FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 7. prosinca 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

ZAGREB

Njemački predsjednik Joachim Gauck stigao je u petak u dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj na poziv svog kolege, predsjednika države Ive Josipovića koji mu je priredio svečani doček. Nakon razgovora dvojice predsjednika, Gauck će se tijekom dana sastati i s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom i premijerom Zoranom Milanovićem. U poslijepodnevnim satima će Gauck i Josipović na Pravnom fakultetu održati predavanje na temu "Moral i politika". Joachim Gauck izabran je za njemačkog predsjednika 18. ožujka 2012. godine i bivši je luteranski pastor iz nekadašnje Istočne Njemačke koji se istaknuo protukomunističkim aktivizmom.

BRUXELLES

Hrvatski premijer Zoran Milanović prisustvovat će u ponedjeljak svečanosti dodjele Nobelove nagrade za mir Europskoj uniji u Oslu, gdje će se okupiti velika većina čelnika zemalja članica, doznaje se ih hrvatske vlade. Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy pozvao je čelnike svih 27 zemalja članica i Hrvatske, koja uskoro postoje članicom, da dođu na svečanost dodjele Nobelove nagrade za mir. Velika većina zemalja, njih dvadesetak, bit će predstavljena na razini premijera ili predsjednika. Na dodjelu neće doći britanski premijer David Cameron i češki europskeptični predsjednik Vaclav Klaus. Fredrik Reinfeldt, kao švedski premijer mora biti nazočan na svečanosti dodjele Nobelove nagrade u drugim kategorijama, koja se isti dana održava u Stockholmu. Ne očekuje se ni dolazak čelnika Slovačke, Cipra i Luxembourga, a možda ni Slovenije.

TOKIO

Potres magnitude 7,3 stupnja po Richteru pogodio je sjeveroistočni dio Japana, zbog čega je obalni dio prefekture Miyagi pogodio morski val visok jedan metar, no U.S. Geological Survey je objavio kako nema opasnosti od većeg tsunamija. Zasad nema informacija o eventualnim ljudskim žrtvama ni o materijalnoj šteti. Epicentar potresa, prenosi Reuters, bio je na dubini od 40 kilometara istočno od najvećega japanskog otoka Honshua, a agencije javljaju da se osjetio i u Tokiju. Nakon prvoga uslijedilo je još jedno blaže podrhtavanje tla magnitude 6,2 stupnja. Istu prefekturu Miyagi u ožujku 2011. pogodili su potres i tsunami u kojima je smrtno stradalo gotovo 20.000 ljudi, te izazvana katastrofa u nuklearki u Fukushimi - najteža nuklearna kriza u svijetu u posljednjih 25 godina.

BEOGRAD

Američki veleposlanik u Beogradu Michael Kirby ocijenio je da bi budućnost Srbije bila "mnogo bolja u Europskoj uniji nego izvan nje" i, podupirući proces eurointegracija, sugerirao da Srbija "u jednom trenutku" mora prestati živjeti u prošlosti i krenuti dalje. U ekskluzivnom intervjuu Radioteleviziji Srbije (RTS), emitiranom tijekom službenog posjeta srbijanskog vicepremijera i ministra obrane Aleksandra Vučića Washingtonu, američki veleposlanik izrazio je snažnu potporu ulasku Srbije u EU i najavio mogućnost unapređenja gospodarske suradnje Srbije i SAD. "Budućnost Srbije je mnogo bolja u EU nego izvan nje i mislim da mladima u Srbiji daje mnogo više mogućnosti, privlači strance da dođu ovdje i traže posao. Veliki sam simpatizer Unije, mada SAD nisu njen član", rekao je američki veleposlanik u intervjuu RTS-u.

LJUBLJANA

Prosvjedi u Sloveniji, iako u temelju uzrokovani gospodarskom krizom te uglavnom politički neartikulirani, svjedoče o dubokom nepovjerenju prema političarima koji su izgubili kontakt sa zbiljom te moraju prije ili kasnije dovesti do promjena, neke su od ocjena medijskih komentara i intelektualaca bliskih prosvjednicima. Tjednik "Mladina" u komentaru svog novog broja prosvjede tumači kao poruku da se iz politike na miran način treba povući cijela sadašnja "politička kasta", uključujući predsjednike dviju najvećih stranaka, Janeza Janšu i Zorana Jankovića koji su, kako navodi list, samo vrh "političkog horora" jer nepovjerenje vlada i u sve druge stranačke čelnike, ali i državne institucije. "Mladina" tvrdi da o kompromitiranosti političara u javnosti ne govore samo prosvjedi nego i i "sramotna" izlaznost na predsjedničke izbore prije dva tjedna, kad je glasovalo rekordno malo birača, samo 42 posto. To što je premijer Janša nedavno spomenuo mogućnost novih prijevremenih izbora možda govori da sam postaje svjestan ozbiljnosti stanja, makar su njegove najave o reformi političkog sustava kao uvjetu za to iluzorne, navodi tjednik.

KAIRO

Egipatska oporba sprema se na nove prosvjede u petak, dan pošto je predsjednik Muhamed Mursi odbio povući uredbu kojom si je prisvojio velike ovlasti, usprkos masovnim prosvjedima i nasilju u kojemu je bilo i mrtvih. Teška politička kriza koja je podijelila zemlju nakon objave te uredbe 22. studenoga prometnula se ovog tjedna u okršaje između Mursijevih pristaša i protivnika ispred predsjedničke palače, u kojima je sedam osoba poginulo a stotine su ozlijeđene. Front nacionalnog spasa (FSN), oporbena koalicija koju predvodi dobitnik Nobelove nagrade za mir Mohamed ElBaradei, opetovala je svoj poziv na prosvjede ocijenivši kako je "činjenica da predsjedništvo (...) uporno zanemaruje zahtjeve i prosvjede naroda onemogućila svaki pokušaj dijaloga". Mladi iz pokreta 6. travnja koji su sudjelovali u organiziranju lanjske pobune protiv Hosnija Mubaraka i dio su FSN-a, pozvali su na pohod na predsjedničku palaču u Kairu i prosvjede diljem zemlje.

SEATTLE

Stotine ljubitelja marihuane okupile su se nedaleko od poznatog tornja Svemirska igla u Seattleu kako bi u oblaku dima proslavile legalizaciju marihuane u američkoj saveznoj državi Washingtonu, koja je ušla u povijest kao prva u SAD-u koja je legalizirala posjedovanje marihuane za osobnu upotrebu odraslih. Ovo javno okupljanje središtu Seattlea zapravo je kršenje ključne odredbe ovog povijesnog zakona, koja zabranjuje korisnicima da konzumiraju marihuanu osim u privatnosti svojih domova. Glavni tužitelj Seattlea izdao je u srijedu oštro upozorenje da konzumiranje marihuane u javnosti neće biti tolerirano i da će se prekršitelji suočiti sa kaznama od 100 dolara. Međutim, policija je priopćila da je dobila upute da svoje aktivnosti ograniči na upozorenja, barem za sada.

BERLIN

Posljednji broj njemačkog poslovnog dnevnika Financial Timesa Deutschland, zatvorenog zbog neisplativosti, izašao je u petak s potpuno crnom naslovnicom, ali ne i bez humora. "Napokon u crnom", moglo se pročitati na naslovnici, pri čemu se smjeralo na boju žalosti, ali i onu koja se koristi u računovodstvu kao oznaka za pozitivno poslovanje, što FTD nije iskusio tijekom dvanaestogodišnjeg izlaženja. U samom nazivu lista pri vrhu naslovnice ispala su četiri slova pa umjesto Financial Times Deutschland piše "Fi n al Times" (posljednji Times). Posljednji broj FTD-a donosi pregled proteklih dvanaest godina rada s najvažnijim vijestima, smjelim grafikonima i oštrim komentarima koji su gdjekad odudarali od većinskog mišljenja.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙