FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naftna tržišta čekaju dogovor o isplati pomoći Grčkoj

Autor: mkuz
LONDON, 26. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stablizirale su se u ponedjeljak nadomak razini od 111 dolara za barel u očekivanju razgovora ministara financija eurozone o isplati pomoći Grčkoj a u fokusu je i prijetnja fiskalne krize u SAD-a koja potpiruje zabrinutost u vezi potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 30 centi, na 111,08 dolara. Pred kraj trgovanja u prošlom tjednu poskočila je pod utjecajem nasilja u Egiptu i optimizma u vezi s Grčkom. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 39 centi nižoj cijeni od 87,89 dolara.

Ministri financija eurozone i predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) okupili su se danas u Bruxellesu kako bi konačno donijeli odluku o isplati blokirane tranše pomoći Grčkoj. Uvjet je dogovor o modusu svođenja grčkog duga na održiviju razinu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel uvjerena je da bi dogovor mogao biti postignut, a francuski je ministar financija izjavio je dogovor vrlo blizu.

Ulagači će također pratiti i događaje u Washingtonu, gdje se Bijela kuća i Kongres pripremaju za nastavak razgovora o proračunu. Ako ne postignu dogovor o deficitu i zaduživanju, američko gospodarstvo ostat će bez 600 milijardi dolara raznih oblika poticaja pa bi moglo ponovo kliznuti u recesiju, što bi narušilo potražnju za energentima.

Zabrinutost za opskrbu tek je potisnuta u drugi plan, s obzirom na produbljivanje političke krize u Egiptu zbog proširenja ovlasti predsjednika Mohameda Mursija.

Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka drži da ulagače opravdano zabrinjavaju zbivanja u Kairu jer je Egipat ključan i za Bliski istok i za Sjevernu Afriku.

"Kaos bi se odatle mogao preliti na druge zemlje proizvođače nafte u sjevernoj Africi, pa i na Bliskom istoku, čak i na zemlje poput Saudijske Arabije. Cijeli je Bliski istok u neredu i čini se da čim se jedan požar ugasi, drugi se rasplamsa", zaključio je Fritsch.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 108,08 dolara, što znači da je ostala skoro nepromijenjenom u odnosu na prethodni trgovinski dan.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙