FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 24. studenog 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

PEČUH - Hrvatsku i Mađarsku vežu stoljetne veze a njihove manjine su velika i čvrsta poveznica između dviju zemalja, složili su se u subotu u Pečuhu predsjednici dviju država Ivo Josipović i Janos Ader. "Mađarska manjina u Hrvatskoj i hrvatska manjina u Mađarskoj su velike i čvrste poveznice naših zemalja, kazao je predsjednik Josipović nakon susreta s Aderom. Josipović i Ader su supokrovitelji tradicionalne manifestacije Dani Hrvata koja se u Mađarskoj održava dvanaestu godinu zaredom. "Uzoran odnos Hrvatske i Mađarske traje već stoljećima", kazao je Ader, istaknuvši da "ni u Europi ni u svijetu nema primjera da dvije susjedne države žive tako dugo bez rata i sukoba". Ali, kako je dodao, "to je tradicija, koja i obvezuje". Naime, Hrvatska za šest mjeseci postaje članica EU, podsjetili su predsjednici i ta će činjenica, kako je kazao Josipović "omogućiti nove i važne oblike suradnje".

BEOGRAD - Nekadašnji srbijanski premijer i predsjednik oporbene Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica izjavio je u subotu u Beogradu da je Srbija ugrožena, zbog uspostave granice s Kosovom najavljene za prosinac. Koštunica je u središtu Beograda potpisao proglas "Srbija je ugrožena", koji je njegova stranka prošloga tjedna uputila građanima, istaknuvši da je država najviše ugrožena zbog jedne opasnosti - uspostave granice unutar same Srbije, odnosno između Srbije i Kosova, koja se, kako je naveo, najavljuje u prvoj polovini prosinca. "Veoma je važno u ovom trenutku, kada je riječ o nečemu od čega nas dijeli samo nekoliko dana - a to je uspostava granice između Srbije i Kosova, jasno reći, dići svoj glas i usprotiviti se tome po svaku cijenu jer jedna granica povlači i druge granice, jedna ucjena povlači i druge ucjene", rekao je Koštunica novinarima.

BANGKOK - Tajlandska policija uporabila je suzavac kako bi rastjerala prosvjednike protiv vlade koji su probili prepreke i sukobili se sa snagama sigurnosti u subotu kada su se tisuće ljudi okupile tražeći smjenu vlade premijerke Yingluck Shinawatre. Rojalistička stranka Pitak Siam, koju vodi umirovljeni general Boonlert Kaewprasit, vladu premijerke Yingluck optužuje za korupciju a nju osobno da je marioneta svoga brata, bivšeg premijera Thaksina Shinawatre. Najmanje je sedam policajaca ranjeno a do 132 prosvjednika uhićeno u sukobima blizu UN-ovog predstavništva u neposrednoj blizini mjesta prosvjednog skupa. Vlasti su poslale 17.000 policajaca na mjesto prosvjeda a vlada je na osnovu zakona o unutarnjoj sigurnosti dopustila policiji da privodi prosvjednike, provodi sigurnosne provjere i postavlja nadzorne točke na prometnicama.

KAIRO - Najviše egipatsko pravosudno tijelo u subotu je osudilo ukaz predsjednika Mohameda Morsija kojim je svoje ovlasti stavio iznad zakona, a suci u Aleksandriji proglasili su štrajk, prenose agencije. "Ustavna deklaracija" koju je u četvrtak objavio predsjednik "napad je bez presedana na neovisnost sudske vlasti i sudskih presuda", priopćilo je Vrhovno pravosudno vijeće nakon žurno sazvane sjednice. Pobjednik predsjedničkih izbora kao kandidat vladajuće stranke Muslimansko bratstvo, Mursi je smijenio u četvrtak državnog odvjetnika i ukazom proširio svoje ovlasti tako da nijedna predsjednička odluka ne može biti osporena na sudu. Jednaku pravnu zaštitu proglasio je za parlament koji piše novi egipatski ustav. Parlamentom dominiraju zastupnici Muslimanskog bratstva. Liberalne i stranke ljevice pozvale su pristaše oporbe na veliki prosvjed u utorak, zapravo na prosvjedno sjedenje koje će trajati sve dok predsjednik ne povuče sporni ukaz.

RIM - Nekoliko tisuća učenika srednjih škola, studenata i njihovih nastavnika prosvjedovalo je u subotu u središtu Rima protiv mjera vlade premijera Marija Montija koje smanjuju izdvajanja za obrazovanje. Još nekoliko prosvjeda treba se održati kasnije u subotu u Rimu uključujući i skup krajnje desnih skupina koje se protive Montijevoj vladi ali i antifašistička prosvjedna povorka. Mario Monti je imenovan premijerom prije godinu dana kada je Italija došla na rub dužničke krize a njegova je vlada provela bolna povećanja poreza i rezove potrošnje kako bi u red dovela javne financije, no škole i sveučilišta, međutim, istovremeno govore da im očajnički treba veća potpora.

KAMPALA - Predsjednici afričkih država koji su se u subotu sastali na summitu u Kampali gdje raspravljaju o sukobu na istoku DR Konga, od pobunjenika su zatražili da se iz Gome povuku za 48 sati, jamčeći da će Kinšasa uzeti u obzir neke njihove zahtjeve. U završnom zaključku prisutni čelnici objavili su kako bi pripadnici M23 trebali prestati inzistirati na tomu da treba svrgnuti izabranu vlast u DR Kongu. Zauzvrat bi kongoanska vlada bila spremna poslušati, procijeniti i uzeti u obzir legitimne zahtjeve pobunjenika, kazali su.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙