FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 25. studenog 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

BARCELONA - Otvorena su biračka mjesta za prijevremene regionalne izbore u Kataloniji na kojima se očekuje pobjeda zagovornika neovisnosti što bi toj bogatoj, no financijskim teškoćama opterećenoj španjolskoj pokrajini trebalo ostaviti više novca u proračunu nego što ih sada uplaćuje središnjoj vladi u Madridu koja se oštro protivi odcjepljenju. Ankete predviđaju da će na izborima za regionalni parlament u Barceloni ponovno pobijediti katalonski predsjednik Artur Mas, 56-godišnji ekonomist. Njegov CiU trebao bi osvojiti 62 od 135 mjesta u pokrajinskom parlamentu i s drugim strankama koje su za neovisnost stvoriti dvotrećinsku većinu. Prijetnja odcjepljenjem sjeveroistočne pokrajine od 7,5 milijuna stanovnika, s gospodarstvom veličine cijelog Portugala, golem je problem za španjolskog premijera Mariana Rajoya koji je u utorak napunio godinu dana svoje vlade. U toj se godini borio održati zemlju u eurozoni i ne zatražiti međunarodni zajam.

PRIŠTINA - Kosovski Vrhovni sud objavio je u subotu kasno navečer odluku o jednomjesečnom pritvoru za četiri optuženika za ratne zločine u slučaju "Klečka" na Kosovu, među kojima je i zastupnik kosovskog parlamenta Fatmir Limaj, nekada jedan od vodećih zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Uz Limaja, koji je i potpredsjednik Demokratske partije Kosova premijera Hashima Thacija, pritvor od 30 dana određen je i njegovoj trojici suboraca u Oslobodilačkoj vojsci Kosova Nexhmiju Krasniqiju, Naseru Shali i Naseru Krasniqiju. Ovog tjedna EULEX je ponovno otvorio slučaj "Klečka", mjesta u središnjem dijelu Kosova, gdje se sumnja da su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova počinili zločine, nakon što je dobio nove dokaze iz dnevnika osobe nazvane "svjedok X", a riječ je o sada pokojnome Agimu Zogaju. Limaj je optužen da je zajedno sa skupinom suradnika odgovoran za ubojstvo civila i ratnih zatvorenika u pritvorskom centru u Klečki koji je držala OVK.

DHAKA - Najmanje je 120 ljudi poginulo u požaru koji se u subotu navečer dogodio u tvornici tekstila u predgrađu bangladeške prijestolice Dhake, objavio je u nedjelju šef vatrogasnih postrojbi u tom gradu. Vatra je u devetokatnoj zgradi izbila kasno navečer u prizemlju no brzo se proširila dovevši u stupicu stotine radnika. Nakon četiri sata borbe vatrogasaca s požarom vatra je stavljena pod kontrolu. Uzrok požara za sada nije poznat, no mnoge tvornice tekstila opremljene su oštećenim električnim vodovima. Bangladeš posjeduje oko 4.500 tvornica tekstila koje izrađuju odjeću za svjetske brendove kao što je Tesco, Wal-Mart, JC Penney, H6M, Marks&Spencer, Kohl's i Carrefour.

ZAGREB - Brojne su zemlje ratificirale konvencije o zaštiti materinstva, no trudnice su diskriminirane i u siromašnim i bogatim državama, što se pogoršalo s globalnom ekonomskom krizom, ističu stručnjaci u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava u nedjelju, 25. studenoga. Pod sloganom "Zaštita materinstva nije tek osobno pitanje" Međunarodna agencija rada (ILO) objavila je smjernice za zaštitu trudnica namijenjene vladama, poslodavcima, radnicama i nevladnim udrugama. "Oko 70 zemalja ratificiralo je barem jednu od tri ILO-ove konvencije o zaštiti materinstva. No u stvarnosti brojne trudnice i mlade majke nisu zaštićene na radnome mjestu", navodi Laura Addati iz te organizacije zadužena za pitanje materinstva.

ADIS ABEBA - Afrička unija (AU) pozvala je u nedjelju pobunjenike iz skupine M23 koji su zauzeli grad Gomu u Demokratskoj Republici Kongu da poštuju odluke samita održanog u subotu u Kampali, napose o prekidu borba te je pohvalila "spremnost" Kinshase da prihvati zahtjeve pobunjenika. Predsjednica povjerenstva AU-a Nkosazana Dlamini Zuma izražava "zadovoljstvo spremnošću vlade DR Konga da sasluša, ocijeni i prihvati svaki legitiman zahtjev M23", po priopćenju. Usto "odlučno zahtijeva od M23 da donese mjere u skladu s odlukama iz Kampale". Sudionici susreta na vrhu u Kampali u završnoj izjavi su zatražili od pobunjenika da prekinu rat, povuku se iz Gome a Kinshasu su pozvali da prihvati njihove zahtjeve. Pobunjenici se moraju povući na najmanje 20 km sjeverno od Gome koju su zauzeli u utorak.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙