FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 10. prosinca 2012. (Hina) - Vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Hrvatski sabor popodne je raspravljao o prijedlogu Strategije razvoja pravosuđa do 2018. godine. "Ova strategija se temelji na zaključenim pregovorima i Hrvatskoj kao članici EU; to je strategija zemlje članice", poručio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Naglasio je kako za hrvatsko pravosuđe kao dio europskog pravosuđa treba puno raditi, te da Ministarstvo pravosuđa RH već na tome puno radi. "Jednostavno, mi moramo doći u situaciju da ono što 1. srpnja 2013. postaje dio našeg unutarnjeg prava, možemo početi na odgovarajući način koristiti", rekao je ministar Miljenić. Vlada u Strategiji navodi kako je neovisno, učinkovito, pravedno i profesionalno pravosude nužno za suočavanje sa svakodnevnim potrebama suvremenog društva te izazovima globalizacije i modernizacije. Strategija polazi od pet osnovnih područja - "Neovisnost, nepristranost i stručnost pravosuđa", "Učinkovitost", "Hrvatsko pravosuđe kao dio europskog pravosuda", "Upravljanje ljudskim potencijalima", te "Iskorištavanje potencijala moderne tehnologije" - na temelju kojih su i izvedene strateške smjernice.

ZAGREB

Saborski su klubovi danas pozdravili donošenje nove strategije razvoja pravosuđa, ali i upozorili da je planirano smanjenje proračunskih izdavanja za reformu pravosuđa. Milorad Pupovac (SDSS) usprotivio se tvrdnji iz Strategije da se suđenja za ratne zločine provode nepristrano i stručno, neovisno o etničkoj pripadnosti počinitelja, a kao primjere suprotne prakse naveo presude za Koranski most i Kerestinec. "I površan nadzor i analiza mogu ukazati da nije riječ ni o profesionalnosti ni o nepristranosti", ustvrdio je Pupovac. Upozorio je da su smanjena proračunska davanja za reformu pravosuđa. Smatra da je za afirmiranje vrijednosti nepristranosti, profesionalnosti i etičnosti sudaca potrebno više generacija, a sumnja i u učinkovitost pravosudne inspekcije. Ministra je upitao koje je osnovne naloge ta inspekcija izdala u protekle dvije ili tri godina. Na manje novca za pravosuđe upozorio je i Branko Bačić (HDZ), koji je izračunao da je novac za sređivanje katastra nekretnina "gotovo prepolovljen". Upozorio je da sudovi kasne s izradom knjiga tamo gdje je već napravljena nova državna izmjera te zaključio da "elektronika neće donijeti ništa novo osim što ćemo lakše doći do loših podataka".

ZAGREB

Iako je neizdavanje potvrde o neisplati plaća ostalo u sferi prekršaja, poslodavcima se neisplata plaća zbog loših ekonomskih prilika neće oprostiti ako radnicima ne izdaju takvu potvrdu, izvijestio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić, predstavljajući konačni tekst izmjena Kaznenog zakona (KZ) u Hrvatskom saboru. Naime, izmjenama KZ-a koje bi na snagu trebale stupiti od Nove godine, neisplata plaća tretirat će se kao kazneno djelo, osim ako poslodavac nije u mogućnosti isplatiti plaću jer za to nema novca. Taj se izuzetak, po danas predstavljenom zakonskom tekstu, neće primjenjivati na poslodavce u poteškoćama koji radnicima ne izdaju obračun plaće iz kojega je vidljivo da zarađena plaća nije i isplaćena. Vladinu intervenciju u konačni tekst laburist Dragutin Lesar protumačio je kao pristajanje na argumente Hrvatskih laburista, koji su u prvom čitanju tražili da se neizdavanje obračuna plaće tretira kao zasebno kazneno djelo. Upozorio je da Vladino rješenje neće omogućiti radnicima da dođu do zarađenih plaća jer bez obračuna plaće ne mogu pokrenuti ovršni postupak izravno putem Fine, nego moraju poslodavca prijaviti kazneno za neisplatu plaća i prekršajno za neizdavanje obračuna plaće.

ZAGREB

Iz HDZ-a su danas poručili kako bi ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina trebao podnijeti ostavku zbog duga tvrtke kojoj je direktor i vlasnik te sukoba interesa u kojemu se našao, dok iz SDP-a brane svoga ministra, iako SDP-ova potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec smatra da se Jakovina našao u sukobu interesa. "Bilo bi moralno da ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina sam ponudi ostavku, a ako ne, od premijera bi bilo politički odgovorno da ga smijeni", izjavio je novinarima HDZ-ov saborski zastupnik Gordan Jandroković uoči popodnevne sjednice Hrvatskog sabora. Naglasio je kako nema nikakve dileme da se Jakovina našao u sukobu interesa, te da je, osim što nije prijavio dug tvrtke i ispunio zakonsku obvezu da po imenovanju na ministarsku dužnost prenese upravljačka prava nad tom tvrtkom na treću osobu, "pokazao i izostanak etičnosti". "To je sukob interesa", kratko je slučaj ministra Jakovine komentirala potpredsjednica Sabora iz redova SDP-a Dragica Zgrebec. Po mišljenju njezinog stranačkog kolege, također potpredsjednika Sabora Nenada Stazića, taj bi slučaj bio sporan kada Jakovina dulje vrijeme ne bi riješio to pitanje.

ZAGREB

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić izjavio je danas kako se rad vladajuće Kukuriku koalicije tijekom proteklih godinu dana ne može se ocijeniti pozitivno, te kako u poljoprivredi nije napravljen nikakav pomak. "Svjestan sam da je objektivno situacija teška, da su i kriza i recesija i u svijetu, a ne samo u Hrvatskoj, ali mislim da je trebalo pristupiti energičnije i odlučnije", rekao je Šišljagić gostujući u emisiji Hrvatskog radija "Oporbeni zarez". U poljoprivredi, po njegovoj ocjeni, nije napravljen nikakav pomak. "Nema strategije gospodarskog razvoja, kao ni strategije razvoja poljoprvrede i bojim se da sve propušteno neće moći nadoknaditi", ustvrdio je Šišljagić, dodavši kako u odnosu na sve što je Kukuriku koalicija obećavala prije godinu dana, ništa nije napravljeno. Tu mislim na gospodarstvo, investicije i pokretanje investicijskog ciklusa koji nije pokrenut, rast BDP-a i smanjenje deficita koji se nisu dogodili, rekao je predsjednik HDSSB-a. Smatra kako je u Hrvatskoj zabrinjavajuće stanje jer nema naznaka da postoji vizija kojom bi se stvari pokrenule na bolje.

ZAGREB

Milan Kovač, jedan od trojice kandidata za predsjednika Kluba utemeljitelja HDZ-a, koji se svojedobno priključio Hrvatskom bloku Ivića Pašalića, od srpnja ove godine ponovno je član HDZ-a te je njegova kandidatura pravovaljana, izvijestili su večeras iz stranačke središnjice, odgovarajući na brojne medijske upite. Visoki časni sud HDZ-a na sjednici održanoj 3. srpnja 2012. donio je odluku da se gospodin Milan Kovač vrati u članstvo HDZ-a. Sukladno Statutu HDZ-a kandidatura Milana Kovača za predsjednika Zajednice Kluba utemeljitelja HDZ-a "dr. Franjo Tuđman" je pravovaljana, navodi se u priopćenju iz HDZ-a. Naime, po neslužbenim informacijama iz stranke uoči izbornog sabora Kluba utemeljitelja HDZ-a, dio članova stranke protivio se Kovačevoj kandidaturi uz obrazloženje da je ona protustatutarna jer je on svojedobno napustio HDZ, a Statutu priječi ponovno učlanjivanje disidenata u stranku. Izborni sabor Kluba utemeljitelja HDZ-a trebao se održati prošle subote, ali je zbog lošeg vremena odgođen.

SPLIT

HŽ-Putnički prijevoz ovog će tjedna raspisati natječaj za nabavu 44 nova vlaka od kojih će 12 biti dizel, a 32 elektromotorni vlakovi, najavio je večeras ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić u Splitu. Po ministrovim riječima prosječna cijena svakog od novih vlakova iznosit će pet ili šest miljuna eura. Također je istaknuo kako će kroz ulaganja u željezničku infrastrukturu i riječne putove Hrvatska kroz fondove Europske unije biti spremna do 2015. godine iskoristiti do tri milijarde eura. Pri tome je istaknuo projekt izgradnje željezničke pruge od Skradnika kod Ogulina do Mađarske. Hajdaš Dončić je rekao kako izrada tog projekta mora biti završena do 2015. a "nakon toga taj pravac, odnosno koridor prijavljujemo u jedan europski koridor gdje je moguće sufinanciranje građevinskih radova u iznosu do 85 posto". Ministar Hajdaš Dončić je istaknuo kako se nacionalnim sredstvima planira financirati prometni pravac od Skradnika do Rijeke te željeznička pruga od Zagreba do Splita kao regionalne pruge tako da HŽ -Infrastruktura to financira ili zajmom Svjetske banke, ili zajmom nacionalnih banaka ili Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

SPLIT

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić uručio je danas je u Splitu 15 stipendija učenicima Pomorske škole i 14 stipendija studentima Pomorskog fakulteta u tom gradu kojima se, kako je rekao, želi pomoći očuvanje hrvatske pomorske tradicije. "Svaki će stipendirani srednjoškolac dobiti 800 kuna a student 1200 kuna mjesečno uz uvjet da nakon završetka škole ili studija plove na hrvatskim brodovima onoliko dugo koliko su primali stipendiju te da prilikom školovanja ili studiranja nisu gubili godinu", rekao je ministar Dončić. Naglasio je kako je Hrvatska pomorska zemlja te se ovakvim stipendijama želi pomoći očuvanje pomorske tradicije.

ZAGREB

Kampanja Bijele vrpce, koju je u 20 gradova diljem Hrvatske s motom "Muško NE nasilju nad ženama" od 25. studenoga, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, provela Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH), završila je danas, 10. prosinca, na Međunarodni dan ljudskih prava. Predsjednik SOIH-a Zorislav Bobuš istaknuo je danas na svečanom završetku kampanje u prostorijama Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba da se ona provodila drugu godinu zaredom u suradnji s vladinim Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i Uredom za ravnopravnost spolova te gradom Zagrebom. Kampanja se ove godine provodila u 20 gradova diljem Hrvatske aktivnostima na trgovima te u vrtićima, osnovnim i srednjim školama i na skupovima. Tom prigodom podijeljeno je 8995 bijelih vrpci i 1620 razglednica te 11.775 letaka, a prikazivan je i spot na HRT-u i emitiran na Hrvatskome radiju, istaknuo je Bobuš.

OSIJEK

Na Međunarodni dan ljudskih prava danas su u Osijeku uručene nagrade za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić", čime je proslavljena i 20. obljetnica osnutka osječkoga Centra za mir, nenasilje i ljudska prava. Obnašateljica dužnosti izvršne direktorice osječkoga Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Tanja Škrbić istaknula je kako je taj centar osnovan u "teškim i olujnim vremenima, ali s jasnim ciljem i željom da se ublaže posljedice teških ratnih dana i potakne mir u srcima ljudi". "Tijekom godina promicali smo mirotvorstvo i nenasilje kao oblik rješavanja i najtežih problema, rekla je, dodajući kako smatra da je i dio zasluge za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja upravo takav rad centra. Čestitala je nagrađenima na "upornosti, ljubavi i predanosti ideji dobra među svim ljudima bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost". Nagrade za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić" dobili su Šerif Isaković iz Slavonskoga Broda, Ana i Otto Raffai iz Zagreba, Marina Kolar iz Čakovca, Milena Perčin iz Drniša te nekoliko sudionika spotova medijske kampanje "Žrtve su predugo čekale".

VINKOVCI

Potpredsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Željko Sabo i njegov član Damir Rimac poručili su na konferenciji za novinare održanoj u Vinkovcima pod nazivom "Hrvatski branitelji u okviru proračuna Republike Hrvatske za 2013. godinu" kako prava branitelja ni u kojem obliku neće biti smanjena bez obzira na to što je dio državnog proračuna za iduću godinu namjenjen Ministarstvu branitelja manji oko 40 milijuna kuna. "Izdvajanja za neke stavke u proračunu su smanjena, za neke su ostala ista, a za neke su povećana", rekao je Željko Sabo i dodao kako u proračunu za 2013. prioritet imaju izdvajanja namijenjena socijalizaciji branitelja, njihovu zapošljavanju te očuvanju digniteta Domovinskog rata. "Bit ćemo uporni i inzistirat ćemo na tome da oni koji ne poštuju zakonsku odredbu po kojoj hrvatski branitelj ima pravo prednosti u zapošljavanju odgovaraju za nepoštovanje zakona, što je dosad bio rijedak slučaj. Natječaji su znali biti poništavani, ali, u pravilu, oni koji su ih provodili ne poštujući zakon nisu bili sankcionirani", upozorio je.

ZAGREB

Prva konstituirajuća sjednica novog saziva Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije (HRT) održana je danas, a za predsjednika Nadzornog odbora HRT-a izabran je dr. Viktor Gotovac. Za zamjenika predsjednika izabran je Goran Krmpotić, priopćio je Odjel za odnose s javnošću HRT-a. Osim predsjednika i zamjenika, u Nadzornom odboru su i Dražen Rajković i Vesna Kusin, dok će petog člana birati zaposlenici HRT-a 20. prosinca 2012. Dr. Viktor Gotovac je profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙