FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 23. studenog 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

RIM

Talijanski premijer Mario Monti ne može se kandidirati na idućim parlamentarnim izborima jer ima titulu doživotnog senatora, no mogao bi sudjelovati u osnivanju nove vlade, izjavio je u predsjednik Giorgio Napolitano. Njegov komentar dodatno komplicira dosadašnja nagađanja o tomu bi li se Montija, tehnokrata i bivšega europskog povjerenika, moglo uvjeriti u to da se pridruži centrističkom bloku prije izbora. Napolitano je tijekom posjeta Parizu rekao kako činjenica da je Monti prošle godine, prije nego što je postao premijer, imenovan doživotnim senatorom, znači da se ne može kandidirati za parlament. "On ne može sudjelovati na izborima za parlament jer je već parlamentarac. On već neko vrijeme nije samo privatna osoba, čak i ako se to ponekad zaboravlja", rekao je Napolitano.

MADRID

Madrid će potomcima svih Židova protjeranih iz Španjolske 1492. ponuditi mogućnost dobivanja španjolskog državljanstva, izjavio je španjolski ministar pravosuđa Alberto Ruiz Gallardon. "Mogućnost dobivanja španjolskog državljanstva bit će ponuđena potomcima svih Sefarda koji su protjerani s područja tadašnje Španjolske", izjavio je Ruiz Gallardon predstavljajući ovaj prijedlog u madridskome Centru Sefarad-Israel.

Godine 1492. tadašnji su španjolski vladari Izabela Kastiljska i Ferdinand Aragonski naredili progon svih Židova koji su odbili preobratiti se na katolicizam. "Riječ je o zakonskom mehanizmu kojim će se pojednostaviti postupak dobivanja španjolskoga državljanstva za sefardske stanovnike u dijaspori", stoji u priopćenju Centra Sefarad-Israel. Kandidati će morati dokazati da imaju "objektivne veze" sa Španjolskom, bez obzira na to radi li se o njihovu prezimenu ili dokazu o izravnom podrijetlu.

BARCELONA

Katalonci su u nedjelju pozvani na pokrajinske izbore na kojima se očekuje pobjeda zagovornika neovisnosti što bi toj bogatoj, no financijskim teškoćama opterećenoj španjolskoj pokrajini trebalo ostaviti više novca u proračunu nego što ih sada uplaćuje središnjoj vladi u Madridu koja se oštro protivi odcjepljenju. Prijetnja odcjepljenjem sjeveroistočne pokrajine od 7,5 milijuna stanovnika, s gospodarstvom veličine cijelog Portugala, golem je problem za španjolskog premijera Mariana Rajoya koji je u utorak napunio godinu dana svoje vlade. U toj se godini borio održati zemlju u eurozoni i ne zatražiti međunarodni zajam. Ankete predviđaju da će na izborima za regionalni parlament u Barceloni ponovno pobijediti katalonski predsjednik Artur Mas, 56-godišnji ekonomist.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙