FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 5. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović izjavio je, govoreći o prvoj godini rada vlade kojoj je na čelu, kako vjeruje da je 'iza nas' najgore razdoblje odricanja za građane koji su u ovoj godini podnijeli najveći teret. U intervjuu što ga je o prvoj godišnjici pobjede Kukuriku koalicije sinoć dao Novoj TV, premijer Milanović podsjetio je da Kukuriku koalicija nije građanima obećavala ništa populistički, ali im je poručila da teškim radom i naporom možemo napraviti sve da Hrvatska bude jedna od europskih priča o uspjehu. Uz napomenu da je Europa u najtežoj krizi u posljednjih nekoliko desetljeća , rekao je kako njegova vlada radi na konsolidaciji države i uvođenju reda te "čeka svoju šansu, ali ne onu na lutriji, nego naprosto da 'stvar' krene". Istaknuo je kako vjeruje da je prošlo najgore razdoblje za građane koji su podnijeli najveći teret povećanjem PDV-a, gubitkom mnogih radnih mjesta, ali ne u javnom sektoru i birokraciji, te da su to činjenice koje moramo prihvatiti. Podsjetio je da su ove godine provedene neke korekcije cijena koje su se, dodao je, godinama održavale na umjetan način bez obzira na povećanje cijena na svjetskome tržištu, ali da su se, primjerice, mnogi ranije prilagodili pa je tako Vukovar plaćao znatno više od Zagreba, što, smatra, nije pošteno. Istaknuo je da su građani ove godine bilo više opterećeni kako bi se rasteretili poduzetnici pa ne govore istinu oni koji tvrde da se uvode novi nameti poduzetništvu. Istaknuo je da se restrukturira HŽ, ozbiljno se krenulo u projekte željezničke pruge Rijeka-Zagreb-Gotovo, riječke luke, kontejnerskoga terminal Brajdica i Zagrebačke obale. Ustvrdio je kako može obećati da će to sve biti vidljivo krajem mandata ove vlade, ali da sa sigurnošću ne može reći koliko će to utjecati na gospodarski rast, ali da će utjecaj sigurno biti pozitivan.

ZAGREB - Vlada i sedam sindikata javnih službi parafirali su sinoć novi četverogodišnji Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za javne službe koji bi trebao biti potpisan 12. prosinca, izvijestio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nakon pregovora. Četiri sindikata učlanjenih u Maticu hrvatskih sindikata nisu parafirali ugovor, a Mrsić se nada da će i oni to učiniti i na to ih je pozvao. Prema njegovim riječima, TKU je jedan od zaloga socijalnog mira, zadržavanja radnih mjesta i redovne isplate plaća u javnom sektoru. Novim TKU-om zaposleni u javnom sektoru odriču se božićnice za 2012. i 2013. godinu i regresa za 2013. godinu. Jubilarne nagrade ugovorene su za sve zaposlene koji na to imaju pravo, uz osnovicu od 500 kuna i veći obuhvat, a ne 900 kuna i manji obuhvat kao u TKU-u za državne službe. Izmijenjene su i odredbe o plaćanju prijevoza. Onima koji kupuju mjesečne karte ili pokaze trošak za prijevoz isplaćivat će se kao do sada - unaprijed u punom iznosu, a za one koji koriste vlastiti automobil - isplaćivat će se akontacija od 50 posto naknade, a na sljedećoj plaći uslijedit će konačni obračun troška prijevoza. No, kao i državnim službenicima, priznavat će im se 75 posto troška za prijevoz.

ZAGREB - Potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskome saboru Gordan Jandroković izjavio je sinoć da je uže vodstvo te stranke razgovaralo o odlasku glavnoga tajnika HDZ-a Milijana Brkića iz Hrvatskoga sabora koji, kako je rekao, puno vremena provodi na terenu s članovima HDZ-a te je i sam Brkić odlučio da iziđe iz Sabora. U Dnevniku 3 HTV-a Jandroković je, na pitanje "miče li predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko iz Hrvatskoga sabora glavnoga tajnika stranke Milijana Brkića kako su objavili neki mediji", odgovorio kako to nije istina, te kako je najvjerojatnije da će Brkić otići iz Sabora iako o tome još nije donesena službena odluka. Prema pisanju medija, glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića sumnjiči se da je plagirao svoj diplomski rad na Visokoj policijskoj školi. Jandroković je potvrdio da se na "užem vodstvu razgovaralo o tome da Brkić, kao glavni tajnik stranke koji puno vremena provodi među članstvom HDZ-a, iziđe iz Sabora", dodajući kako je to i Brkićeva odluka, tako da se, istaknuo je, ne radi ni o kakvoj kazni, nego o vrlo poštenom odnosu Brkića prema stranci i njegovoj želji da se u potpunosti posveti stranačkom radu. Na pitanje tko će umjesto Brkića ući u Sabor, Jandroković je odgovorio kako to još nije definirano.

ZAGREB - U prvih deset mjeseci ove godine policijski službenici na području Zagrebačke županije zbog nasilja u obitelji prekršajno su prijavili 2973 osobe, što je 20 posto svih prekršajno prijavljenih osoba za nasilje u obitelji u Hrvatskoj, podatak je koji u povodu akcije "16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja" jučer iznio načelnik PU zagrebačke Goran Burušić. Kampanja Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj "16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja" počela je 25. studenog s Međunarodnim danom za eliminaciju nasilja nad ženama a završava 10. prosinca s Danom ljudskih prava. Kako je također rekao načelnik PU zagrebačke Burušić, u prvih 10 mjeseci ove godine zabilježena su 122 kaznena djela nasilničkog ponašanja u obitelji za što su prijavljene 33 osobe, što je 23 posto svih prijavljenih kaznenih djela nasilničkog ponašanja u Hrvatskoj. Ukupno je u Hrvatskoj u tom razdoblju policija prekršajno prijavila 14.801 osobu, a zabilježeno je 540 kaznenih djela nasilničkog ponašanja u obitelji, rekao je Burušić.

VARAŽDIN - U Galeriji starih i novih majstora u Varaždinu sinoć je otvorena retrospektivna izložba Pavla Vojkovića (Gornja Radgona, 1912. – Varaždin, 2006.). Iz bogatog opusa njegova svestranog stvaralaštva izdvojeno je i izloženo oko 170 djela koja obuhvaćaju ostvarenja u tehnikama ulja na platnu, pastelu, akvarelu, kombiniranim tehnikama, grafikama i crtežima. Gradski muzej Varaždin je 1991. godine organizirao retrospektivni prikaz Vojkovićeva likovnog stvaralaštva, a veliku izložbu "Pavle Vojković: Retrospektivna izložba (1933. – 2002.)" ove godine je organizirao prigodno, uz 100. obljetnicu slikareva rođenja. Izložba se može razgledati do 3. ožujka sljedeće godine.

VINKOVCI - Dječja predstava "Kolačići Djeda Božićnjaka" autora i redatelja Vladimira Andrića, praizvedena je sinoć u Gradskom kazalištu "Joza Ivakić" Vinkovci, kao dar vinkovačkih kazalištaraca djeci u predbožićno vrijeme. Riječ je o veseloj i poučnoj priči o dogodovštinama u zemlji Djeda Mraza i njegovim razigranim patuljcima koji uoči Božića peku kolače za svu djecu te pri tom poslu, doživljavaju razne dogodovštine, i dobre i loše, koje na kraju ipak završe sretno. Reprizom te predstave, koja će se upriličiti 8. prosinca, obilježit će se i Dan vinkovačkog kazališta i 95. obljetnica kazališnog života u Vinkovcima.

SLAVONSKI BROD - U Muzeju Brodskog Posavlja sinoć je otvorena Međunarodna jednovitrinska filatelistička izložbu Hrvatska – Slovenija "Slavonski Brod 2012." Rezultat je i proljetos potpisanog sporazuma hrvatskog i slovenskog filatelističkog saveza. "Zajedničke nacionalne izložbe na smjenu će se održavati u Hrvatskoj i Sloveniji sa željom da se krug zemalja sudionica širi", kazao je predsjednik Hrvatskoga filatelističkog saveza Mladen Vilfan. Izložba sadržava vrijedne i rijetke izloške, a izloženo je više od tisuću listova u 90 vitrina. Izložba će biti otvorena do 9. prosinca.

DUBROVNIK - U Prirodoslovnom muzeju u Dubrovniku sinoć je otvorena izložba "Otrov i lijek skriven u biljci". Na izložbi su predstavljene 44 vrste ljekovitog bilja koje su se kroz povijest ljudskog roda koristile u pučkom liječenju i farmaceutskoj industriji. Iako 22 vrste mogu biti smrtonosne njih šest se danas koriste za komercijalnu upotrebu na tržištu. U sklopu izložbe uređena je i tzv. travareva soba, prostor u kojem se obavlja destilacija i priprema ljekovitih trava. Kako je istaknuto u prigodi otvaranja, danas se u svijetu koristi oko 300 tisuća ljekovitih biljaka, a gotovo 40 posto lijekova na tržištu sadržava kemijske travi koje potiču iz biljaka.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙