", rekao je Ivan Šuker (HDZ). Ocjenivši kako svako pojednostavljenje obrazaca nije ujedno i jamac pojednostavljenja postupka, zapitao se da li su državne institucije programski spremne za 15 dana preći na novi sustav, posebno kada se zna da svako uvođenje novog obrasca tijekom godine stvara probleme, obzirom da se izvješća podnose na godišnjoj razini. Laburisti su zamjerili što će se preispitivati izvori imovine stečene od 2005. godine. Zapitavši se zašto se retroaktivno vraća samo do 2005. godine, Nansi Tireli je rekla kako joj to sliči na primjenu zakona 'Tko je jamio jamio'. Dodala je, međutim, i kako se zakonskim izmjenama stvara važan alat da se sve socijalne pomoći koje netko prima stave u kontekst logike i da se vidi tko koliko ima i zašto to ima.

ZAGREB - Povjesničar Daniel Ivin izabran je za novog predsjednika Savjeta antifašista Republike Hrvatske, kao savjetodavnog tijela Saveza antifašističkih boraca i antifašista Reublike Hrvatske (SABA RH). Uz Ivina, na jučerašnjoj sjednici Savjeta, Drago Pilsel je potvrđen kao potpredsjednik, kao još jedna potpredsjednica izabrana je i Nataša Mataušić, a dosadašnji predsjednik Branko Caratan ostao je članom Izvršnog odbora Savjeta, priopćio je danas Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske. Daniel Ivin izjavio je da će u idućem razdoblju Savjet antifašista intenzivno raditi kako bi postao djelotvornijim u obrani baštine antifašizma, zaštite ljudskih prava i konsolidacije demokratskih vrijednosti. Članovi Savjeta upozorili su da je galopirajuće siromaštvo u Hrvatskoj rezultat i neobuzdanog liberalizma te da se antifašizam danas mora definirati i kao otpor raznim oblicima imperijalizma.

ZAGREB - Suđenje u slučaju Fimi medija, preko koje se navodno punio HDZ-ov crni fond, danas je nastavljeno svjedočenjem zaposlenika tvrtki koje su marketinškoj agenciji po kojoj je nazvana najveća hrvatska korupcijska afera plaćali pozamašne svote za poslove koji nikada nisu obavljeni. Jedan od svjedoka, suvlasnik tvrtke Chemina Mladen Drpić, potvrdio je da je preko četiri fiktivna ugovora Fimi mediji dao gotovo 625 tisuća kuna uvjeren da će mu to "pomoći u poslovanju" te da je novac ustvari donacija HDZ-u. Drpić je na zagrebačkom Županijskom sudu ispričao da je za Fimi mediju prvi puta čuo još 2005. od Mladena Bradača iz CROSCO-a koji je tu agenciju preporučio rekavši da je "bliska HDZ-u". I Bradač je ranije svjedočio ističući da je CROSCO s Fimi medijom poslovao na preporuku optuženog bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića koji je priznao USKOK-ove optužbe da je preko Fimi medije iz državnih institucija i tvrtki izvučeno više od 70 milijuna kuna.

ZAGREB - Početak suđenja bivšem pripadniku 9. gardijske brigade "Vukovi" Veliboru Šolaji za ubojstvo starice u ličkom mjestu Čitluk u akciji Medački džep 1993. zakazan je za 15. siječnja, a u postupku bi se trebalo saslušati 20-ak svjedoka, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu. Postupak će voditi sudac Ivan Turudić koji je iza zatvorenih vrata danas na pripremnom ročištu prihvatio sve dokazne prijedloge obrane i optužbe pa će se tako, uz saslušanje 20-ak svjedoka, uglavnom Šolajinih suboraca, provesti i rekonstrukcija na mjestu zločina. Šolaju se tereti da je pištoljem ustrijelio stariju ženu, čiji identitet u optužnici nije naveden, te je tako prekršio pravila međunarodnog prava koja u vrijeme oružanog sukoba brane ubijanje civila. Optuženi bivši pripadnik "Vukova" brani se sa slobode.

ZAGREB - Vlasnik produkcijske tvrtke Core Media Vladimir Šelebaj Sellier nije došao danas na zagrebački Županijski sud svjedočiti na suđenju bivšem direktoru programa Nove TV Siniši Svilanu kojega je, po vlastitom priznanju, godinama podmićivao u zamjenu za prikazivanje emisija njegove produkcijske tvrtke. Uskokova tužiteljica izvijestila je Sud da nema potvrdu je li jedan od glavnih Uskokovih svjedoka primio poziv za svjedočenje pa je sutkinja Jasna Smiljanić odlučila da će se Šelebaj preko tajnika Suda pozvati na ročište 21. siječnja kada bi trebao svjedočiti zaštićeni svjedok po imenu Krešo koji je prema pisanju medija u istrazi teško teretio Svilana. Uskok Svilana tereti da je od kraja 2004. do kraja 2007. od Šelebaja primio 262 tisuće eura mita u zamjenu za prikazivanje emisija "Jedan na jedan", "U sridu" i "Istraga", pri čemu je za svaku emisiju od Šelebaja navodno dobivao po tisuću eura. I sam Šelebaj je u drugom postupku optužen za zloporabu položaja, to jest da je od studenog 2004. do veljače 2007. preko fiktivnih računa izvukao 9,4 milijuna kuna iz tvrtke "Core media" i još jedne tvrtke te pritom državu oštetio za 3,1 milijun kuna neplaćenog PDV-a.

ZAGREB - Sutra i u četvrtak u Hrvatskoj će biometeorološke prilike biti povoljne, dok će u petak tijekom dana doći do njihovog postupnog pogoršanja, priopćio je danas Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) u biometeorološkoj prognozi za Hrvatsku od 12. do 14. prosinca. U srijedu, 12. prosinca, biometeorološke prilike će posvuda biti povoljne. Većina ljudi će se nakon dobrog sna osjećati dobro i imati primjerenu radnu koncentraciju. DHMZ upozorava na primjerenu zaštitu od vrlo niskih jutarnjih temperatura zraka, osobito kronične bolesnike krvožilnog sustava i astmatičare. U četvrtak, 13. prosinca, nastavlja se razdoblje povoljnih biometeoroloških prilika, pa se ne očekuju tegobe uzrokovane vremenom. DHMZ i za četvrtak upozorava na adekvatnu zaštitu od hladnoće, osobito u jutarnjim satima astmatičare i srčane bolesnike. U petak, 14. prosinca, tijekom dana će doći do postupnog pogoršanja biometeoroloških prilika. Zbog toga se kod meteoropata može javiti umor i glavobolja, a manje tegobe moguće su i kod kroničnih bolesnika.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙